Cyril Crutz van Zamora: "Ik denk dat we qua podia goed bedeeld zijn in Nijmegen"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Bertus Elings ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Het spits wordt afgebeten door Cyril Crutz, voorman en zanger van Zamora.

Zamora

Men neme een blender. Daarin stopt men een voormalige zanger van Celestial Season (Cyril Crutz), samen met een begenadigd gitarist die eveneens uit die band voortkomt (Pim van Zanen). Men voegt daarbij een bassist die zijn sporen onder andere heeft verdiend bij Suimasen (Nick Sanders). Als er dan ook nog eens een vrouwelijke drummer (Isabel Poyck) bij wordt gedaan, krijgt het geheel een heel goede smaak.

Wanneer een en ander vervolgens wordt afgemaakt met het prachtige spel van de toetsenist van The Gathering (Frank Boeijen), dan ontstaat Zamora. Zamora bracht in april 2015 zijn debuutalbum uit, genaamd Waves. Zondag 20 december speelt Cyril Crutz tijdens Songs From The Darkest Night samen met Pieter Holkenborg (Automatic Sam) en Stijn van Oers (Taxidermist) in het Witte kerkje in Ubbergen.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?
"3voor12 is eigenlijk een hele goede formule. Een slimme mix van landelijke kanalen zoals radio en de app en een regionaal netwerk. Hierdoor heb je een mooie combinatie van een bekend platform, dat ook nog eens aangesloten is bij nieuwe muziek in alle windstreken. Ik ken het al jaren, weet niet eens meer precies waarvan. In elk geval zijn jullie belangrijk voor opkomende bands."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?
"Gelderland is natuurlijk een flinke provincie en ik moet bekennen dat ik buiten Nijmegen niet heel goed bij houd wat er allemaal gebeurt. Aan goede rock en indie uit de buurt echter geen gebrek. Dat is waar ik zelf vooral naar luister. Ik denk dat we qua podia goed bedeeld zijn in Nijmegen. Maar Arnhem, Apeldoorn en de Achterhoek hebben ook coole zalen.  Misschien dat 3voor12 nog meer kan doen om door de hele provincie gigs te organiseren waarin bands vanuit verschillende steden op elkaars podia spelen. Soort van popronde idee, maar dan om regionaal talent te helpen om buiten de thuisstad voet aan de grond te krijgen."

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?
"Ja, vind ik wel. Met festivals als Oranjepop en het Valkhof Festival en de Open Park zondagmiddagen in Arnhem is er ook in het buitenseizoen zat aanbod. Toffe nieuwe dingen in de Honig ook. Het is belangrijk dat nieuwe bands een kans krijgen en er dan ook zelf hard voor werken. Gewoon zorgen dat je die zaal voltrekt en er vol voor gaan. Dan sta je de volgende keer in een grotere zaal. Wat dat betreft, trouwens: houd het in de gaten, binnenkort een kneiterrockend bandje aan: The Fuel."
     
Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?
"Ik vind Einfach Kurt een mooie plek pakken in de scene, met een eigen sound. Daarnaast ga ik altijd met veel plezier naar Bandito kijken. Het spelplezier dat van die gasten afstraalt doet me altijd erg aan onze tijd in Celestial Season denken. Automatic Sam komt volgend jaar met een nieuw album waar ik ook erg naar uitkijk, evenals die van Taxidermist. Nou, kies er maar een!"

Wat mogen we in 2016 van jou verwachten?
"Met Zamora gaan we door op de ingeslagen weg bij de releaseshow in Doornroosje. We zijn gretig om in 2016 veel toffe shows te gaan doen en onze bandsound wordt steeds hechter. Persoonlijk kijk ik ook uit naar een klein semi-akoestisch festival dat ik op 20 december organiseer. Het heet ‘Songs for the darkest night’. Hier staan de liedjes en de verhalen achter de liedjes centraal. Als dit een succes wordt, dan heb ik wel de ambitie om in 2016 vaker bands of songwriters op een podium uit te nodigen. Wat is er nou gaver dan een middag kletsen over iemands passie en de betekenis van een tekst waar je trots op bent."

3voor12 Gelderland awards
Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar