Niek Pronk: "De kloof tussen rumoerige cafeetjes en een poptempel is enorm groot"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan geboren Nijmegenaar Niek Pronk die naast indie folk/blues indrukwekkend beeldend werk maakt.

Niek Pronk

Een eigenzinnige, illustrerende muzikant of een musicerende illustrator. De combinatie is in elk geval goed terug te horen in de beeldende teksten van geboren Nijmegenaar Niek Pronk, beïnvloed door grootmeesters Cash en Dylan. 3voor12 schreef al eerder: "De zaal staat echter gauw vol en dat blijft zo tot het eind, want deze jongeman weet hoe zijn venijnige bluessongs over te brengen." Niek Pronk brengt donkere folkblues van het eenzaamste soort met nummers die een dromerige sfeer hebben. Zijn debuutalbum Taste verscheen in september van dit jaar en werd uitgebracht in de vorm van een beeldalbum. In het voorjaar van 2016 speelt Pronk met band een show in de Sugarfactory waar een expositie van zijn werk aan gekoppeld is. Ook is hij bezig nieuw werk op te nemen.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"3voor12 Gelderland ken ik voornamelijk van de artikelen en de foto’s, als muzikant ben je benieuwd wat er speelt in de regio. Vaak komt er over een optreden wel een artikel over online bij 3voor12. Soms mis ik de aansluiting van 3voor12 naar de podia. Je weet nooit in hoeverre een goede recensie over een van onze shows nou echt het verschil maakt of je geboekt wordt. Misschien kan 3voor12 meer met artiesten samenwerken om ze op de juiste plekken te krijgen. We vinden het tof als 3voor12 over ons schrijft. Helaas gebeurt het ook weleens dat je een uitzonderlijk vette show speelt, maar er niets over geschreven wordt. Dit is 3voor12 niet aan te rekenen maar wel een groot gemis vanuit ons oogpunt. Toch een advies aan 3voor12 Gelderland: houd ons in de gaten!"

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"De Gelderse muziekscene heeft wel iets gemoedelijks, iedereen kent elkaar wel zo’n beetje. Muzikanten gunnen elkaar ook wel wat en zijn benieuwd wat er gaat komen. Er is al zoveel muziek en er komt nog zoveel meer bij. Het is knap dat 3voor12, voornamelijk met hulp van vrijwilligers, veel van de muziek onder de aandacht brengt. Waar ik op zou letten is het aanstellen van mensen, luisteraars die elk een genre kunnen gaan belichten zonder mee te lopen met wat de grote recensenten ervan vinden of welke prijs een artiest heeft gewonnen. Mensen die een (zo goed als) onafhankelijk oordeel vellen."

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Wat ik nu weet van de 'muziekwereld' in Nederland is dat de kloof tussen rumoerige cafeetjes en een poptempel enorm groot is. Het is lastig om als artiest een goed publiek te vinden met een zaal van de juiste grootte. Initiatieven zoals Brebl spreken mij erg aan, een mooi zaaltje met een publiek dat openstaat voor nieuwe geluiden."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Down the Rabbit Hole voor beste muziekevent, ik heb me daar echt vermaakt. De vibe was goed, muziek top, Merijn Hos met een geweldige huisstijl, zieke entree om het terrein op te komen, noem maar op. We hopen daar zo snel mogelijk zelf te mogen spelen."

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"12 september 2015, toen was de release van Taste. Het was een magische avond waarbij ik en mijn band mijn ep (in de vorm van een beeldalbum) uitbrachten. Zo veel lieve mensen, I Am Oak als voorprogramma, expositie en projecties in dezelfde ruimte: een high om nooit te vergeten."

Wat mogen we in 2016 van je verwachten? Welke bijzondere projecten staan er bijvoorbeeld op de planning?

"Wij richten ons helemaal op het spelen als band. Voorgaande jaren speelde ik veel solo, maar die tijd is voorbij. Als illustrator en muzikant wil ik gaan onderzoeken op wat voor manieren ik mijn beeldend werk kan inzetten in combinatie met muziek. In het voorjaar van 2016 spelen wij een show in de Sugarfactory waar een expositie van mijn werk aan gekoppeld is. Tijdens dit optreden wil ik de eerste stappen zetten naar het integreren van mijn illustraties naar de liveshow. Daarnaast zijn we een bezig om nieuw werk op te nemen."

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Dat zijn waarschijnlijk Marina Tadic en haar mannen, Eerie Wanda. Voor zover ze het nog niet gemaakt hebben."

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar