In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan programmeur, freelance fotograaf en 3voor12 Gelderland-medewerker Willie Kerkhof.

Willie Kerkhof

Willie Kerkhof is programmeur en producer bij Cultuur op de Campus, de culturele organisatie van de Radboud Universiteit die onder meer muziek, beeldende kunst, theater en festivals programmeert op de campus. Hij is ook freelance fotograaf en deed sinds 2006 alles behalve schrijven voor 3voor12 Gelderland. Willie Kerkhof is onder andere betrokken bij de Kapelsessies, de akoestische sessies in de St. Nicolaaskapel in het Valkhofpark, en bij het InScience - Dutch International Science Film Festival dat recentelijk in Lux Nijmegen plaatsvond.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"Als student heb ik voor 3voor12 Gelderland – destijds nog Arnhem/Nijmegen – leren kennen via de concertverslagen en de Luisterpaal. In 2006 ben ik begonnen als fotograaf en sindsdien heb ik zo ongeveer alles gedaan behalve schrijven. Dat is ook mijn associatie: 3voor12 is een stel idioten met liefde voor muziek die samenkomen om er meer mee te doen. Of dit nu foto’s maken is, recenseren, radio maken, clubavonden organiseren of wat dan ook: 3voor12 is een laagdrempelig startpunt om actief te worden in de muziekscene."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"Het eerste dat me hierbij binnenschiet, is de diversiteit. Of het nu gaat om evenementen, podia, bands met gitaren (of saxofoons), producers met laptops (of zelf in elkaar gehackte instrumenten): er is enorm veel variatie. Daarbij valt het me op dat de sfeer anders is dan op andere plekken in het land. Aan deze kant van het land wordt eerder samengewerkt dan dat ieder zijn eigen eilandje bestiert."

"Waar wat mij betreft meer aandacht aan besteed mag worden, is de achterkant van het wereldje: de mensen die dingen voor anderen mogelijk maken. De technici, de studiomannen of labeleigenaars, de programmeurs, de initiatiefnemers, etc. De mensen die achterin de zaal, links van de PA of achter de knoppen staan. Oh, en 3voor12 Gelderland is meer dan gitaren. Schrijf daar natuurlijk over, maar vergeet de dancescene niet. En kijk verder dan de grote steden."

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Meer geld, dat lost alles op! Maar zonder gein: er gebeurt heel veel, soms met heel weinig middelen. Ik mis niets in de basis en ik denk dat je als nieuwe act veel kunt spelen als je goed je best doet. Van bandwedstrijden, huiskamerconcerten, cafés, initiatieven als Popsport en de Popronde, naar de kleinere en grotere podia en festivals: er is een goede infrastructuur."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Toine Tax, directeur van Doornroosje, voor op de schouw naast de IJzeren Podiumdieren. Peter Onstein, Bas Aaftink, Xavier Teerling, Edwin Niemantsverdriet, Martijn Roselaar. Zomaar wat namen op een lange lijst van mensen zonder wie het er in Gelderland op muziekgebied een stuk kaler uit zou zien. Noem het de 'bloed, zweet en tranen-award' of iets van die strekking."

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"Thanks, nu voel ik me oud. De laatste tien jaar zijn er wel wat hoogtepuntjes langsgekomen: van genieten van een eigen festival tot janken bij een bloedmooie Kapelsessie. Maar als ik er ééntje uit zou moeten pikken, is dat de after-afterparty van de Popronde Eindhoven in 2008. Met de organisatie en een paar bands naborrelen en crashen in een studio-annex-balletzaal zonder ramen, om een half uur later door een schreeuwende balletleraar vriendelijk verzocht te worden op te lazeren, omdat hij daar met zijn gansjes wilde repeteren. Het was dan ook al negen uur. De treinreis daarna was geen hoogtepunt."

Wat mogen we in 2016 van jullie verwachten? Welke bijzondere projecten staan er bijvoorbeeld op de planning?

"Kom een keer kijken in het Cultuurcafé op de campus van de Radboud Universiteit en er is een goede kans dat je me daar tegenkomt. Daarnaast blijf ik ook volgend jaar foto’s maken bij concerten en op festivals. We gaan door met het opnemen van Kapelsessies, maar onze planning houden we strikt geheim. Geen idee wat er gaat komen, maar dat er ook volgend jaar weer een paar hele mooie sessies bij gaan komen weten we zeker. Houd www.kapelsessies.nl in de gaten."

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat we nog meer gaan horen van de Rectum Raiders……"

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar