The Heat: "Arnhem mist een kleinschaliger podium tussen het grote Luxor en de kleinere kroegen"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan de Arnhemse blues- en garagerockers van The Heat. De mannen treden op tijdens de 3voor12 Gelderland awards 7 januari.

The Heat

The Heat is een sixties & seventies blues/garagerockband uit Arnhem met een stevige live-reputatie. In 2012 brachten ze hun debuut EP The Heat 7’ uit op 7 inch vinyl. In 2013 was de band support-act van Black Bottle Riot in Doornroosje en namen ze deel aan de Popronde. In juni 2015 kwam hun tweede ep Matatoro uit op Kroese Records die werd opgenomen met Pablo van de Poel (Dewolff) in diens Utrechtse grachtenstudio. The Heat is stevige spierballenrock met een bluesinslag en een flinke toet psychedelica. De band bestaat uit Stefan Tim (zang/toetsen), Tijn Jongedijk (gitaar), Ruben Enklaar (bas) en Wouter Voogsgeerd (drums).

Waar kennen jullie 3voor12 Gelderland van? Welke associatie hebben jullie daarbij?

Stefan: "3voor12 Gelderland ken ik van de eerste artikelen die op het internet verschenen over je eigen band waar je met veel spanning en grote ogen naar keek. Toen wij begonnen met The Heat waren we natuurlijk nieuwsgierig naar wat men van onze muziek zou vinden. Dan belden we elkaar op om over het artikel te praten en dat bracht toch ook telkens een glimlach wanneer er weer een viezere, ruwere, vuigere manier was bedacht om onze muziek te beschrijven."

Hoe zien jullie de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jullie echt aandacht aan moeten besteden?

Ruben: "Arnhem mist naar mijn mening een kleinschaliger podium tussen het grote Luxor en de kleinere kroegen waar de gruwelijke middenklasse bands uit Nederland komen spelen. Arnhem geeft veel ruimte aan de lokale orde, maar houdt het té lokaal en haalt toch liever de gevestigde orde naar de podia. Waarom is BRAHM nog nooit naar de stad gehaald, of Taymir, of andere vette bands die een podium in het Oosten volledig op z’n voegen zouden schudden?"

Is er iets dat jullie missen in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

Wouter: "De kans zit erin dat wij iets gaan missen in de nabije toekomst. De Jacobiberg in Arnhem heeft het momenteel zwaar en het faillissement ervan kan een grote domper voor de Arnhemse muziek scene betekenen. Een groot deel van de festivalgigs in Arnhem worden door de Jacobiberg geïnitieerd en de (vaak jonge) bands die er spelen krijgen veel kansen vanwege de Berg. Dit moest even gezegd worden. ‪#‎WeAreJacobi‬"

Wie verdient volgens jullie een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

Ruben: "Ik heb laatst een plaat gevonden van Adele. De plaat heet 25 en is echt te weinig op de radio te horen. Ik krijg maar niet genoeg van dat nummer 'Hello'."

Wat is jullie muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

Stefan: "Mijn muzikale hoogtepunt heb ik tot nu toe bereikt tijdens een karaoke in de Barron waarin ik mijn angst overwon die ik als 13-jarig jochie had gekregen toen ik voor mijn klas 'Feel' van Robbie Williams moest zingen. Ik stond toen voor de klas met enorme zenuwen, een droge keel en zweette uit elke porie. Vooral de uithaal in het nummer verknalde ik big time. Tijn Jongedijk wist dit maar al te goed en leverde stiekem mijn naam in met dit nummer dat ik vervolgens voor een volle kroeg moest zingen. Ik verzamelde al mijn moed en 'nailed it'!"

Wat mogen we in 2016 van jullie verwachten? Jullie hebben op het Valkhof dit jaar ook akoestisch gespeeld. Is een Kapelsessie bijvoorbeeld iets op de planning?

Wouter: "Als jullie ons kunnen uitnodigen voor een Kapelsessie, dan gaan we nadenken over een vette sessie! Voor de rest zijn we veel aan het schrijven en nadenken over onze volgende plaat. Januari en februari zit Steef in de V.S en wij gaan hier door met schrijven. Wanneer hij terugkomt, komen er uiteraard shows en hier en daar wat try-outs! In Arnhem spelen we trouwens op zeven januari in de Luxor tijdens de 3voor12 Gelderland awards met o.a Deaf Charley. Zie jullie daar!"

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

Ruben: "Oude Jeugd. Punk van de onderste plank."

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar