Groeibriljantjes in Gelderland

Singer-songwriters tonen hun talent

Patrick Schimmel ,

Charley Marie en SOAK doen Merleyn aan op een koude zaterdagavond, maar verwarmen gelukkig de harten. Charley Marie is echt een groeibriljantje uit Gelderland en de Ierse hoofdact SOAK bevestigt met haar donkere stem dat zij iemand is om in de gaten te houden.

Het Concert
Charley Marie en SOAK, te Nijmegen, in Merleyn, 17 januari 2015.

De Muziek
Bij sommige mensen zit het muziek maken gewoon in het bloed. Dat is wat je kunt denken als Charlie Harsema –artiestennaam Charley Marie- het podium op ziet komen. Nog ruim in haar tienerjaren en bij vlagen al zo volwassen. Misschien ken je haar inmiddels van haar deelname aan De Grote Prijs van Nederland of haar optreden op de songbird sessions in roosje afgelopen december, want deze Wageningse timmert flink aan de weg. De eerste EP ligt er al een tijdje en het is duidelijk dat we nog veel van haar gaan horen. Maar is dat terecht? 

In een halfuurtje als voorprogramma van een ander toptalent is het lastig om te imponeren, maar Charley begint frank en vrij. Geen wonder, want het lijkt er nota bene op dat het grootste deel van het publiek er toch voor haar stond. De zaal is gevuld met bekenden, vrienden en nog wat nieuwsgierige liefhebbers. Het optreden komt al met al toch wat moeilijk op gang. De eerste nummers zijn er vooral om aan haar stem en muziekstijl te wennen en dat doet beiden soms wat eentonig aan. Pas bij het nummer Monster, kort gevolgd door Painting (dat niet op de EP staat) straalt ineens het talent er van af. De nummers bezitten wat meer afwisseling wat betreft haar stemgebruik en daardoor valt het gitaarwerk in eens op zijn plaats. De invloeden worden ook ineens héél duidelijk. Bon Iver, Laura Marling, er is zelfs even een vleugje José González te horen in de Merleyn. Het optreden eindigt sterk en ze heeft het publiek, met gemak, een half uur prima vermaakt.

Plus en min
Heerlijk zoete poptracks, die erg volwassen klinken. Ze beheerst haar instrument goed en lijkt al wat vertrouwen op het podium opgebouwd te hebben. Natuurlijk is Charley Marie er nog niet, maar laten we vooral focussen op de mooie dingen die er al wel zijn. Dat houdt in dit geval in: enkele prachtnummers en zat talent
 

SOAK
De hoofd-act voor deze avond is SOAK. Over groeibriljantjes gesproken. De Ierse Bridie Monds-Watson sluit in Merleyn haar rondje door Nederland af. Ze is niet eens veel ouder dan Charley maar toch alweer een stuk volwassener. Te volwassen voor haar leeftijd zou je bijna denken.

De tracks doen stuk voor stuk wat donkerder aan en dat is even wennen, maar hier en daar raakt ze de gevoelige snaar en goed ook! SOAK is zo’n artiest die makkelijk haar hart op tafel legt en zichzelf kwetsbaar opstelt in haar muziek. Samen met haar rauwige stem zorgt dat voor een heerlijk melancholisch geluid. Het zou me niks verbazen als zij in 2015 een hitje scoort. Weer een Ja.

 

Conclusie
Een avondje het jonge singer-songwritertalent bekijken pakt goed uit. SOAK bevestigt haar status als een artist to watch en tegen Charley Marie kan maar één ding gezegd worden. Blijf gewoon muziek schrijven en de mooie nummers zullen blijven komen. We zijn dus voorlopig nog niet van haar af en dat is helemaal niet erg.