The Naked Sweat Drips: "Bejubel de lokale muziek, maar vergeet ook niet de grotere acts die naar Gelderland komen"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten, is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan The Naked Sweat Drips, de band met de psychedelische klanken die in 2016 hun debuutalbum uitbrengt. Het zestal treedt ook op tijdens de 3voor12 Gelderland Awardshow.

The Naked Sweat Drips

The Naked Sweat Drips combineert intense psychedelische klanken met psychopathische teksten. Deze unieke vermenging doet denken aan het maniakale van Nick Cave, de groove van Queens of the Stone Age en het schizofrene van Pink Floyd. De band bestaat uit Winand Derks van de Ven (gitaar), Luc Jeuken (toetsen), Stefan Kollee (zang), Kristian Strik (gitaar), Rick Veldkamp (bas) en Jimmi Vos (drums). In 2013 brachten de mannen hun titelloze ep uit en in 2016 volgt hun debuutalbum. Dat album is in de zomer van 2015 opgenomen met Jeroen van de Putte (o.a. De Staat) in de BigMouth Studio in Nijmegen. Het album registreert wat The Naked Sweat Drips nu is, maar de nummers blijven in ontwikkeling.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"Wij kennen 3voor12 Gelderland vanaf het moment dat we als pokdalige tienerpubers op festival De Affaire in Nijmegen kwamen. 3voor12 maakt hiervoor steevast een tiplijstje. Hierdoor hebben wij ons in de loop der jaren laten verrassen en laten onderdompelen in de modder en het zand van het Habana Waalstrandje onder het genot van noise, doom, sludge, afrobeat, garage, spaceklanken en natuurlijk de onvermijdelijke popmuziek. Dat is dan ook direct hetgeen wat wij het meest interessant vinden aan 3voor12 Gelderland: het ontdekken van nieuwe muziek. Bejubel de lokale muziek, maar vergeet daarbij niet ook niet de grotere acts die naar Gelderland komen. Daarnaast zou de bezoeker van de concerten meer in de spotlight mogen staan. Wie kan er namelijk beter over een concert vertellen dan een (enthousiaste of meer kritische) ervaringsdeskundige?"

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"Gelderland heeft vele grootheden voortgebracht en zal dat in de toekomst blijven doen. Je vergeet het soms, maar de vruchtbare Gelderse grond heeft bijvoorbeeld Esmee Denters, Ben Saunders, Jeroen van de Boom, Sieneke en Rob de Nijs laten opbloeien. Zoals eerder gezegd, verlangen we van jullie dat jullie de jonge, onervaren, maar ook de oudere, ervaren garde ruimschoots belichten. Bij dezen willen we ook op de bres springen voor iedereen die het mogelijk maakt dat bands en artiesten kunnen doen waar ze goed in zijn: optreden. Zonder moedwillige kroegbazen, vrijwillig barpersoneel, onderbetaalde posterontwerpers en andere goedzakken zouden de optredens nooit mogelijk kunnen zijn. Belicht deze weldoeners!"

Is er iets dat jullie missen in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Als je naar Nijmegen kijkt, gebeuren er al veel goede dingen. Het is gaaf dat het oude pand van Doornroosje niet ruim baan heeft moeten maken voor een modern bedrijven- of appartementencomplex waarvan er al zoveel zijn. Hoe gaaf is het dat daar nu weer bands repeteren en er een plaat is opgenomen door De Staat. Ook de aangekondigde muziekwijk De Waalsprong is een mooi iets waardoor muzikanten elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen gaan werken. Al is het natuurlijk net zo fijn of misschien wel fijner als dat gebeurt tijdens een jamsessie in een donker hol als Café Weerlicht. Wat ontplooiing betreft: creëer plekken waar samengespeeld kan worden en bands en acts met elkaar kunnen mixen."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Dat zijn dan toch echt de smeerlappen van Rectum Raiders. Dit jaar lag menig kroeg, zaal en festivaltent aan hun voeten. Als je met cockrock/metal De Wereld Draait Door een nat poepie laat ruiken, dan mag je van mij een dikke veer in je reet krijgen (wat ze vast niet erg zullen vinden)."

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"Het opnemen van onze debuutplaat afgelopen zomer in BigMouth Music. We hebben een stukje van ons leven gevangen op een plaat van een klein uur. Dit is waar we staan na vijf jaar in deze band te zitten. We zijn versmolten met elkaar en dat hoor je. We zijn razend benieuwd wat Ivo Niehe en Linda de Mol ervan gaan vinden."

Wat mogen we in 2016 van je verwachten?

"De plaat wordt, as we speak, gemastered door Pieter Kloos. Vervolgens gaat de plaat naar de vinyl- en cdperser. Zodra de plaat de perserijen uitrolt, brengen wij hem uit en gaan we een knallende releasefuif geven in Merleyn! We hebben nog geen definitieve releasedatum, maar jullie mogen hem in de vroege (meteorologische) lente verwachten. Geduld is een smerige zaak... Na de release gaan we een landelijke tour doen en natuurlijk de wereld veroveren, de Top 2000 aanvoeren en wat al niet meer, maar dat zie je vanzelf wel."

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Mijn glazen bol ligt helaas bij de reparateur, eind 2016 is hij weer gefixed als het goed is. Tot de zevende dag van het nieuwe jaar!"

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar