11 Minuteslate doet Arnhem nog een beetje meer broeien

Arnhems duo laat zien aanleg en liefde te hebben voor jazz

Patrick Schimmel ,

Op deze hete zomeravond zullen weinig mensen aan whisky gedacht hebben, maar de muziek vroeg er wel degelijk om. Nu is het eerste opgenomen materiaal verschenen en dat werd gepresenteerd in Luxor Live. 3voor12 Gelderland deed verslag.

Het concert

11 Minuteslate, Luxor Live te Arnhem, 3 juli 2015

De muziek

Multi-instrumentalist Annika Schima en leadzangeres Esther van Maanen vormen samen 11 Minuteslate. Verhalend en met gevoel tentoonstellend, vieren ze de release van het eerste materiaal. Dat doen ze voor het eerst nu ook met andere bandleden. Is deze ep de weg naar meer?

Plus

De liefde voor ritme en gevoel klinkt door in bijna alle keuzes van het duo. Onconventionele zangstructuren, verschillende bluesy invalshoeken door het instrumentgebruik, saai is het optreden nergens. Want ook goed coveren hoeft niet saai te zijn. De covers van Sia’s ‘Little Black Sandals’ en ‘Nantes’ van Beirut zijn uitstekende keuzes en gaan er goed in.
Als je tegen het einde van het optreden naar leadzangeres Esther van Maanen kijkt, zie je de passie voor jazzmuziek komen bovendrijven. Mensen beginnen langzaamaan mee te bewegen met de zwoele muziek. Het lijkt voor enkele nummers allemaal vanzelf te gaan. Neem daarbij fraaie tweestemmige stukken en het plaatje is compleet.

Min

De explosievere stukken in de nummers die met band worden gespeeld, geven een onwennige indruk. Jazz is bij uitstek een genre waarin de passie en de beleving zichtbaar is, maar bij enkele nummers oogt het spel van de twee dames wat klinisch. Dit valt wellicht toe te rekenen aan de beklemmende warmte in de bovenzaal van Luxor Live, anderzijds is het misschien een gebrek aan ervaring op het podium. Het optreden raakt daardoor halverwege een beetje in verval, terwijl dat tegen het einde van de show weer ruimschoots goed gemaakt wordt. De massaal gebruikte bandleden leken er soms in ieder geval veel plezier in te hebben.

Het moment

Bij de aankondiging van ‘Nantes’ van Beirut komen de dames gezellig in het publiek staan voor een akoestisch moment. De hitte is even vergeten en het publiek deint dankbaar mee.

Het publiek

Verrassend genoeg lijkt het publiek de eigen nummers, die bol staan van de sfeer (waarin ze zeker niet onder doen voor de covers), beter te verteren. Het publiek kijkt geïnteresseerd toe en reageert goed op de spannende stukken en de tempowisselingen.

Het oordeel

De show mag nog een beetje instabiel zijn, soms palmt 11 Minuteslate het publiek met gemak in. Een beetje meer jazz en gerelateerde invloeden doen niemand kwaad en 11 Minuteslate heeft daarin zeker een rol te vervullen.