Rectum Raiders: "Voor de ontplooiing van bands zou het mooi zijn als er meer gage betaald wordt"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten, is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan Rectum Raiders, een band waarin 'feministic power punk meets Hegelian glam metal'.

Rectum Raiders

De muziek van Rectum Raiders is niet in één zin te omschrijven, want er zijn vele invloeden te bespeuren. Intergalactic Glamcore lezen we op hun website. In 2014 bracht de band hun ep Fire In The Hole uit en de band heeft inmiddels opgetreden op onder meer Paaspop, de Zwarte Cross, het Valkhof Festival, in Luxor Live en Doornroosje en een tour gedaan door Taiwan. Het is haast onmogelijk om de muziek van Rectum Raiders los te zien van de bizarre show die de band opvoert tijdens live-optredens. Eén ding is zeker: een optreden van Rectum Raiders verveelt niet. Omdat een van de bandleden uit Zwitserland komt, heeft Rectum Raiders zich namens Zwitserland ingeschreven als kandidaat voor het Eurovisie Songfestival 2016 met het nummer 'Dog Life'.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"3voor12 Gelderland is het medium waar je als beginnend bandje een van je eerste live-recensies krijgt. Dat is meteen ook het meest interessante aspect: nieuwe bandjes ontdekken uit de regio. Daar mag misschien ook wel iets meer aandacht voor komen. Daarnaast zijn ze nooit te beroerd een interviewtje te doen met een komkommer-etende, schaars geklede rockband."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"De gemiddelde Gelderse muzikant is een blanke man die speelt in een rockband. Daarom zijn we eigenlijk maar een heel gemiddelde band. De zoektocht naar de bands en festivals die hiervan afwijken op meerdere vlakken kan interessante verhalen opleveren."

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"In de omgeving van Nijmegen zijn er voor nieuwe bands best veel leuke mogelijkheden om te spelen. Neem kroegen als Dollars en Weerlicht en de nodige bandwedstrijden natuurlijk. Een awardshow was eigenlijk het enige nog ontbrekende element. Gelukkig wordt dat gaatje nu ook gevuld. Daarnaast zou het voor de ontplooiing van bands ook mooi zijn als er eens wat meer gage betaald wordt. Als band moet je muziek opnemen en video's maken om te zorgen voor goede exposure. Dit zijn helaas vaak dure grapjes."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Goede vraag! We hebben een aantal awards die natuurlijk niet kunnen ontbreken op jullie gala-avond. Swagalicious award: Podiumpresentatie is meer dan alleen strak spelen en af en toe het publiek aankijken. Het hele plaatje moet kloppen, bands moeten hun muziek en lading over weten te brengen op het publiek, je moet er met overtuiging van jezelf staan en alles laten zien wat je in huis hebt. Winnaar: The Naked Sweat Drips. Deze verdwaalde Brabanders zijn een verwennerij voor het oog en weten hun ziel en zaligheid live uitstekend te verkopen. Dat is swag(g)! Runner-up: Tinkittin (nog net iets meer sleaze dan swag)."

Meest-knuffelbare-frontman/vrouw-award: Uitstraling is enorm belangrijk, ook naast het podium. Daarnaast is het in de lokale muziekscene belangrijk om toegankelijk te zijn en je naasten lief te hebben en af en toe aangeschoten in het wild rond te lopen. Winnaar: Daniel Cane & The Rebellion. Kijk die jongen eens in zijn reebruine ogen en het is meteen duidelijk wie deze prijs toekomt. Runner-up: Antillectual (ook een frontman met zo'n lekkere wollige knuffelbaard). Incognito-award: Er gebeuren natuurlijk ook heel veel interessante dingen op muzikaal gebied in Gelderland die niet direct door 3voor12 Gelderland worden opgepikt. Hiervoor willen we graag de incognito-award uitreiken. Winnaar: Voor Galg en Rad. Ideaal voor als je samen met je ouders op de bank macabere nummers over de dood wil luisteren, in plaats van in de pit bij een black metal show. Runner-up: Je internetbrowser (Ctrl-Shift-N)."

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"10 jaar, dat is lang man! Er zijn simpelweg teveel hoogtepunten tussen Tropical Danny en nu. Laten we de vraag daarom afbakenen tot de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Voor ons als band was het een absoluut hoogtepunt om de Zwarte Cross af te sluiten als laatste band in het rock-'n-roll circus. Alhoewel de shows op Paaspop ook wel in de buurt komen. En dan die hele Popronde! Alleen maar hoogtepunten... kijk eens wat een moeilijke vraag. Het algemene muzikale hoogtepunt van afgelopen jaar is een stuk eenvoudiger. Dat moet toch wel de dick-pic van Justin Bieber zijn."

Wat mogen we in 2016 van jullie verwachten? Welke bijzondere projecten staan er bijvoorbeeld op de planning?

"Het allereerste Rectum Raiders full length album staat op de planning. Deze plaat gaat alle nog overgebleven maagdenvliezen in de rock-'n-roll doorbreken. Daarbij gaan we zeer waarschijnlijk samenwerken met een voor ons legendarische producent. Ons jaar kan daarbij natuurlijk niet compleet zijn zonder een nieuwe next-gen muziekvideo, waar menige ogen weer van zullen gaan bloeden. En natuurlijk veel gave shows met o.a. Cheap Thrills, Orgaanklap, Tinkittin en René SG Fucking Hell. We zullen ook onze kledingkast uitbreiden met meer leer en spandex."

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Er schijnt een langspeler aan te komen van The Liquid Machine, hopelijk met veel shows. Gave band (uitstekend in de gemiddelde categorie blanke mannen-rock). We zullen echter niet al ons geld op één paard zetten. Wolves Dressed in Sheep is een andere band die komend jaar ook wel eens mooie dingen kan gaan doen. Merleyn uitverkopen is stoer. Dat belooft wat."

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar