Dag des Oordeels: Julian Hertz - Passing Time

Rosanne de Boer ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer is het de ep Passing Time van de Arnhemse singer-songwriter Julian Hertz die zijn eerste bekendheid kreeg bij
de regionale talentenwedstrijd Podiumbeest in 2011. Hij speelde 2 jaar
geleden op het Valkhof-festival en deed mee aan University Unplugged en
andere open avonden voor studenten.

Dat Julian Hertz intussen al aardig wat spelervaring heeft opgedaan, hoor je op zijn pas verschijnen ep. De geluidsdrager is opgenomen in de Nijmeegse Galloway Studio die gevestigd is in de oude fabriekshallen van de Vasim. Sebastiaan Bijlevelt van de country rockband Okieson is verantwoordelijk voor de mix. Leuk detail: Julian’s muziek herbergt naast pop- en folkklanken, ook een vleugje country en americana. Zou Sebastiaan daaraan bijgedragen hebben? Bij het ene liedje droom je weg liggend in het gras op een eindeloze prairie, het andere triggert je juist om in beweging te komen, op de fiets te stappen en een lange rit door de polder te maken.

Jonge bandleden

Julian heeft alle liedjes zelf geschreven, maar voor het opnemen van deze geluidsdrager ging hij de samenwerking aan met de Nijmeegse broers Aron en Florian Bevelander. Zij beleefden enkele jaren geleden als tieners hun première bij Poetracks Talent in Merleyn (Nijmegen). Later speelden ze met hun collectief The Aron & Florian Bevelander Bandexperience tijdens de Nijmeegse Vierdaagse Feesten als een van de jongste artiesten.

Rock
Julian’s andere bandleden, Joost van Kommer en Melle Berendsen, komen respectievelijk uit Otterloo en Utrecht. Gitarist Joost die regelmatig het podium beklimt met zijn groep Medicine Maze is te horen in titeltrack Passing Time, een melancholische ballad vol herfsttinten met een mooie pianopartij van Melle. Melle kun je kennen van de groep Moonck. Op Passing Time zingt zij een niet onverdienstelijke tweede stem.
Julian kiest op deze ep vooral voor een laidback akoestische folkpop-sound, maar de track Contradictions herbergt rockelementen. Misschien gaat hij in 2015 nu hij eenmaal de samenwerking is aangegaan met artiesten als Joost, Melle, Aron en Florian de rockmuziek meer verkennen?