Dag des Oordeels: Blue Mickey & Leander - Between The Devil And The Deep Blue Sea

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer het album Between The Devil And The Deep Blue Sea van Blue Mickey & Leander.

Vanaf de eerste tonen van Lady Of The Harbour klinkt het debuutalbum van het Arnhemse duo Blue Mickey & Leander als een warm bad. De rustige, melancholieke zwier van de accordeon biedt de ideale toonzetting voor het zeemanslied met prachtige tekst. De stemmen van Emmy Kool (Blue Mickey) en Leander van Geffen kleuren mooi samen. Zorgt Blue Mickey voor het feeërieke deel, door de venijnige aanzetten van Leander wordt het nergens te zoet.

Het draait op Between The Devil And The Deep Blue Sea om de poëtische teksten, vaak doordrenkt met een melancholische ondertoon. Op hun eigen website staat te lezen: “Een liefde voor taal is de grootste aantrekkingskracht tussen de twee en vormt de basis van de samenwerking. Het vertellen van een verhaal is een belangrijk uitgangspunt van de liedjes, waarbij de teksten altijd centraal staan.” Soms zingen ze harmonieus samen, maar nog vaker nemen ze om beurten het voortouw. Zo is in het tweede nummer Hide Under My Bed de hoofdrol weggelegd voor de stem van Blue Mickey. Slechts op enkele momenten horen we de tweede stem van Leander en het mooie vioolspel van Roosmarijn Tuenter.

Om te voorkomen dat de akoestische folk te eenvormig wordt, maken Blue Mickey & Leander gebruik van veel verschillende instrumenten. Leander speelt naast gitaar en banjo ook hammondorgel, klokkenspel en drums, terwijl Blue Mickey naast accordeon ook nog bas speelt. Verschillende gastmuzikanten kleuren de muziek verder in met mandoline, dubbele bas, piano, cello, viool en viola. War Is Kind krijgt een bijzondere lading door het live opgenomen publiek dat hier als koor dient.

Blue Mickey & Leander hebben een paar jaar gewerkt aan Between The Devil And The Deep Blue Sea en dat is te horen. Prachtige liedjes met teksten van een hoog niveau. Duidelijk is er veel aandacht besteed aan het geluid, waarmee dit duo een plaat heeft gemaakt die het verdient om ver buiten de provinciegrenzen gehoord te worden.

Op 28 maart zijn Blue Mickey & Leander te zien in Brebl (Nijmegen) als voorprogramma van La Très Illustre Compagnie du Chat Noir. Het album is zijn geheel te beluisteren op Spotify: