Bowe en Jürgen Rijkers weer terug in thuisstad Arnhem

Eindelijk thuis of snel weer weg?

Egbert Middelink ,

Boudewijn de Jong, organisator van evenementen op de Arnhemse Korenmarkt, heeft als Bowe inmiddels twee albums op zijn naam staan. Het tweede album Nomansland bevat de single Tired Of Giving Good Things Up en juist die single was voor Rob Stenders de aanleiding om Bowe eens uit te nodigen in de studio. De rest is geschiedenis en vanavond stond Bowe, met eveneens Arnhemse supportact Jürgen Rijkers, in Luxor voor een optreden met een bite.

HET CONCERT

Bowe speelt met de volledige band in de bovenzaal van Luxor Arnhem op 23 januari. Jürgen Rijkers speelt, gewapend met slechts een gitaar, het voorprogramma.

JÜRGEN RIJKERS

Jürgen zingt over de alledaagse dingen in zijn leven. Vooral over de serieuze kant van zijn bestaan. In Now You With Me en Give Your Self To Me laat hij zijn serieuze gevoelens spreken met de vibrato in zijn stem. Opvallend is dat Jürgen als linkshandige wel rechtshandig zijn gitaar bluesy, funky en soulfull bespeelt. Today gaat over de huidige crisis, iets waar muzikanten geen last van hebben: die zijn op een andere manier rijk. Pas met het laatste nummer ontstaat verbinding met het publiek. All Together gaat over dat we allemaal in het zelfde schuitje zitten. We moeten samen verbinden om verder te komen. Het refrein “all together, we will matter…” wordt dan ook luid meegezongen. De op zijn website zelfbenoemde “Singer-songwriter met een bite” laat zijn ‘bite’ dus wel wat laat naar voren komen. 

BOWE

Het merendeel van het publiek is toch voor Bowe gekomen. Hij is blij om eindelijk weer in Arnhem te staan en ook het publiek heeft er zichtbaar zin in. Met Pretty Plain gaat het dan ook in een uptempo rock van start. De rock in de muziek verdwijnt echter na de eerste helft van het optreden. In de muziekstijl van Bowe zitten soms funky basloopjes, een stevige gitaarsolo of een solo van de toetsenist, maar toch is dit alles af en toe niet genoeg om de aandacht van het publiek vast te houden. Hoewel de nummers voornamelijk positief gestemd zijn, is er met No Future toch enig tegengeluid te horen. Het titelnummer van het eerste album Moving Through The Night gaat over een man die ’s nachts door de straten zwerft. Ter geruststelling voor de aanwezige familie en vrienden legt Bowe uit dat dit niet autobiografisch is.
 

PLUS

Een band kan een singer-songwriter als Bowe veel brengen. Dat blijkt vanavond!

MIN

Een storende brom in de gitaar van Jürgen is tijdens de soundcheck niet te vinden. Het publiek kan maar moeilijk de aandacht bij de songs van Jürgen Rijkers houden en is meer geïnteresseerd in elkaar dan in zijn muziek. En dat is onterecht voor deze getalenteerde Arnhemse gitarist.

HET OORDEEL

In de intieme setting van de Bovenzaal in Luxor komen de songs van Jürgen Rijkers tot zijn recht. De begeleiding door de band was voor het concert van Bowe een mooie toevoeging. Zijn catchy poprock songs zijn toe aan een breder publiek.

DE FOTO