Bekijk 't maar: Sophie Veline

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Redactie 3voor12 Gelderland ,

"Video Killed The Radio Star" klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als het nostalgische MTV en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Sophie Veline.

Wat?

Vandaag presenteert Sophie Veline de videoclip  van ‘De stad’ afkomstig van het album De Zwarte Deken. De clip is een sfeervolle en eerlijke weergave van een stad en is bedacht en gemaakt door de twee jonge filmmakers Eva Nijsten en Chris de Krijger.

Waarom wilden jullie voor dit lied een video maken?

Eva (camera): "We wilden graag een clip maken bij ‘De Stad’ omdat het lied erg tot de verbeelding spreekt. Tijdens het brainstormen met Chris kregen we gelijk allerlei beelden in ons hoofd. Deze beelden hebben we proberen vast te leggen in clip. Het gevaar bestaat dat je bij een Nederlandstalig nummer tekst letterlijk gaat vertalen naar beeld. Dat wilden we voorkomen. We hebben ons vooral gericht op de beelden die het bij ons op riep en niet uit gegaan van de tekst."
Chris (regie en montage): "Het nummer 'De Stad' is voor mij een klein, intiem nummer.
Het heeft dromerigs, iets onwerkelijks. Daarom leek het ons een spannende combinatie om in de beelden juist de realiteit van de nacht te registreren. Hierin ligt de focus op de personen die we tegen kwamen." 

Hoe zijn jullie tot deze clip gekomen?

Chris: "Door het slow motion effect wordt elke handeling extra benadrukt. Het geeft de gelegenheid om even in het hoofd van deze mensen te kruipen, om zelf het verhaal er bij te bedenken. Omdat de personages niet weten dat ze worden gefilmd, gaan ze zich niet anders gedragen dan normaal. Hierdoor wordt het intiem en heeft het ook iets voyeuristisch. Normaal gesproken ga je niet zo lang een persoon aanstaren op straat, maar in deze clip doen we dit wel."
Eva: "Alles is gefilmd op één avond en gemonteerd als een collage van de stad. Door de mensen die dezelfde avond compleet verschillend inrichten en beleven, hebben we de dynamiek van een stad geprobeerd te vangen."

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie deze gefinancierd?

Sophie: "We hebben geprobeerd de kosten zo laag mogelijk te houden. De grootste kostenpost was de huur van de apparatuur. Desalniettemin heeft het de filmmakers natuurlijk wel heel veel kostbare tijd en energie gekost, en we vinden het dan ook heel bijzonder dat ze dit wilden doen!"

Is er nog iets leuks, spannends of bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?

Sophie: "Voordat we de videoclip konden opnemen, moesten we eerst wat toffe locaties vinden. Hiervoor zijn we met de hele crew een avond op kroegentocht gegaan door Amsterdam. Dit was een hele leuke avond, voornamelijk omdat we ook naar allemaal spannende clubs en kroegen gingen waar we anders misschien niet zo snel naar toe zouden gaan. Het hoogtepunt van die avond was wel toen onze drummer de uitsmijter van een club een compliment wilde geven over de neon verlichte tafels die ze binnen hadden, helaas bleken dit echter de tafels van de buren te zijn.  
Tijdens het filmen zelf was het heel fijn om te merken dat alle clubs en locaties heel erg gastvrij waren. Maar ook het contrast tussen de verschillende locaties was wel heel leuk. Zo heb ik voor het eerst in mijn leven aan een paal gedanst, werd Eva tijdens het filmen in een club spontaan gezoend door een onbekende vrouw en dit alles terwijl we een half uur eerder nog mensen filmden die compleet in zichzelf gekeerd in de metro zaten."