Tweede editie Open Wintersessies in de Coehoorn

Leeways klaar voor het festivalseizoen

Tse Kao ,

Afgelopen zondag vond de tweede editie plaats van de Open Winter Sessies. De maand februari staat in het teken van dit nieuwe gratis toegankelijke zondagse winterfestival in het zalencentrum van de Coehoorn in Arnhem. Vandaag is het de beurt aan Arnhems trots, Grote Prijs van Nederland winnaar Leeways, beatboxer Andy, de zingende aardrijkskundeleraar bekend van The Voice, Wouter Vink en DJ Nils Vink.

Zoals de zomerfestivals te kampen hebben met slechte weersomstandigheden,  zo is het weer voor Open Winter Sessies vandaag, hoe raar het ook klinkt, te mooi. De slogan “Buiten is het koud, binnen geniet je van mooie optredens” gaat vandaag niet op voor de organisatie van het festival. Het zonnetje tiert welig als het eerste optreden om half twee begint. Het lijkt wel voorjaar en dat is onder meer te merken aan de lage opkomst.

Wouter Vink

De zingende aardrijkskundeleraar Wouter Vink schrijft degelijke Nederlandstalige ‘middle of the road’ popsongs, die hij passievol vertolkt, ondersteund door een net zo degelijke band.

Wouter Vink was in 2011 dé grote verrassing van het team Van Velzen tijdens The Voice of Holland. Zijn eerste EP Hemelsbreed kwam afgelopen september uit

Naast eigen werk zingt Vink zijn favoriete covers van Blöf tot U2. Zijn stemgeluid doet regelmatig denken aan die van Gordon, maar dan gelukkig zonder het ordinaire nichtengedrag van de Amsterdamse zanger.

Het is de vraag of de gemiddelde popliefhebber zit te wachten op de muziek van Vink. Er wordt goed gemusiceerd, maar heel spannend is het helaas niet.

Andy

In de foyer van de voormalige volkuniversiteit, De Coehoorn, laat beatboxer Andy zijn virtuose beatboxklanken horen aan een tiental mensen.

Het optreden van Andy begint als een soort workshop, waarbij hij laat zien hoe hij te werk gaat bij het beatboxen. Met behulp van een loopstation en zijn stem combineert hij melodieën en ritmes. Er ontstaan muziekstukjes opgebouwd uit de lagen die hij ter plekke opneemt met de loopstation gecombineerd met de live gebeatboxte ritmes en baslijnen.

Het beatboxen is een kunst op zich en Andy laat overtuigend zien wat hij in z’n mars heeft. Muzikaal gezien is het jammer genoeg niet heel erg enerverend, waardoor de toch al bijna lege foyer na een minuut of tien nog verder leegloopt.

Leeways

De meeste mensen hebben blijkbaar gewacht op het optreden van Grote Prijs-winnaars Leeways. Het is inmiddels iets drukker geworden in de zaal van de Coehoorn als de energieke reggae funkrockers hun feestje aftrappen.

Tijdens de nummers wisselen de frontmannen Benjamin T. en Siggy elkaar geroutineerd af en vullen elkaar aan met vocale partijen. Beiden zijn het hele optreden in beweging met veel interactie met de andere drie bandleden en het publiek, dat jammer genoeg nauwelijks reageert op het energieke enthousiasme van de band.

Muzikaal zit het wel snor bij Leeways. De band combineert de typische reggaeritmes met pop, rock, funk en jazzinvloeden. De originele nummers van de band zijn gevarieerd en onderhoudend en de muzikanten laten stuk voor stuk zien wat ze in huis hebben. Met name het spel van bassist Timothy Riley en drummer Amir Katevushnik is van een dergelijk hoog niveau dat het neigt naar virtuositeit.

Het podium van de Coehoorn is inmiddels misschien wel te klein voor de band, die op alle vlakken flink gegroeid is sinds zijn oprichting een paar jaar geleden, toen de leden aan het begin stonden van hun opleiding bij Pop en Sound van het RijnIJssel. Met de Grote Prijs op zak, een geroutineerde en muzikale show, een repertoire dat voor instant feest zorgt en een stel gedreven muzikanten in hart en nieren is Leeways klaar voor het komende festivalseizoen.