Lekker hard rocken met Shaking Godspeed

Een mooie show die draaide om de muziek

Marlies Rothoff ,

Met een aantal nieuwe singles onder de arm en heel veel goede moed, kwamen de heren van Shaking Godspeed Merleyn in Nijmegen op zijn kop zetten. Ze trakteerden het publiek op hun bekende en nieuwe nummers en hadden veel plezier in het optreden.

Het concert
Shaking Godspeed in Café Merleyn, zaterdag 28 februari 2015.

De muziek
De heren zijn sinds 2009 actief en hebben sinds vorig jaar twee nieuwe bandleden, namelijk: Rocco Osterman en Alexander van Damme. Zij zijn sinds de tour rondom hun nieuwe album 'Welcome Back Wolf' ook te zien op het podium waar ze ieder een eigen plek innemen op vocals en gitaar, en op vocals, bas en orgel. Beiden brengen ze hun eigen geluid als goede toevoeging aan het repertoire van Shaking Godspeed, dat vooral bestaat uit garagerock en bluesrock met af en toe wat psychedelische sporen.

 Plus
De Achterhoekse band begint rustig wanneer ze het podium van de Merleyn betreden. Ze tokkelen enkele minuten op hun gitaar, waardoor het publiek rustig en stil wordt. Die rust wordt echter snel verbroken door de rauwe stem van de frontman Wout Kemkens. Het concert krijgt in enkele minuten het rockuiterlijk dat je gewend bent van de band. De muziek wordt per nummer harder, waarbij ook de band zelf op het podium steeds losser wordt. Het ene na het andere bekende nummer wordt met snerpende gitaren en een opzwepende beat aan het publiek ten gehore gebracht. De avond wordt afgesloten met ‘Paranoia blues’, een nummer waarbij het publiek nog een keer losgaat. Ook de drummer, Maarten Rischen, pakt hier zijn moment en geeft zo het nummer naast een drumsolo ook een verlenging.

Min
Helaas is het geluid vaak niet optimaal, waardoor de ene keer de gitaar van de frontman niet goed te horen is en de andere keer zijn stem niet. De band raakt hierdoor ietwat geïrriteerd, ze kunnen er zelf immers niet veel aan doen. De avond eindigt ook wat abrupt. Na de verlenging van de drummer verlaat de band het podium en wordt het publiek achtergelaten met een stel instrumenten die psychedelische tonen produceren. Wanneer deze worden uitgezet door een geluidsman, weet de zaal zeker dat het concert voorbij is.

Het moment
Het is prachtig om te zien hoe de mannen van Shaking Godspeed opgaan in hun eigen muziek. Ze sporen elkaar aan met enkele blikken. De sfeer onderling is goed, waardoor het samenspel plezierig is om naar te kijken en te luisteren.

Het publiek
Naar mate de band steeds meer in hun eigen flow komt, neemt het hun publiek ook steeds meer mee. De fans vooraan staan de halve avond al te springen, maar de mensen die iets meer naar achter staan hebben net iets meer energie nodig. Die geeft de band dan ook graag. Na een aantal aanmaningen en proostgebaren kan er ook hier wat beweging van af.

Het oordeel
Het valt op dat de band vrij weinig praat tussendoor, maar het stoort niet. De nummers worden achter elkaar doorgespeeld. Lekker direct, net als de muziek zelf. De band en het publiek kunnen terugkijken op een mooie avond, waarbij je lekker los kan gaan op de scheurende gitaarmuziek. En ondanks dat het geluid soms niet meewerkte, hebben ze er een mooie show van gemaakt die draaide om de muziek en niets anders. Zoals het hoort!