Geen hokjesgeest bij Eric Vloeimans en Het Gelders Orkest

3voor12 Gelderland gaat klassiek

Dido Kooyman ,

Iedereen kent 3voor12 Gelderland als een medium dat zich vooral richt op de Gelderse popscene. Maar we zijn meer. 3voor12 Gelderland is er voor muziek. Pop, rock, metal, progressive, dance, maar ook klassiek. Zo ook afgelopen zaterdag. Onder de noemer: don't change a winning formula was Eric Vloeimans te gast bij Het Gelders Orkest.

Het concert

Het Gelders Orkest en trompetist Eric Vloeimans, de Vereeniging, 10 januari 2015

De muziek
Zaterdagavond. Nijmegen. Doornroosje heeft Planet Rose, Merleyn heeft dancehall en er is ook een klein festival, Rock Royale. Waar heen gaan? De Vereeniging! Verrast?
 

Het Gelders Orkest houdt haar nieuwjaarsreceptie en heeft een gast uitgenodigd. Deze keer Nederlands beste trompettist Eric Vloeimans. Oude samenwerkingen van het orkest zijn onder andere met Blaudzun en Wende. Eric Vloeimans? Een van de docenten van Kyteman op het conservatorium. Dit leidt tot Kytecrash, het samenwerkingsverband tussen Kyteman en Gatecrash. Gatecrash is één van de uitlaatkleppen van Eric Vloeimans. Vloeimans heeft geen hokjesgeest.
Vanavond is het vooral ‘filmische’ muziek die wordt gespeeld met overgave. Een enkele bezoeker verlaat het optreden eerder, omdat het niet klassiek genoeg is. Deze bezoeker heeft dus wel een hokjesgeest. De rest van het publiek wordt getrakteerd op Vuurwerk met Vloeimans. De toepasselijk titel van het concert. Wie verzint dat?
 

Het nummer

Aladdin. Eric Vloeimans heeft in dit nummer sprookjes verwerkt. Het nummer neemt je mee in een droom met een Arabisch tintje. Volle strijkers met een fluwelen zachte trompetpartij. Binnenkort vast op de soundtrack van de nieuwe Pixar te vinden.

 
 
 

Setlist:
Aladdin (arr. Martin Fondse) 
Mine own King am I (arr. Martin Fondse) 
Harry bo (arr. Martin Fondse)
Hemel (arr. Martin Fondse)
Imagining (arr. Martin Fondse)
Lex (arr. Martin Fondse)

Plus
Het (spel)plezier spat eraf bij alle muzikanten. De samenwerking wordt duidelijk door alle muzikanten gewaardeerd. Het publiek is stil als er gespeeld wordt en zeer enthousiast tussen de nummers in. Bij het nummer ‘Harry Bo’ is er zelfs één danser in de zaal. Dancehall in de Vereeniging. Dat is geen hokjesgeest.

Min

Een pauze bij een optreden is in 2015 niet meer nodig. Dat haalt de spanning eruit. Op een nieuwjaarsreceptie wordt toch wel geborreld voor en na het optreden.

Het oordeel
Vorig jaar was Eric Vloeimans ook al op de nieuwjaarsreceptie van Het Gelders Orkest. Dit jaar dus weer. Reserveer alvast maar een plekje in je agenda voor 2016. Voor het geld hoef je het niet te laten. Er is bijvoorbeeld een last minute voor studenten voor iets meer dan een tientje. En daarna kan je nog naar Merleyn of Doornroosje.