Discipline x Lerrie presenteert nieuwe single Harlow

"Als ik twintig jaar geleden gestart was, was ik waarschijnlijk net zo goed geweest"

Tekst: Robin Oostrum ,

In september spraken we Simon Mamahit (alias Discipline) over zijn break met Rather Real, met wie hij in 2012 nog de publieksprijs van de Grote Prijs won. Tegelijkertijd bracht hij de eerste single uit van zijn nieuwe project, een samenwerking met producer Lerrie. Van die samenwerking verschijnen vandaag de tweede single en video, Harlow getiteld. We spraken Simon over een dode psycholoog, veranderingen in de hiphop-scene en natuurlijk zijn nieuwe track.

Isolement

Voor de 22-jarige psychologiestudent is het wellicht vanzelfsprekend, voor de gemiddelde luisteraar wat minder. Wie of wat is Harlow eigenlijk? Simon legt uit: 'Harry Harlow was een psycholoog die bekend is door zijn studie naar hechting bij jonge resusapen. Hij stopte deze aapjes op jonge leeftijd alleen in een kooi, om te zien hoe ze zich zouden ontwikkelen. Het nummer gaat verder niet over apen, maar over het isolement waarin die apen zich bevonden.' De titel van het nummer verwijst dan ook naar de manier waarop Simon zijn muziek maakt: alleen op zijn kamer, afgesloten van de buitenwereld. In het nummer zijn samples van de in 1981 overleden wetenschapper te horen. 

Kritiek

Toch gaat de tekst zoals gezegd niet over aapjes of een isolement. Simon ziet de laatste jaren een ontwikkeling in de hiphop waarbij kennis verspreiden of credible zijn niet meer gewaardeerd wordt. In 'Harlow' horen we flink wat kritiek op die ontwikkeling. Zo liggen bij een zin als 'ik noem de naam van mijn stad drie keer en doe een gang-sign' wel wat populaire hiphop-artiesten voor de hand. Liever laat hij zich beïnvloeden door oude nederhop als Opgezwolle en Typhoon, of luistert hij naar muzikanten als Simon & Garfunkel (zoek de 'Sound of Silence'-referentie in 'Harlow') en The Doors. 

Simon hoort dan ook steeds vaker dat de muziek die hij maakt, met zijn intelligente teksten en een verhaal dat hij wil overbrengen, niet bij deze tijd past. Bullshit vindt hij dat: 'je maakt toffe shit of niet. De tijdsgeest waarin je werkt zou niet moeten bepalen hoe goed je bent in wat je doet.' De tekst in de nieuwe single sluit daarbij aan: 'als ik twintig jaar geleden gestart was, was ik waarschijnlijk net zo goed geweest'.

Gekkenwerk

De videoclip van 'Harlow' is opgenomen in Huize Heyendael. Simon licht de keuze voor dit majestueuze Nijmeegse monument toe: 'het draagt natuurlijk een bepaald soort dedain met zich mee, een soort uhm... ivorentorengevoel. Dit moet je niet heel serieus nemen, maar het is wel het soort personage dat ik neer wil zetten: een personage dat vanuit zijn ivoren toren loopt te spuien op de scene.'

Na 'Tijd Tikt' is 'Harlow' de tweede single van Gekkenwerk, het album dat eigenlijk geen album is. Want net als in september is Simon voorlopig niet van plan de plaat uit te brengen: 'op de korte termijn droppen we alleen singles. Maar wellicht kunnen we in de toekomst alles samenvoegen met een paar niet eerder uitgebrachte tracks.' 

Bekijk hieronder de video van 'Harlow', de nieuwe single van Discpline x Lerrie: