The Deaf, Taymir en The Machete Nightclub maken zich meester van Doornroosje

Rockers en Mods zetten een nieuwe definitie neer voor Haagse beatmuziek

Egbert Middelink ,

Den Haag is dé beatstad van Nederland. In het verleden vanaf de jaren ’50 en ’60 zijn er vele bands groot geworden. Aan die lange rij namen kunnen er nu drie worden toegevoegd: Taymir, The Machete Nightclub en The Deaf. Het nieuwe album van The Deaf was de aanleiding om een tournee door Nederland te maken, waar het concert in Doornroosje onderdeel van was.

HET CONCERT

The Deaf met in het voorprogramma de Haagse band Taymir en de recente opgerichte The Machte Nightclub uit Den Haag en Ede, op 9 januari 2015 in de paarse zaal in Doornroosje.
 

TAYMIR

Om stipt acht uur trapt Taymir af in de paarse zaal van Doornroosje. De band brengt britpop met een stevig karakter. Live komt de band beter tot zijn recht in vergelijking met het studiogeluid: het totaalplaatje is minder lief. De bandleden zijn levendig op het podium waardoor er ook echt iets te kijken valt. She Goat en vervolgens What Would You Say zijn voorbeelden van hun ruigere werk.
 

THE MACHETE NIGHTCLUB

The Machete Nightclub volgt. De band, met onder andere Marcel Veenendaal (Di-Rect), speelt vanavond haar allereerste optreden, een primeur voor Doornroosje dus! De mystieke opkomst en de ruige gitaren maken al meteen indruk. Er zijn duidelijk mensen speciaal hiervoor gekomen, aangezien het een stuk drukker is. De zanger wisselt erg makkelijk tussen het hoge geluid tijdens Red Rover en het lagere stem geluid bij Take Me To Your Feeder. De galm op de vocals geeft het geluid iets psychedelisch mee, wat neigt naar progrock. Het publiek is duidelijk enthousiast over dit eerste optreden, hopelijk een stimulans om door te gaan.

THE DEAF

Het hoogtepunt van de avond is The Deaf. Vier bandleden, waaronder Frans -Spike- van Zoest (ook Di-Rect) maken onder dreigend orgelgeluid hun opwachting in een verder donkere zaal. De gillende gitaren volgen en met Not Your Man is de toon gezet. Dit wordt een heftig optreden. De band heeft er zin in en dat blijkt bij 1973 ook: onderling is er veel lol op het podium. Als volleerd maestro dirigeert Spike het publiek. Alle ingrediënten voor pure garagepunk/-rock zijn aanwezig. Halverwege Rides In Rolls Out refereert Spike aan het optreden in het oude Doornroosje. Gebrek aan hoogte bij het springen leverde hem daar destijds namelijk een hoofdwond op. Met een eerbetoon aan Q65 tijdens Coming Down That Road en I’m Alive in de toegift sluit de band een anderhalf uur durende optreden af. Volgens kenners: het beste optreden tot op heden.

PLUS

De verrassing van de avond is zeker het allereerste optreden van The Machete Nightclub.

MIN

Buiten wat storing in de muziek door een mobiele telefoon, eigenlijk niets. Onbegrijpelijk dat Doornroosje niet was uitverkocht!

HET OORDEEL

Doornroosje is een historisch optreden rijker. Zowel van The Deaf als The Machete Nightclub gaat het pubkliek meer horen en dat is volledig terecht. Advies aan Di-Rect: hef je zelf op en laat The Deaf en The Machete Nightclub tot grote hoogte stijgen!

DE FOTO

Een energieke sfeer op het podium én in het publiek