ESNS15 Heymoonshaker "De straat is nu voor de grote jongens"

Britse straatmuzikanten al drie jaar geen dak boven hoofd

Aukje Verstegen ,

Heymoonshaker, de Britse straatmuzikanten met miljoenen You-Tube views op hun naam spelen 15 januari op Eurosonic. Waar menig artiest het festivalseizoen aftrapt met Eurosonic hebben Andy Balcon (zang, gitaar) en beatboxer Dave Crowe al op vele grote festivals (SXSW, Glastonbury en Sziget) gespeeld. Dit jaar komen ze met een nieuw album. Rolling Stone Magazine noemt hun voorkomen ‘dazzling’.

Het begon allemaal met dit You-Tube filmpje waarbij de onafscheidelijke straatmuzikanten Andy en Dave in de straten van Londen beatboxing en blues weten te combineren. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun reis in Nieuw-Zeeland en hebben elkaar na een korte onderbreking weer gevonden in Zweden waar ze de straten voor podia hebben weten te changeren. Inmiddels, zo’n drie jaar en ep Shakerism verder, hebben ze al veel van de wereld gezien en toerden zij afgelopen jaar met Birth of Joy in Nederland. 

De lusten en de lasten
Stil zitten kunnen ze niet, de heren van Heymoonshaker. Ook niet in hun vrije tijd. Ze zijn verslaafd aan het ontmoeten van nieuwe mensen en omgevingen. En zoals Crowe bevestigt: “reizen geeft echt een andere dimensie aan het dagelijks leven. Als je de behoefte aan stabiliteit negeert, verdwijnt die vanzelf. Ik houd er wel van!”
Dat blijkt ook wel uit hun gemaakte keuzes; vriendinnen en appartementen werden vaarwel gezegd en Crowe heeft zelfs zijn hond moeten achterlaten om vanuit zijn rugzak te leven. Nu hebben de twee al drie jaar geen thuishaven meer en ruim tweederde van de tijd het bed gedeeld bij vrienden en in hotels. Ter illustratie: afgelopen jaar hebben ze meer dan 180 shows gespeeld en hebben hooguit één week zonder elkaar doorgebracht. Dit is geen bezwaar voor hen, zolang ze maar kunnen spelen. Ze spelen nog wel op straat maar hoeven niet meer met de pet rond. Andy: “Afgelopen zomer was ik in Londen en was een uurtje op straat. Het maakte me doodsbenauwd. Londen is echt veranderd voor straatmuzikanten; vrienden van me krijgen bekeuringen en de gemeente pakt het hard aan. We willen ons wel comfortabel voelen als we spelen.” Crowe: “Zo af en toe ga ik de straat wel eens op maar er is veel veranderd. De straat is nu voor de grote jongens, Andy en ik zoeken nu naar wat anders.
Straatmuzikant of festival? Crowe: “geen hokjes. Wembley Stadion, The Nags Head of de hoek van Covent Street: u vraagt, wij draaien. ‘You pay we play’ of ‘we play then you pay’”.

In de zomer van 2014 zette Heymoonshaker voor het eerst voet op Nederlandse bodem tijdens het Valkhof Festival. De chemie tussen de twee muzikanten is niet onopgemerkt gebleven. Andy: “Dat is een beetje zo gegroeid. In Zweden speelden we wel eens op straat in de winter. Probeer dan maar eens de aandacht van het publiek vast te houden terwijl het sneeuwt en je kabels bevriezen! Brrr!” En daarbuiten? “Het is een beetje afhankelijk van waar we in ons leven staan en waar we met onze gedachten zitten. We proberen elkaar gelukkig te houden. Als ik zie dat Andy er doorheen zit probeer ik hem aan het lachten te maken door er wat drama in te gooien met een grappig Zuid-Amerikaans accent. Zo helpen we elkaar door de lastige momenten heen, als een soort bandservice op oproepbasis”, aldus Crowe. “We zitten constant op elkaars lip en zijn elkaars tegenpolen. Dan is het best bijzonder als je het belang van die ander voorop kan stellen.”

Eurosonic
Van overstuurde kofferversterkers op straat naar de podia van SXSW en Glastonbury. ESNS staat voor veel artiesten bekend als hét ‘erop of eronder’. Maar als je op SXSW en Glastonbury hebt gespeeld, voegt ESNS dan nog wat toe? Andy en Crowe maken zich daar niet echt druk om. “Dat zeiden ze van Printemps de Bourges en SXSW ook maar eenmaal op het podium realiseerden we ons dat mensen gewoon lekker naar onze muziek staan te luisteren en nieuwsgierig waren naar de sfeer die we hadden neergezet.” Sfeer? “Een tango van twee ego’s die je mond doet openvallen en je verenigt met je eigen mojo, in een sexy sub beat van een ware rock ’n roll party”, licht Andy toe. “Gezien het feit dat we alles in eigen beheer hebben uitgebracht is het een mooie bevestiging om op zo een -binnen de muziekscene- gewaardeerd festival te spelen. En we willen natuurlijk graag Jacco Gardner en Kate Tempest zien. Haar album van vorig jaar was fantastisch. Die meid is super getalenteerd.” “Vergeet Birth of Joy niet. We speelden vorig jaar in het voorprogramma van die jongens in Nederland. Zij lieten ons zien hoe het echt moet!”, aldus Crowe. 

 

In de loop van dit jaar verschijnt het nieuwe album van Heymoonshaker. Zoals ze het zelf omschrijven: aardeverbrijzelende muziek met meer sexyness in de teksten. En er zal meer ‘twelve bar blues’ te horen te zijn. Andy en Crowe gaan ondertussen nog even door met hun nomadenbestaan. De wereld wordt immers al snel te klein van al dat gereis.

Heymoonshaker is donderdag 15 januari om 20.00 uur te zien op Eurosonic in het Platformtheater.