Lea Kliphuis: "Ik vind de Gelderse muziekscene vooral heel gezellig. Muzikale vriendschappen gaan over genre-grenzen heen".

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten, is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan singer-songwriter Lea Kliphuis wiens tweede album in januari 2016 uitkomt.

Lea Kliphuis

Lea Kliphuis is woonachtig in Nijmegen en bracht in 2010 haar debuutalbum Can I Come By? uit bij Excelsior Recordings. Een folkrockplaat met wortels in het Amerika van eind jaren zestig en begin jaren zeventig, geïnspireerd door onder anderen Emmylou Harris, Bruce Springsteen, Johnny Cash en Loretta Lynn. Lea Kliphuis trad onder meer op in De Wereld Draait Door en in het voorprogramma Janne Schra, naast talloze andere optredens. Ze zong ook mee op platen van Black Bottle Riot en Roy Santiago. 15 januari 2016 komt haar tweede album The World Owes Me Nothing uit, een volgende stap in het beginnende oeuvre van de getalenteerde zangeres, gitariste en songschrijfster. De albumreleaseparty is 27 februari in Doornroosje.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"Ik ken 3voor12 Gelderland vooral van het internet. Een van mijn eerste solo-optredens was met de lancering van 3voor12 Arnhem/Nijmegen, zoals het toen nog heette. Honderd jaar geleden. Nu is het, geheel terecht, 3voor12 Gelderland. Gelderland is namelijk veel groter dan Arnhem en Nijmegen alleen. Het leukste aan 3voor12 vind ik toch wel de festival- en concertverslagen denk ik. En primeurtjes van allerlei pluimage. Ik ben namelijk erg nieuwsgierig aangelegd."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"Gelderland op zichzelf heeft niet echt een eigen smoel, vind ik. Ik kom oorspronkelijk uit Friesland en voel me meer een Friese Nijmegenaar dan een Gelderlander. Ik kan niks opnoemen dat echt typisch Gelders is. Behalve die worst. Maar goed, daar kan 3voor12 niks aan doen. Dat gezegd hebbende, ik vind de Gelderse muziekscene vooral heel gezellig. Iedereen kent elkaar. Of nou ja, niet iedereen, maar wel veel en ik vind het tof dat muzikale vriendschappen in elk geval over genre-grenzen heen gaan. En dat zorgt soms voor leuke collaboraties. Zo heb ik ooit meegezongen op de platen van Black Bottle Riot en Roy Santiago."

"Waar jullie aandacht aan moeten besteden, is denk ik vooral talentontwikkeling. Het is belangrijk om aandacht te geven aan acts die (nog) geen ruimte krijgen in de landelijke spotlights. En niet alleen met recensies, maar ook met interviews en achtergrondverhalen. En natuurlijk verdienen ook festivals als Down The Rabbit Hole, Zwarte Cross en het Valkhof Festival een mooi festivaldossier met beeld- en concertverslagen. Alleen dat cijfers geven, dat vind ik altijd een beetje jammer. Of doen jullie dat niet meer?"

"Verder ben ik eigenlijk wel benieuwd naar de geschiedenis van de Gelderse popmuziek. Misschien moet er een soort 3voor12 Gelderland Andere Tijden-achtige serie komen. Met Wim Koens of Alex van der Hulst als Hans Goedkoop. Dat helpt dan weer met het vormgeven van de Gelderse identiteit. Ik geef me bij dezen op als researchvrijwilliger, lijkt me superleuk."

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Er komen mooie podia bij, natuurlijk het prachtige nieuwe Doornroosje, maar ook mooie intiemere zaaltjes zoals bijvoorbeeld in Nijmegen de Thiemeloods. Ik ben ook heel erg fan van Roepaen in Ottersum, alhoewel ik nu wel twijfel of dat nog Gelderland is…...Het enige dat ik soms mis, is een plek waar je als liedjesschrijver kan laten horen waar je mee bezig bent.  Een soort open-mic-avond op een intieme plek. Ik ben in mijn hoofd al langer bezig om daar iets mee te gaan doen. Ik lees sowieso in de andere interviews terug dat er wel meer vraag is naar kleine zaaltjes, dus ik denk dat we maar eens in actie moeten komen."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"In ieder geval Donnerwetter voor het doen van een miljoen optredens in een dag. Volgens mij is dat nog nooit vertoond. En Janne Schra voor beste album. Want die komt tegenwoordig ook uit Gelderland."

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"Poeh. In Gelderland? Als bezoeker toch Bruce Springsteen and the E-Street Band in de Goffert. Tja, dat is dan wel geen Gelderlander, maar die kerel kan ook een aardig potje spelen. Maar goed, ik denk dat je het hebt over mijn persoonlijke muzikale hoogtepunt of niet? In dat geval, mijn releaseshow in Merleyn in 2010. Dat was heel bijzonder voor mij. En er komt hopelijk weer een nieuw hoogtepunt aan op 27 februari 2016 als ik mijn nieuwe plaat presenteer in Doornroosje. Hij heet The World Owes Me Nothing."

Wat mogen we in 2016 van je verwachten?

"Ha! Nou, wat ik dus net al zei; mijn nieuwe plaat The World Owes Me Nothing komt uit op 15 januari. Ik ga spelen met mijn band op Grasnapolsky en de releaseshow is dus op 27 februari. Spannende tijden! Het heeft een paar jaar en een writersblock geduurd, maar hij is er nu en ik ben er heel erg trots op. Het schrijven lukte heel lang niet, omdat ik dacht dat het wel allemaal vanzelf zou gaan. Mark Twain zei ooit: 'Don’t go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing, it was here first.' Dat had ik even nodig denk ik."

"Vorig jaar rond deze tijd zat ik in een geïmproviseerde studio in het Groningse Hogeland met Tim van Delft en Jop van Summeren van De Staat, JP Hoekstra en Marien Dorleijn (Moss) en nu heb ik de lp op mijn platenspeler liggen. Ik kan niet wachten om het allemaal te laten horen, het heeft lang genoeg geduurd nu. En verder? Verder ben ik van plan om niet weer vijf jaar te wachten met het maken van een plaat, dus ik ga liedjes schrijven."

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Lea Kliphuis. Of wacht even, dat is natuurlijk niet chique hè.... Ik denk dat 2016 het jaar wordt waarin De Staat internationaal doorbreekt. Zo."

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar