Dag des Oordeels: Steve Merlin - Crash Course For Earth

Patrick Schimmel ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Dit keer Crash Course For Earth, het derde album van de progrockers van Steve Merlin.

DE MUZIEK

Steve Merlin uit Nijmegen maakt progrock waarin ze de variatie tussen akoestisch en elektrisch niet schuwen. De band tracht met Crash Course For Earth een wereldvisie uit te dragen, waar de vorige plaat Between Air And Wing vooral om het persoonlijke verhaal draaide. De band heeft laten zien sfeervolle muziek te produceren. Kan ook dit album een impact maken?

PLUS

De variatie is nog steeds zeer aanwezig, de plaat raakt nergens in een sleur. Op bijzondere wijze grijpt Crash Course For Earth je op enkele momenten vast, om niet meer los te laten. Stevige stukken, geduldige intermezzo’s met veel spanning en het prettige stemgeluid van Steve ronden het geheel fraai af. ‘Come On Let’s Drive’ en ‘Buy And Bye’ zijn zelfs gerust swingend te noemen. Het leidt tot een fascinerende progrock plaat, met vele gezichten. Zo is het tropische ‘Fair Trade’ een heerlijk uitstapje.

MIN

Zonder remming klinkt de band in zijn element. Helaas voor de luisteraar gebeurt dat slechts spaarzaam. De muziek is sfeervol en spannend maar bij een verwachte explosie of climax, blijft deze soms uit. De ongeduldige luisteraar zal helaas afhaken en dat is zonde, want het album heeft genoeg geheimen.

HET NUMMER

Het grootse openingsstuk ‘Endangered Species Man’ is thematisch en muzikaal de leidraad van het album.  Kijkend vanuit de ruimte, ziet Steve Merlin dat het op aarde niet goed is. Een kwartier vol verschillende stijlen, tempowisselingen en een bijzonder hoogtepunt. Een parel in de progrock. Boeiende lyrics en een meeslepende instrumentatie leiden tot een kwartier dat niet snel te vergeten is.

HET OORDEEL

Met dertien tracks en ruim een uur aan gevarieerd materiaal levert Crash Course For Earth progrock waar je voor moet gaan zitten.  De beloning is er wel degelijk. Steve Merlin laat met deze plaat zien een bijzondere band te zijn in de Gelderse scene. De band bewijst van vele markten thuis te zijn en dat gaat live wederom voor een spektakel zorgen.

Crash Course For Earth is nu uit. Het album is op CD en als download verkrijgbaar.