Loes Swinkels: "Er blijven teveel goede muzikanten onderbelicht, omdat het lastig is om ertussen te komen"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan de Nijmeegse singer-songwriter Loes Swinkels, vertolker van Amerikaanse rootsmuziek.

Loes Swinkels

Amerikaanse rootsmuziek met de wortels stevig in de Limburgse bodem. Met haar krachtige, bluesy stem neemt singer-songwriter Loes Swinkels je mee naar verlaten highways, versleten jeans of een stil plekje in de natuur. En dat dat zeer gewaardeerd wordt blijkt uit de vele juichende recensies van muziekcritici. 'Zelfverzekerde rootsmuziek, waar nodig kwetsbaar, waar mogelijk uitbundig en altijd met een fijne bluestouch' schreef  Jazzism bijvoorbeeld. Loes debuteerde in 2009 met Passionately Lonely, opvolger Nothing As I Know kwam uit in februari 2015 en werd ook met lovende recensies ontvangen. Begin 2016 gaat ze met haar band de studio in voor een nieuwe single en videoclip.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"Ik ken 3voor12 Gelderland van mijn eerste recensies tijdens het Gelders Singer- Songwriter Festival in 2009. Ik vond het destijds nog iets geks dat iemand een mening schreef over wat ik aan het doen was. Ik heb ooit een song geschreven als reactie op een van de recensies: 'I Like My Shoes'. Inmiddels kan ik het wel waarderen. Verder ken ik 3voor12 Gelderland van de interviews en de podia op festivals. En de luisterpaal doet me er meteen aan denken."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"Gelderland heeft te gekke evenementen. Alleen al in Nijmegen is van alles te doen. Oranjepop, Valkhof, Waalpop, Zomerfeesten, De Kaaij, Zomerkwartier..... noem maar op. Er is van alles te beleven, vooral in de zomer. Dat er nu een Awardshow bij komt vind ik te gek, al is muziek natuurlijk geen wedstrijd."

"Verder hoop ik vooral dat de onbekendere, doch hele goede artiesten wat meer aandacht gaan krijgen. Er blijven teveel goede muzikanten onderbelicht, omdat het lastig is om ertussen te komen. Songs of Aran heeft een te gekke plaat gemaakt die ik grijs gedraaid heb: Into the waves. En Marcel Verbeek is een echte liedjesman, zijn stem voelt als een warm bad om in weg te dromen. In mijn ogen verdienen zij meer aandacht en een groter podium. En graag meer aandacht voor blues en rootsmuziek in heel Nederland!"

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Voor mij mogen er nog wel wat meer kleinere podia in Nijmegen livemuziek programmeren. Buiten Nijmegen weet ik niet goed hoe het is."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Komt Charl Delemarre uit Gelderland? Charl is te gek. Ik weet niet of we hem nog nieuw talent kunnen noemen. Hij is volgens mij inmiddels wel ingeburgerd in de muziekwereld. Ik heb hem nog niet live kunnen bewonderen, maar wat ik van de filmpjes gezien heb, is echt prachtig. Ik kan niet wachten zijn show live mee te maken."

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"Dat is een moeilijke. Ik heb ontdekt dat ik heel veel dingen leuk vind om te doen, van schrijven, tot opnemen, cd-release, van bandshows op festivals tot intieme solo-optredens in een kerkje. Het heeft allemaal zijn charme. Maar het begint met inspiratie... zonder inspiratie zouden al die mooie dingen er niet zijn. Dus mijn hoogtepunt is de inspiratie. Inspiratie voelt als een stukje magie.... er is niks mooiers dan dat."

Wat mogen we in 2016 van jou verwachten? Welke bijzondere projecten staan er bijvoorbeeld op de planning?

"Met de nieuwe bandbezetting zijn we momenteel nieuwe liedjes aan het vormgeven. Begin 2016 gaan we een weekend de studio in voor een nieuwe single en videoclip. In de zomer op toffe festivals spelen met de band, en solo op intieme plekjes. We staan geboekt voor een tof bluesfestival waar ik de naam nog niet van mag noemen... Na de zomer ga ik naar Amerika voor een paar maanden om inspiratie op te doen en hopelijk wat shows mee te pikken. En voor je het weet is het jaar alweer om!"

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Ik ben niet zo op de hoogte van alle Gelderse acts die momenteel aan de weg timmeren. Ik heb te weinig tijd om zelf vaak naar optredens te gaan kijken. Waar ik in ieder geval zeker naar ga kijken komend jaar is Navarone. Ik heb laatst een solo-optreden gegeven, waar ook Merijn van Haren (zanger Navarone, red.) solo speelde. Ik weet wel dat hij hoger kan zingen dan ik, maar wat een stem! Ik ga binnenkort zeker een keer naar een show van Navarone kijken. Wie het gaat maken? Dat horen we vanzelf!"

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar