Billy Hill heeft crowdfunding project goed doordacht

Talentvolle Arnhemse band haalt met laag budget hoge kwaliteit

Harold Broedelet ,

De multi-genreband Billy Hill uit Arnhem is goed bezig. De vijf talentvolle (ex-) conservatoriumstudenten van ArtEZ zijn door het lot en het timmermansoog van bassist Teun Creemers bijeengebracht. Inmiddels heeft de groep de opnames voor het debuutalbum af, maar nog geen geld om de cd te laten persen en distribueren. Daarom zijn ze op crowdfundingwebsite 'voordekunst' een campagne gestart met als doel €9.000,00 binnen te harken. 3voor12 Gelderland interviewde twee van de bandleden met de vraag waarom ze dat bedrag vragen.

Op een koude donderdagavond zit ik in grand café-restaurant Momento in Arnhem te wachten op gitarist Philipp Ullrich en drummer Janik Hüsch. Als ze binnenkomen ogen ze relaxed en zelfverzekerd. Dat is bijzonder. De band bestaat nog geen twee jaar, maar heeft al wel veel optredens gedaan en ook veel songs geschreven. Het debuutalbum wordt op 17 april 2015 gepresenteerd in LuxorLive. Maar voordat het zo ver is, moet er via crowdfunding €9.000,00 bijeen worden gebracht om de release mogelijk te maken. Is dat een reëel bedrag? 

Oprichting

Philipp, Janik, Teun (links), Dung Hoang (rechts) en Lisa Jansen (midden) hebben elkaar op ArtEZ ontmoet. Toen Teun de anderen hoorde spelen, wilde hij iets met ze doen in de richting van bluesrock. Maar al snel daarna zagen ze waarom de combinatie van een stevige rock ‘n’ roll-bezetting met een popzangeres een goede keuze was en hen een goed gevoel gaf: een eigenzinnige en frisse sound.

Ontdekking

Het eerste optreden van Billy Hill was in het toenmalige Kultuurhuis Bosch. “ArtEZ had het georganiseerd, als onderdeel van het coachingtraject. Daardoor komen er meestal alleen mensen van ArtEZ. Maar toch was Robert Koekkoek daar namens 3voor12 Gelderland. Wij vonden het heel leuk dat iemand uit Arnhem geïnteresseerd was in Arnhemse muziek van ArtEZ,” vertelt Janik.  

Crowdfunding

Niet alleen qua optredens is de band ambitieus. De band brengt in april 2015 zijn debuutalbum uit. De opnamesessies zijn afgerond, maar toch probeert Billy Hill via crowdfunding €9.000,00 binnen te krijgen. Waarom dat bedrag? Janik: “Bij het maken van een kwalitatief goede cd komt veel kijken. Wij proberen met dat budget het beste te produceren wat op dit moment mogelijk is.” Philipp: “Onze cd moet zich kunnen meten met andere, grote producties.”

Toch blijkt een bedrag van €9.000,00 wel mee te vallen. Landmark105 heeft via crowdfunding €22.800,00 opgehaald. “Wij kunnen zo’n bedrag niet van onze fanbase verwachten, omdat deze nog klein is,” aldus Janik. Philipp: “Het bedrag is tot stand gekomen door een berekening met realistische bedragen voor de verschillende kosten. Het is eigenlijk een minimumbedrag want als we iedereen die tijd en werk erin heeft gestopt fair zouden betalen, zou het bedrag veel hoger zijn. Maar we hebben goede vrienden die het uit overtuiging gratis voor ons doen en als wij winst maken, kunnen zij daar deel in hebben.”

Duitsland

Omdat Philipp, Janik en Dung Duits zijn en Billy Hill ook in Duitsland optreedt, vragen ze ook hun landgenoten om een donatie te doen. De campagne loopt alleen in Nederland. Hoe kunnen Duitsers doneren? Janik: “Voor de Duitsers hebben we een video-tutorial gemaakt en op YouTube geplaatst waarmee ze stap voor stap door het donatieproces op de Nederlandse website worden geleid.”  

Start Crowdfunding

Pas halverwege januari 2015 lanceerde Billy Hill de crowdfundingactie. Maar al sinds november 2013 is de groep bezig met het opnemen van nummers. Janik: “Het begon als een studieproject van een vriend die voor geluidstechnicus aan het Institut für Musik und Medien in Düsseldorf studeerde. Met een medestudent van hem hebben we onze muziek verder opgenomen. Voor studenten aan die instelling is dat gratis. In 2014 hebben we meerdere opnamesessies gedaan waardoor het idee ontstond om er een album van te maken. Die opnames waren dus kosteloos.” Philipp: “Maar nu wij een cd willen opnemen en verkopen, moeten we een contract met het Institut afsluiten. Een docent van die school heeft in overleg met ons een bedrag uitgerekend dat vergelijkbaar is met gewone studio's. Maar als wij het niet zouden kunnen betalen, hadden we nog steeds ervoor kunnen kiezen om geen cd te maken.”

Distributie album

Billy Hill laat de digitale distributie van het album (iTunes, Amazon, Spotify, et cetera) doen door het Duitse fair trade-label ‘Hey!blau Records/Plattenfirma To Go’. Philipp: “We konden bij hen meerdere opties kiezen, maar we hebben een contract voor alleen de digitale distributie. De cd wordt trouwens ook gewoon na optredens verkocht.”

Looptijd

De campagne loopt nog tot 16 maart aanstaande. Liefhebbers kunnen via deze link natuurlijk doneren. Dat kan zonder tegenprestatie, maar vanaf €15,00 wordt het pas echt leuk. Wat te denken van de cd uiteraard, of een biologische/veganistische taart van Lisa? Of een optreden via Skype of bij je thuis?
Ook worden op Facebook en YouTube albumteasers geplaatst. “Maar als we te vaak iets op Facebook posten, raken mensen verzadigd. Bovendien doneren mensen niet zomaar na één oproep op het internet. Je moet het langzaam opbouwen”, zegt Janik.

Op 17 april 2015 is de cd-presentatie in LuxorLive in Arnhem.