Metal Battle 2016: Een harde strijd voor artistieke vrijheid

Redactie 3voor12Gelderland ,

Vanaf 15 januari strijden 48 bands in provinciale voorronden tegen elkaar in de Metal Battle 2016. Twaalf bands gaan door naar de 3 georganiseerde veldslagen die als halve finales zullen gelden. Hiernaast is er dit jaar ook extra Veldslag Serious Request. De finale is 23 april 2016 in Harderwijk.

De Enschedese Headbangers Organisatie (EHBO) en de Utrechtse metalvereniging VIRUS daagden elkaar in 2001 uit om te bepalen waar nu eigenlijk de beste metalband vandaan kwam. Dit resulteerde in de eerste Metal Battle, waaraan toen slechts enkele bands meededen. De winnaar van deze eerste editie was de Zutphense band Slayne. Ondertussen heeft de EHBO het stokje overgedragen aan Noord Geldersch Metaal en Occultfest. De Metal Battle is inmiddels de grootste underground metalcontest van Nederland.

Gelukkig is de Metal Battle een strijd zonder slachtoffers. Helaas geldt dit niet voor de kinderen in oorlogsgebieden. Vandaar het idee om kinderen uit oorlogsgebieden te steunen en tevens bands met ambitie een extra kans te bieden deel te nemen aan de Metal Battle. De 4 bands die het meeste geld voor Serious Request weten te vergaren, verdienen een plek in Veldslag Serious Request op zaterdag 5 maart 2016 in Innocent, Hengelo.

De voorronde voor Gelderland is op 30 januari 2016 in Estrado, Harderwijk. De winnaar gaat door naar Veldslag Oost op 12 maart, eveneens in Estrado. Voor de winnaar zijn er onder andere optredens op Angelfest, Baroeg Open Air, Elsrock, Geldersch Metal Treffen, Occultfest, Skullfest en Sneker Metal Meeting, Stonehenge en Tattoofest. Overige voorronden en info op www.metalbattle.nl