Rogier Pelgrim: "Het zou erg tof zijn als Poppodium Ede echt goed van de grond gaat komen"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan singer-songwriter Rogier Pelgrim wiens kerstsingle Welcome Here deze week door Radio 2 is uitgeroepen tot Top Song.

Rogier Pelgrim

Met zijn eigenzinnige stemgeluid krijgt Rogier Pelgrim menig publiek stil. Zijn melancholische liedjes voeren je mee naar een wereld vol verhalen en avonturen. Rogier zingt over idealisten, zwervers, oude en nieuwe liefde, moed en het nemen van risico’s. In 2012 nam hij deel aan De Beste Singer Songwriter van Nederland en won hij de Grote Prijs van Nederland en de prijs voor beste muzikant. Roll The Dice, zijn eerste full-length album, verscheen in 2014. Rogier speelde in het voorprogramma van Blaudzun, Handsome Poets, Janne Schra en Andy Burrows. Zijn nieuwe album komt in 2016 uit. Zijn meest recente release, kerstsingle 'Welcome Here', is deze week door Radio 2 uitgeroepen tot Top Song.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"Ik ken 3voor12 Gelderland vooral van optredens. Aan het begin van mijn carrière deed ik vaak mee aan Het Gelders Singer Songwriters Festival en als ik me niet vergis werkte 3voor12 Gelderland daar ook aan mee. Daarnaast heb ik ook een aantal Kapelsessies in Nijmegen opgenomen, dit was ook in samenwerking met 3voor12. Daarnaast zijn er regelmatig recensies geschreven over mijn muziek op 3voor12 Gelderland, de meeste gelukkig goed."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"Pfoeh, lastige vraag. Ik denk zelf niet heel erg in provincies als het gaat om muziekscenes. Wel merk ik dat er bijvoorbeeld in Arnhem en Nijmegen een stuk meer gebeurt dan in Ede waar ik lang heb gewoond. In Ede is nu wel een initiatief dat Poppodium Ede heet. Het zou erg tof zijn als dat echt goed van de grond gaat komen. In Wageningen, waar ik nu woon, gebeurt ook het een en ander op het gebied van popmuziek. De organisatie Popcultuur speelt daar een belangrijke rol in. "

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Volgens mij gaat het best goed met Gelderland. Er zijn meer dan genoeg podia. De podia die er zijn, hebben soms al moeite genoeg om publiek te trekken, dus heel veel meer podia lijkt met niet zo'n wijs plan. Maar ja, er ontstaan altijd weer toffe nieuwe initiatieven; die moet je ook niet tegen houden. Een festival als Tentstock vind ik bijvoorbeeld behoorlijk te gek. Volgens mij bestaat dat pas een jaar of 2."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?
"Ik vind de mannen van De Staat wel echt bazen. Zij zijn wel een van de belangrijkste en origineelste acts die we hebben in Gelderland. Categorie rock/alternatief lijkt me."

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"Persoonlijk was het winnen van de Grote Prijs van Nederland in 2012 wel een hoogtepunt. Meer recent: mijn kerstsingle is op Radio 2 uitgeroepen tot Top Song. Het is voor het eerst dat een liedje van mij nu veel op radio wordt gedraaid. Daar ben ik erg blij mee."

Wat mogen we in 2016 van jullie verwachten? Welke bijzondere projecten staan er bijvoorbeeld op de planning?

"In januari en maart ga ik een huiskamertoer doen. In maart doe ik een theatertoer. Ik speel dan onder andere in Nijmegen, Ede en Wageningen. Verder ben ik bezig met een nieuwe plaat. Ik hoop dat ik die september 2016 kan afleveren. Het zal iets minder een typische singer-songwriterplaat worden. Dat kan ik alvast zeggen."

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Ik hoop dat Cheeses of Mexico het helemaal gaat maken. Zij maken te gekke folk-popliedjes. Ze komen geloof ik deels uit Wageningen. Ik vind het hoog tijd dat ze eens een dijk van een plaat maken. Daarnaast ben ik ook erg fan van Charley Marie, ze is een singer-songwriter uit Wageningen. Ze is piepjong, maar komt wat betreft gitaarspel al een heel eind in de buurt van Nick Drake. Ze heeft een paar prachtige liedjes gemaakt en ik ben heel benieuwd waar ze verder mee gaat komen."

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar