In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan Eva Almagor, singer-songwriter van soul & blues met een randje gospel en een vleugje pop. Haar debuutalbum komt in het voorjaar van 2016 uit.

Eva Almagor

De muzikale carrière van Eva Almagor ging van start met het in eigen beheer uitbrengen van een ep. Dit bleek het startschot voor veel shows in verschillende bezettingen door het hele land, van radiostation tot theater. Als je wordt omschreven als ‘de Norah Jones van de Lage Landen, maar met veel meer blues & balls’, dan wordt de lat hoog gelegd. Eva Almagor voelt met haar blues en soul, de herkenbaarheid van pop en een toefje gospel nieuw en fris aan. Singles 'Silverlining' en 'Burning' zijn al verkrijgbaar: een voorproefje op haar debuutalbum dat in het voorjaar van 2016 uitkomt. Over een paar weken gaat ze met haar band de studio in voor de opnames.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"Ik ken 3voor12 Gelderland door mijn activiteiten als muzikant in de regio. Allereerst door de website waar veel reviews van concerten te zien zijn en ook door de luisterpaal waar veel nieuwe artiesten te horen zijn. Ik kwam jaren geleden met 3voor12 in aanraking na een show bij Habana aan de Waal tijdens de zomerfeesten in Nijmegen en vanaf dat moment ben ik jullie blijven volgen via social media. Vooral de interviews en de Luisterpaal vind ik interessant, op deze manier kan ik van veel collega-muzikanten horen wat ze hebben gemaakt en waar ze mee bezig zijn."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"Ik vind de Gelderse muziekscene een mooie plek voor het starten van je muzikale uitingen. Er zijn lokaalwedstrijden en concertavonden waar je als beginner leuke kansen hebt om live ervaring op te doen. Wel vind ik de vertegenwoordiging van blues en soul erg minimaal. Zelf speel ik dan ook zelden in Nijmegen."

"Ooit begon ik zelf in de jamsessiescene bij plekken als Merleyn. Helaas is er niet meer echt een aanbod van jamsessies die een soort ambitieuze energie met zich meebrengen. Er waren toen bepaalde randvoorwaarden waardoor zowel de muzikanten als de bezoekers behoorlijk hoogstaand livemuziek mee konden maken."

"Ik zie de laatste jaren zelden muzikanten die al jaren bezig zijn terugkomen om in Nijmegen op te treden. Ik heb het gevoel dat het animo een beetje verdwenen is, vanuit zalen maar ook vanuit de muzikanten zelf om concerten te organiseren op locaties die makkelijk toegankelijk zijn voor publiek."

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Ik mis hier en daar wel wat clubavonden. Verschillende muzikanten die allemaal wat van zich laten horen op een plek waar je makkelijk komt en die betaalbaar is. Het café van het nieuwe Doornroosje zou bijvoorbeeld een dergelijke plek kunnen zijn. Ik heb in november een minitour gespeeld met mijn band, met als doel om zalen die er al jaren zijn maar slecht worden bezocht in beeld te brengen, en natuurlijk om onze muziek te laten horen. Voorbeelden hiervan zijn Weerlicht, Stockenhof muziek en De Zeester in de haven van Nijmegen. Er zijn helaas weinig plekken die structureel met genoeg opkomst mooie avonden kunnen draaien, zonder een commerciële concessie te doen die muzikanten volgens mij een beetje afschrikt."

"Er is daarnaast volgens mij ook nog winst te behalen in de boekingscultuur in de regio in het ‘hogere’ segment van festivals en zalen. Volgens mij zit het namelijk zo: Als je op het Valkhof festival staat, is Merleyn de volgende stap en daarna de kleine zaal van Doornroosje. Als dat goed gaat, volgt eventueel de grote zaal. Dit zorgt ervoor dat je als beginner, die hier niet tussen komt, eigenlijk alleen bij wedstrijden en kleine cafés terecht kan. Als beroepsmuzikant ga je het daardoor toch meer buiten je eigen stad zoeken. Wie weet brengt de stroom aan jong ondernemers en initiatieven van de laatste jaren hier weer verandering in! I hope so!"

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Ik gun het een hele hoop collega-muzikanten uit de regio! We werken allemaal keihard om van ons te laten horen. En niet uitsluitend publiekssmaak mag wat mij betreft bepalen wie er wint."

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"De komst van het nieuwe Doornroosje met een veel bredere programmering vind ik echt te gek! Mijn persoonlijke hoogtepunt in de regio was toch wel de support die ik met mijn band deed voor De Dijk in Concertgebouw De Vereniging in Nijmegen!"

Wat mogen we in 2016 van jullie verwachten? Welke bijzondere projecten staan er bijvoorbeeld op de planning?

"Na 6 jaar keihard werken breng ik in de lente mijn debuutalbum uit! Ik ga de maanden daarna veel spelen met mijn band, bij verschillende evenementen en zalen in Nederland. We hebben ook een show in Duitsland op het programma staan!  Ik hoop met dit album iets nieuws ten gehore te brengen binnen de cross-over muziekscene. Goede liedjes te maken die zowel in het alternatieve bluessegment als ook bij de commerciëlere luisteraar binnen komt!"

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Eva Almagor en haar band natuurlijk!"

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar