Sister Johnson warmt lauwtjes op voor wat een hete avond wordt

Peter Pan Speedrock legt de lat wel héél erg hoog

Bertus Elings ,

Het had er vrijdagavond alle schijn van dat het concert van Peter Pan Speedrock, met als voorprogramma The Kendolls, toch ook nog een Nijmeegs tintje moest krijgen en dat daarom Sister Johnson was gevraagd om de opening te verzorgen. Op zich is het natuurlijk hartstikke netjes van Doornroosje dat ze lokale artiesten een mogelijkheid bieden om de fans van een grote act op te warmen. Alleen als die act Peter Pan Speedrock (PPS) is en de fans hún fans zijn, moet je van heel goede huize komen. 3voor12 gelderland trotseerde de kou en ging bekijken of Roosje een beetje op stoom werd gekregen.

Voor de deur van Doornroosje staan Ruud Westendorp (33) en Taco Janssen (32), beiden uit Arnhem, te wachten op een vriend van hun die met de trein vanuit Oss komt. Ruud: “Nijmegen ligt mooi in het midden tussen Arnhem en Oss en we zijn met z’n drieën al verschillende keren bij PPS geweest en het is altijd feest. Die bands die het voorprogramma spelen, kennen we niet. Wij komen echt alleen maar voor PPS.”

Punctueel, om 20.30 uur, trappen de Nijmegenaren van Sister Johnson af. Ze spelen rock-‘n-roll / garagerock, waar bij vlagen blues en soul doorheen klinkt. De vijf mannen staan op de stemlijst voor de voorrondes van de Roos van Nijmegen en op 28 februari a.s. presenteren ze hun album tijdens de releaseparty in Brebl. Het is echter te hopen dat het dan allemaal iets levendiger klinkt dan vandaag.

Hoewel I Wanna Know een goed nummer is dat lekker stevig gespeeld kan worden, komt het vanavond een beetje flauwtjes over, als een gerecht waarbij de kok per ongeluk vergeten is een vleugje zout toe te voegen. Johan en Clair Vrolijks (beiden 35, uit Nijmegen) besluiten maar een sigaretje te gaan roken: “Dit is saai!”

Blijkbaar zijn ze niet de enige die dat vinden, want de ongeveer half gevulde paarse zaal van Roosje komt niet op gang. Het valt ook zanger Vincent op, die daarom maar sarcastisch zegt: “Ik zie dat jullie heel enthousiast zijn.” Aan de inzet van, bijvoorbeeld, de toetsenist ligt het trouwens niet. Hij zingt uit volle borst de tweede stem én freestylet met zijn tamboerijn als een malle. Positieve uitschieter in de set is overigens het bekendere Do Your Rock ‘n’ Roll en wordt door het publiek lekker ontvangen.

The Kendolls vormen het tweede voorprogramma van vanavond. Het uit het Zweedse Gothenburg afkomstige viertal begint hartstochtelijk aan hun set. Vanaf het moment dat de eerste noten van hun bikkelharde muziek klinken, springen de drie leden die niet aan een drumkruk gekluisterd zijn, wild in het rond. Op het podium is een grotere moshpit gaande dan in het publiek. Wanneer zanger Oskar Fredén het publiek naar voren roept, wordt er geen gehoor gegeven. Daarom springt hij zelf maar van het podium af. Enige tijd later volgt gitarist Anton Andrén zijn voorbeeld. Vanuit het publiek schreeuwen ze hun hardcore punkteksten richting podium. Dáár zit drummer Kenneth Vidjeskog zich, in zijn blote bast, in het zweet te werken. Hij roept, qua energie, associaties op met Animal, de bekende drummer van de Muppets.

Na een korte pauze waarin Derk Mans (27) even de merchandise heeft gecheckt in de hal vóór de paarse zaal, dringt hij zich richting podium. Hij is helemaal uit het Achterhoekse Ulft naar Nijmegen gekomen voor PPS. “Ik heb ze, denk ik, al meer dan 50 keer gezien. Afgelopen november in de DRU Cultuurfabriek waren ze geweldig!”

Hij krijgt waarvoor hij gekomen is. De drie Eindhovenaren van Peter Pan Speedrock breken de zaal af. Vanaf Hello There staat iedereen te springen. Geen enkel vraagteken waarom de drie leden van PPS in het verleden, ieder in hun eigen discipline (gitaar, bas en drums), zijn uitgeroepen tot beste van Nederland. Al 20 jaar zijn ze een begrip in de Hollandse speed metal. En terecht!

De over het algemeen korte, snelle, superstrakke nummers wisselen elkaar in moordend tempo af en worden bijna stuk voor stuk meegezongen door het enthousiaste publiek. Crank Up The Everything, Evil Sweet Thing, Murdertruck, Rock City, alles valt in de smaak. G@dverd@mme, wat zijn deze gasten goed!