Nausica ft VJ Glitterende Eenhoorn: tourverslag

Arnhemse Nausica op tour door Europa: gitarist Tim doet verslag

Tim Coehoorn ,

Na een flinke reeks optredens in Nederland en Duitsland, speelt de in Arnhem gevestigde Artpop formatie Nausica in september afgelopen jaar haar eerste optreden in Italië, op het Milano Filmfestival. Hun show wordt zeer goed ontvangen, en de booker van het festival nodigt de band uit in januari terug te komen, voor een reeks concerten in heel Italië. De band organiseert er zelf een zevental optredens in Duitsland en Zwitserland bij en aldus vertrekt de band op 6 januari voor een 14 daagse tour door Europa, waarin 13 concerten gespeeld zullen worden en 4500 kilometers zullen worden afgelegd.

De tour begint met twee shows op twee zeer uiteenlopende locaties: een middelgrote club in Mainz, en het piepkleine café in Stuttgart op deze foto. Beide venues zijn goed gevuld en onze nieuwe liveset komt op beide plekken goed aan. We zijn klaar voor Italië!

De weg naar Italië voert ons door Oostenrijk en door de Alpen. De adembenemende uitzichten  buiten worden echter door de meesten van ons gemist omdat iemand de Planet Earth-dvd in de aanwezige tv van de tourbus heeft geschoven...

Na afloop van onze show in Verona slapen we in een prachtig huis in de bergen, eigendom van de grootouders van een van de leden van C+C=Maxigross, een band die we tijdens ons eerste bezoek aan Italië leerden kennen. De band gebruikt het huis momenteel als studio. Na wat op een banjo gespeeld te hebben bij de open haard en een wat verwarrend gesprek over beard washing (of ging het nou over bird watching?) vallen we moe en voldaan in slaap.

Bijna showtime in Milaan! Er blijken veel mensen op de show af te zijn gekomen die ons de vorige keer ook op het festival hebben gezien. Te gek!

Groepsfoto met onze promoter Alessandro. Langzaam blijkt dat hij zijn werk goed gedaan heeft! Al onze Italiaanse shows zijn goed bezocht. Er lijkt zelfs een soort 'buzz' te zijn ontstaan; op elk concert ontmoeten we wel mensen die door vrienden getipt zijn om te komen kijken. Hier worden we heel blij van! Toppunt zijn wel de twee dames, die vanuit Milaan naar Rome reizen om ons nog eens te zien!

Backstage chillen in Rovereto. Misschien wel de mooiste en grootste venue tot nu toe. Helaas loopt dankzij een incapabele geluidsman de soundcheck uit tot een horror soundcheck van meer dan 2 uur. Wel maken we vrienden met de zeer sympathieke (en geduldige) jongens van support act The Circle, uit Torino.

In Livorno spelen we in een super gave oude bioscoop. De locale promoter Michele is zo aardig ons de volgende dag een kleine rondleiding door de stad te geven.

On the road again. Terwijl de band nog op apegapen ligt, is vj Sander aan zijn eerste biertje van de dag begonnen.

In Terni spelen we in een klein restaurant, gerund door een stel vrienden onder leiding van de prettig gestoorde chef-kok Leonardo. Als het diner voorbij is gaan de tafels en stoelen aan de kant en verandert Il Testamento del Porco in een concertzaal. Nadat we een met geen woorden te beschrijven koningsmaal voorgeschoteld hebben gekregen, spelen we misschien wel onze beste show van de tour. Vaag herinner ik me dat Leonardo tijdens de toegift hoogstpersoonlijk met een fles het podium opkomt om wijn in mijn mond te schenken...

We boffen want de dag na Terni is onze off-day en Leonardo bereidt een uitgebreide lunch voor ons voor, met deze spaghetti aglio e olio als eerste gang...

Rome! Tijd voor sightseeing is er niet, maar tijdens de wandeling van ons hotel naar de club waar we 's middags een interview en videoshoot hebben, komen we langs het Colosseum. Snel een toeristenkiekje schieten!

Tijd om na te genieten is er niet na de show in Rome; er wacht ons een nachtelijke busrit van 12 uur om op tijd in Basel te zijn voor ons concert de volgende dag...

In Basel aangekomen kan ik nog net een uurtje slapen, voordat de soundcheck begint. Op het podium vliegen er papieren, gouden vogeltjes boven mijn hoofd.

Backstage in Friedrichshafen! Onze vaste geluidsman Nuri moest helaas het eerste deel van de tour missen vanwege andere verplichtingen, maar heeft zich in Rome bij ons gevoegd.

Onze tour eindigt met een show in de Duitse stad Darmstadt. We doen lang ons best om geen flauwe makkelijke woordgrappen hierover te maken, maar uiteindelijk is er natuurlijk geen houden aan. Het is bovendien een wat vreemde afsluiter van de tour, met iets te veel naar bier en zweet stinkende oude mannen in het publiek. Maar dat mag de pret niet drukken, want het was een geweldige tour, waarin we op ontzettend veel mooie plekken hebben mogen spelen. We kijken ernaar uit om in de zomer weer dezelfde kant op te gaan!

Op vrijdag 30 januari speelt Nausica, samen met VJ Glitterende Eenhoorn in Arnhem op de opening van Luchtkasteel.