Hoewel de programmering niet superspannend bleek, was Grasnapolsky met uitschieters als zZz en The Miseries zeker een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Nog voor het festivalseizoen losbreekt is dit natuurlijk een prima tijd om op de proppen te komen met nieuw materiaal. En er was veel: Janne Schra, Alamo Race Track, Roy Santiago, Fresku, Roosbeef, The Miseries, Mountain States en velen anderen gaven afgelopen weekend hier de aftrap voor hun nieuwe album of EP.
Dat er ruimte is voor beginnende, potentiële acts vinden wij natuurlijk een goede ontwikkeling en hoewel Grasnapolsky haar oorsprong in Utrecht heeft zijn we met vijf Gelderse acts best een beetje trots!

 1. Sue the Night
Aan Sue the Night de eer om de zondag af te trappen op het hoofdpodium. Er is al een stuk meer volk in de zenderzaal te vinden dan de dag ervoor. Niet zo gek, want met een actuele Megahit op 3fm trekt dit natuurlijk publiek. Het geluid is zeer goed en van een zondagkater is bij het publiek niet veel te merken. Integendeel. Het publiek is enthousiast en er wordt gerockt: “mijn knot zit los en als mijn knot los zit dan zijn we aan het rocken!”, aldus Suus de Groot.

2. Roosbeef
Het is ruim tien jaar geleden dat Roosbeef na het winnen van de Grote Prijs Van Nederland onder de aandacht kwam. De band van zangeres Roos Rebergen, het schuchtere roodharige meisje uit het Gelderse Duiven, maakte destijds furore met kleinkunst-achtige liedjes. Wat gebleven is zijn de spitsvondige teksten die haar handelsmerk zijn. Maar qua sound klinkt Roosbeef stoerder en strakker dan ooit. Als Roos met haar mannen op de Lange Golf in de Zenderzaal betreedt begint de schemering net in te zetten waardoor de schaars uitgelichte Roos iets weg heeft van een jeugdige nachtclubzangeres. 

 

 3. Janne Schra
Goed, dit behoeft misschien wat uitleg. Nee, de redactie bestaat niet alleen uit vrouwen en nee, ondanks het commentaar op de niet-spannende programmering heeft de redactie ook niet altijd een spannende smaak. Het leidde wat tot een interne discussie, maar we compenseren een en ander wel verderop in deze lijst. De Nijmeegse diva Jannne Schra heeft vanavond vleugels. Haar outfit, het podiumlicht en een wat extatisch nummer maakt dat Janne Schra vanavond een bijzonder engelachtige uitstraling heeft. Haar set in de zenderzaal is het eerste optreden van Radio Kootwijk na het vallen van de avond en tevens haar debuutshow waar ze haar nieuwe album Ponzo aan het publiek laat horen. De prachtige entourage tezamen met haar mooie nieuwe liedjes maakt brons voor Janne!

4. Alexi Lalas
Wat ooit begonnen is in een zelf opgezette studio bij zijn ouders thuis met de insteek om compromisloos muziek te maken, is nu uitgegroeid tot de opening van het hoofdpodium van het zaterdagprogramma op Grasnapolsky: Alexi Lalas. Ze hebben hun diversiteit getoond, het nieuwe album aangekondigd en sluiten hun show af met een vrolijk upbeat nummer. De zaterdag is succesvol afgetrapt.

 5. IX
Marnix Dorrestein was al bij 1001 projecten betrokken. Zo stond hij op het podium met Kris Berry & Perquisite, Herman van Veen, Über-Ich en Jett Rebel. Nu is hij solo als IX (spreek uit: ‘iks’). Dorrestein kleurt zijn muziek in met invloeden uit de sixties en Afrikaanse beats. Het laat zich niet moeilijk raden waarom hij en Tuinstra (Jett Rebel) zich muzikaal tot elkaar aangetrokken voelen. Ze zitten beiden in de flamboyante hoek van het popspectrum, ook qua looks. In een afgeladen Annex B geeft hij een voorproefje van zijn nieuwe project. Waar de lsd blijft, roept een van de aanwezigen. Dorrestein: “Die zit in je hart, man. Pomp hem eruit!”. 

 

6. zZz
Waar de meeste acts nieuw, jong, hip en op het punt van happening zijn, gaat het Amsterdamse zZz al een tijdje mee. Hun broeierige trashy orgelrock bevindt zich ergens in het spectrum tussen stampende house van Underworld en de psychedelische rock van The Doors. Die laatste zouden stinkjaloers zijn op de zoete, dampende seks die zZz hier op het podium produceert. 

 

7. Klangstof
Wie vorig jaar Grasnapolsky bezocht kent hem vast nog: Koen van de Wardt speelde toen zijn eerste serieuze show in de indierockgroep Moss. Dit jaar zorgt Koen (22) opnieuw voor een primeur want hij speelt voor het eerst live met zijn eigen project Klangstof (met, inderdaad, meer Moss-muzikanten). De verwachtingen zijn volgens het programmaboekje hooggespannen en het publiek stroomt dan ook in groten getale toe. Jammer genoeg is er niet voor iedereen plaats in de Annex B, maar gelukkig blijft de deur open en is het geluid buiten goed te volgen. Klangstof is weliswaar niet vernieuwend, maar muziek die mooi is, goed gespeeld wordt en lekker in het gehoor ligt, daar kun je nooit genoeg van hebben.

 

8. The Miseries
Een betere manier om van de houtwormen in de oude Paardenschuur af te komen is er niet. De nieuwe garage-punkrock-sensatie van Tim Knol, The Miseries laat er geen misverstand over bestaan: dit wordt een optreden met een vuige bak muziek. 

 

9. Oh Thunder
Over variatie gesproken… De band Oh Thunder, opgericht door Rosalie Wammes, speelt in een bijzondere bezetting. Een internationale samenstelling met een uit IJsland overgevlogen klarinettist en een scala aan instrumenten geven een voorbeschouwing van hun naderende debuutalbum. Het publiek schrikt soms op van deze grote verschillen tussen de nummers. Van mellow en easy listening kan het namelijk omslaan naar upbeat alternative rock. Maar who cares, het publiek wil meer!  

 

10. MAASK (maar ook Alumna en Bent van Looy)
Een gedeelde tiende plaats voor MAASK tezamen met Alumna en Bent van Looy. MAASK (Joost Maaskant) is beatboxer, zanger en stemkunstenaar. De Fries samplet zichzelf live, legt laag over laag en creëert zo muziek.  Hij krijgt van onze redactie het voordeel van de twijfel: MAASK weet als enige podiumact het publiek echt op gang te krijgen deze editie van Grasnapolsky. Performance art is een statement: piemel uit je broek en opruien de boel.