Koert van Essen (Einfach Kurt): "3voor12 Gelderland is helaas een van de weinige regionale platforms waarin alternatieve muziek onder de aandacht wordt gebracht in Gelderland"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan Koert van Essen, frontman van de pop-noir band Einfach Kurt die dit jaar hun debuutalbum uitbracht.

Einfach Kurt

Koert van Essen, frontman van Einfach Kurt, is in de Gelderse popscene geen onbekende meer. Jarenlang was hij de frontman van Knuckles Of Frisco, tijdens de Popronde 2014 was Einfach Kurt één van de meest geboekte acts en vorig jaar verscheen de Labour ep. Debuutalbum Moths van de band kwam in oktober van dit jaar uit op Kroese Records en de releaseparty was in LUX Nijmegen begin november. Einfach Kurt combineert de rauwheid en romantiek van chanson noir en blues met de donkere aardsheid van folkmuziek en pop. Begeleid door de diepe gelaagdheid van de contrabas (Jory de Kort) en hoekige, scherpe drums (Martijn Kruisselbrink) kan frontman Koert van Essen per nummer een andere sfeer oproepen.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"Bij 3voor12 genoemd worden, riep een aantal jaar geleden, toen ik nog een guppie was, altijd een wat euforisch gevoel bij me op. Want het betekende dat er wat over jou en jouw band geschreven werd. En als er wat over je geschreven wordt, dan besta je ook voor anderen. En als je bestaat voor anderen als band, dan zou het zo maar snel kunnen gaan met je. Althans, zo voelde dat. Inmiddels weet ik dat dat meestal tegenvalt. Maar die droom, die volgens mij ieder beginnend bandje diep van binnen heeft, is heerlijk. Alles is dan nog mogelijk."

"3voor12 Gelderland is helaas een van de weinige regionale platforms waarin alternatieve muziek onder de aandacht wordt gebracht in Gelderland. Dat vind ik jammer en eigenlijk ook wel vreemd, omdat er echt veel interessante bands actief zijn in Gelderland. Ik denk dat door die bands onder de aandacht te brengen, het de creativiteit stimuleert en dat dat het niveau nog wat hoger tilt. Wat ik mis op de website, is een regionale Luisterpaal. Zodat je op de hoogte bent van nieuwe releases en deze direct kunt beluisteren. Wat ik ook tof zou vinden, is in plaats van geschreven interviews, video-opnames van interviews op de website met eventueel een stukje live gespeelde muziek. Dan leer je direct de muzikanten en hun muziek wat beter kennen en gaat het meer leven."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"Ik heb zelf niet het idee dat er echt een scene is. Want dat suggereert een soort verbondenheid en eenheid. Die ontbreekt in Gelderland. Maar dat vind ik eigenlijk wel prettig. Ik geloof niet zo in scenes. Die stagneren de eigen richting. Ik val geloof ik in herhaling, maar ik zou het wel tof vinden om van de festivals waar 3voor12 actief is (Down The Rabbit Hole, Valkhoffestival) niet 100 verslagen van optredens te moeten doorploegen, maar videobeelden te zien met interviews, stukken van optredens, publiek. Dan proef je pas echt de sfeer. Wellicht een eigen YouTube kanaal met subscribers? Of is dat er al?"

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Zie mijn vorige antwoord."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Ik hecht zelf niet zoveel waarde aan awards. Omdat het appels met peren vergelijkt. Als ik dan toch een band zou moeten noemen, dan ben ik geneigd om een band te noemen die mijn persoonlijke voorkeur geniet. En dat lijkt me niet helemaal fair. Ik zou het wel tof vinden als alle categorieën de 'appels met peren-categorie' zouden heten en dat dan iedereen wint, maar dat gaan jullie nu zeker niet meer veranderen of wel?"

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"De Popronde vorig jaar was een fantastische trip. Ik heb nog nooit zoveel gespeeld in zo’n korte tijd. Afgelopen mei mochten we in het spiksplinternieuwe Doornroosje de albumrelease-show van Zamora openen. Dat was vanaf binnenkomst tot vertrek een heerlijke ervaring. Je wordt daar echt in de watten gelegd door alle medewerkers van Doornroosje. En afgelopen november hebben we geopend voor de Dijk in de Vereeniging: daar bleken de liefhebbers van de Dijk onze muziek, wonder boven wonder, ook erg te appreciëren. En onze albumrelease moet ik ook noemen: daar kwam alles samen. Beeld, geluid, licht en bezieling. Of mocht ik maar 1 hoogtepunt noemen?"

Wat mogen we in 2016 van jullie verwachten? Welke bijzondere projecten staan er bijvoorbeeld op de planning?

"We hebben nog tonnen materiaal liggen om uit te werken, dus er zullen sowieso weer nieuwe releases van ons het daglicht gaan zien. Want creëren doen we het liefst. Daarnaast zullen we ook weer een hoop kroegen gaan bezoeken aankomend jaar. En ons doel is om weer een paar grotere podia mee te pikken. Wat al vaststaat, is 14 januari in het concerthuis Groningen tijdens Eurosonic, 31 januari in Gigant Apeldoorn en dichterbij huis 5 februari in Luxor Live de Kroese-label night, samen met Robin Borneman."

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Ik heb geen idee. Ik gun het iedereen van harte en mezelf het meest."

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar