Na een drukbezochte openingsdag op vrijdag 3 juli stond de tweede dag van het culturele zomerfestival De Kaaij in het teken van de rock-‘n’-roll. De komst van de nieuwe programmeurs Eelco Van Eldijk en Stefan Hoevenaars luidt een nieuw tijdperk in, waarbij de brede programmering op De Kaaij nu ook de liefhebber van ruigere muziekstijlen bedient. Acts als De Kliko’s, Ottodelic en de Arnhemse The Bunny Bonanza’s beten het spits af. 3voor12/Gelderland proefde de sfeer tijdens het avondprogramma en deed verslag.

De Kaaij

Bij aankomst vroeg in de avond op het culturele zomerterras van Nijmegen is het nog rustig. De bezoekers lijken op deze hete zaterdag de hittegolf enigszins af te wachten en een deel zit vermoedelijk in het Goffertpark bij Mumford and Sons. Ondanks de hitte in de stad is het prima vertoeven op De Kaaij met een door de Waal gekoeld briesje, een hap, een drankje en (veel) livemuziek.

Ottodelic

De eerste act van de avond, Ottodelic trapt stipt zeven uur af op het muziekpodium van De Kaaij. Dit uit Enschede afkomstige trio is een samensmelting van de soloact Trushkadelic en oneman trashband Ottoboy aangevuld met een drummer.
De rauwe garagerock van Jaap Elzinga (Ottoboy) krijgt (nog) meer een eigen smoelwerk door de noise en psychosurfsounds van Trush Morsink (o.a. bekend van Cords).
Ondanks de eigenzinnige muzikale invulling blijft de show van Ottodelic redelijk binnen de lijntjes. De podiumpresentatie is wat statisch en er wordt vrij netjes gespeeld. De rauwe energie ontbreek enigszins, waardoor het publiek, dat op zich wel enthousiast is, voornamelijk in de stoeltjes blijft zitten. Of de drummer een aanvulling is binnen deze samenwerking is de vraag. Het drumspel rammelt flink. Aan de andere kant is dit misschien juist een keuze en een charmante toevoeging, gezien het genre.

E.T. Explore Me

Het is een flink stuk drukker geworden onder de brug als de verrassing van de avond, E.T. Explore Me, klaar staat. Dit Haarlemse garagepunktrio is eigenlijk gewoon De Kliko’s (die op het middagprogramma stonden) in een ander jasje. Dezelfde bandleden alleen een ander repertoire.
Bij E.T. Explore Me staan een Acetone orgel, vieze fuzzgeluiden en veel delay centraal. De teksten zijn Engels- en Spaanstalig (fonetisch?). De band heeft duidelijk zin in een feestje. Niet alleen de high energy rock-‘n’-roll spat vanaf de eerste noot van het podium, de frontmannen van de band springen er ook regelmatig op en vanaf. Ze dagen met veel humor het publiek, dat gewillig meefeest, uit. De brug trilt drie kwartier op haar grondvesten. Het feest is nu echt begonnen.

The Bunny Bonanza’s

Na de ombouw is het tijd voor de laatste act van de avond. Het Arnhemse The Bunny Bonanza’s speelt voor een inmiddels volle en gezellige Kaaij een muzikale mix van exotica, surf en rock-'n'-roll. De show bij De Kaaij is al de derde van de Bunnies dit weekend en dat is te horen, en te zien. De band klinkt geroutineerd, er is veel interactie onderling en de lol druipt van het podium. Het publiek danst, drinkt en feest ondertussen door. Wat ooit onstaan is als rammelend zijproject van de punkband The Shaggable Sluts, is uitgegroeid tot een volwassen band, die muzikaal meer diepgang heeft dan het genre doet voorkomen.

Het publiek

Meer rock-'n'-roll op De Kaaij lijkt een succes te zijn. In elk geval voor het publiek rondom het podium. De sfeer op het festival is relaxt en gezellig, er wordt flink gedanst en feestgevierd en de bands spelen het dak eraf. Toch wordt er ook geklaagd: “Jullie staan wel erg hard dit jaar”, roept een deel van het publiek naar de muziekprogrammeurs van het festival.

Achteraf vraagt programmeur Stefan Hoevenaars zich af of De Kaaij wel zit te wachten op meer rock-‘n’-roll: “Het stond hard! Zeker voor Kaaij-begrippen. Het genre is dan voor een deel van het publiek een extra reden om er hun beklag over te doen. Maar ik denk wel dat het merendeel van de bezoekers het prima vond. En een aantal vond het zelfs super!”
Het is voor bijna elke programmeur een flinke, dan wel ondoenlijke opgave om bij een gemeleerd publiek zoals bij de Kaaij het iedereen naar de zin te maken. En geklaagd wordt er altijd wel in ons kikkerlandje. Maar het uitgebreide programma deze zomer op De Kaaij biedt toch een scala aan muziekstijlen, dat een brede doelgroep bedient. De geboden rock-'n'-roll mistaat hierin zeker niet. De liefhebbers van ruig(er) worden hiermee bediend en de sfeer is er niet minder om. En zo levert het De Kaaij ook een nieuwe doelgroep op. (in een tijdperk waarin het toch al steeds moeilijker is om als cultureel festival de eindjes aan elkaar te knopen).
Het muziekpodium van De Kaaij fungeert daarnaast als springplank voor (jong) getalenteerd en opkomend Gelders talent. Zij komen bij festivals als bijvoorbeeld het Valkhof Festival (nog) niet aan bod. De Kaaij is dan een prima alternatief om zich in de kijker te spelen en ervaring op te doen.

Conclusie

De wens van de organisatie om meer rock ‘n roll op De Kaaij te brengen is met de boeiende line up van vandaag zeker gelukt, maar is het publiek er ook klaar voor? Vrijdag 10 juli krijgt de organisatie de kans om meer onderzoek te doen. Het programma bestaat ook dan voornamelijk uit hardere bands.