Keljet: "Elektronische muziek blijft onderbelicht"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten, is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan Keljet, de dj’s met een hinkstapsprong tussen dance, pop en indie. Keljet is genomineerd voor een 3voor12 Gelderland Award 2015 voor beste live-act en treedt ook op tijdens de 3voor12 Gelderland Awardshow.

Keljet

Het enige echt Nederlandse dat Koen Mestrum en Teun Pranger met Keljet laten horen is de naam; 'kerel' betekent hun alias, in plat Nijmeegs dialect. De twee komen uit de Waalstad, maar voelen zich muzikaal meer verbonden met Amerika en Australië. Ze remixten Passion Pit, LCD Soundsystem en The Temper Trap. Acts met sterke liedjes, die ook een dansvloer weten te vermaken. Dat wil Keljet ook. Hun remix van 'Love Lost' van The Temper Trap groeit uit tot een grote hit op YouTube. Dat succes opent de weg naar eigen tracks. 'Love of a Life', met X Ambassadors, is de eerste track die ze volledig zelf schrijven. Op hun eerste ep Transatlantic slaat Keljet een brug tussen drie continenten, zonder de eigen afkomst te vergeten. Keljet is een hinkstapsprong tussen dance, pop en indie, met een live-feel en een tropisch tintje. Het ene oog gericht op de dansvloer, het andere op het podium.

Waar kennen jullie 3voor12 Gelderland van? Welke associatie hebben jullie daarbij?

"Wij kennen 3voor12 Gelderland voornamelijk als regionaal onderdeel van het grote 3voor12. Waar laatstgenoemde de wat grotere, nieuwe acts in Nederland uitlicht, hebben de lokale broertjes een belangrijke functie in het uitlichten van lokaal talent dat nog niet zo ver is. In onze ogen blijft elektronische muziek daarbij enigszins onderbelicht. Wellicht is het niet helemaal de focus van 3voor12 Gelderland, maar er loopt hier genoeg talent rond en elektronische muziek is tegenwoordig toch een van de grootste muziekgenres."

Hoe zien jullie de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jullie echt aandacht aan moeten besteden?

"Zoals gezegd zijn wij van mening dat elektronische muziek onderbelicht blijft. Er wordt veel toffe muziek geproduceerd en gedraaid in Gelderland en dat verdient wat ons betreft zeker een plekje op de site van 3voor12 Gelderland."

Is er iets dat jullie missen in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Wij kennen in Gelderland vooral de situatie in Nijmegen en daar vinden we dat er genoeg mogelijkheden zijn voor nieuwe acts. Zeker voor elektronische acts/dj’s zijn er veel mogelijkheden in Nijmegen, maar ook voor bands zijn er genoeg podia."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Tot enkele maanden terug deelden we in Nijmegen een studioruimte met Satori. Heel inspirerend om te zien hoe hij te werk gaat en sounds van over de hele wereld weet samen te brengen in een dampende live-act. We zijn wat betreft Gelderse acts toch meer gericht op de electronische kant dan dat we alle bands uit Gelderland goed kennen. Satori dus, in de categorie beste live-performance."

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"Het meest succesvol is nog steeds de bootleg die we deden van The Temper Traps 'Love Lost', die ondertussen bijna 3,5 miljoen plays heeft op YouTube. Co Adriaanse zou dit scorebordjournalistiek noemen, want los van de cijfers zijn we het meest trots op de release van onze ep Transatlantic bij Universal in 2015."

Wat mogen we in 2016 van je verwachten?

"We zijn momenteel bezig met onze tweede ep, die 2016 uit moet komen. Daarnaast beginnen we het jaar goed met een optreden op Eurosonic Noorderslag!"

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?
"De Rectum Raiders zullen er waarschijnlijk nog wel een schepje bovenop gooien en ook bij een groter biergooiend publiek bekend worden. Oi Oi Oi Oi, I Want My Schultenbraü!"

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar