Imke Loeffen (Bootleg Betty): "Het overaanbod maakt het lastig om in Gelderland iets nieuws te beginnen of om op te vallen"

Interviews in aanloop naar 3voor12 Gelderland Awards

Patrick Struijker Boudier ,

In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten, is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan Imke Loeffen, gitariste van all-girl rootsband Bootleg Betty die dit jaar debuteerde met hun ep Left the Barn.

Bootleg Betty

Bootleg Betty is een all female band uit Nijmegen en bestaat uit Karlijn Wolsing (zang), Anneke Zeegers (gitaar/zang), Imke Loeffen (gitaar/zang), Daphne Verlinden (bas/zang) en Merel van Oven (drums). De band heeft het afgelopen jaar veel naam gemaakt met de release van hun debuut-ep Left the Barn. Het was de eerste plaat op het nieuw opgerichte label Kroese Records en het bracht de band dit jaar al naar een uitverkocht Merleyn en op het Valkhof Festival. De muziek van Bootleg Betty is vooral rockabilly waar af en toe country en rock ’n roll doorheen sijpelt. Denk bij deze band niet aan de power-rockabilly van The Paladins, maar eerder aan rockabilly in de stijl van Wild May West en Sue Moreno. De band is genomineerd voor een 3voor12 Gelderland Award 2015 voor hun videoclip 'A Song Called Wanda' en voor beste ep.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"Ik ben al enkele jaren betrokken bij 3voor12 Gelderland als eindredacteur. Vooral de interviews, achtergrondartikelen en verslaglegging rond festivals als het Valkhof Festival vind ik interessant. Om te zorgen dat er geen belangenverstrengeling ontstaat, bemoei ik me nooit met artikelen als wij erin genoemd worden."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"Ik denk dat het vooral belangrijk is dat 3voor12 Gelderland blijft bestaan, want er is geen ander platform dat zo specifiek het muzieknieuws in Gelderland bijhoudt. Dat is essentieel voor muziekliefhebbers, maar ook voor muzikanten, festivals en podia. Zonder het platform maak je de sprong van bijvoorbeeld een lokale talentenjacht naar iets buiten de provincie ondoenlijk groot."

"Het helpt daarin dat 3voor12 Gelderland onder de vleugels van de landelijke VPRO-tak opereert: als je lokaal opvalt, wordt dit gesignaleerd. Zo is Bootleg Betty bijvoorbeeld bij radio 3voor12 op 3fm gedraaid, nadat de redactie in de statistieken had gezien dat onze clip gigantisch veel was gedeeld. Het lijkt me dus superbelangrijk dat 3voor12 Gelderland die schakel blijft zijn en vooral aandacht blijft geven aan opkomende artiesten en nieuw talent. Het verslaan van de grote festivals zoals de Zwarte Cross en Down The Rabbit Hole is ook interessant, maar is niet de core business."

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Ik heb het idee dat de provincie, of in ieder geval regio Arnhem/Nijmegen, de laatste jaren is overvoerd. Zóveel bandjes, festivals en ideeën. Juist dit overaanbod maakt het dan misschien weer lastig om in Gelderland iets nieuws te beginnen of om op te vallen. Wat we op dit moment met Bootleg Betty wel missen, is een toegankelijke repetitieruimte in Nijmegen, waar je zonder druk van tijd of geld de ruimte krijgt om muziek te maken. Daar zijn we echt naar op zoek. Wie weet komt hier in het oude Doornroosje ruimte voor, dat zouden we heel tof vinden."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Donnerwetter mag er eentje krijgen, die lui zijn inventief op alle vlakken. We komen ze regelmatig tegen op festivals als we een kleedkamer delen, zoals bij het Bevrijdingsfestival Wageningen en het Valkhof Festival. Muzikaal zijn ze onderscheidend en hun liveshow is bijna dreigend spannend. Daarbij zijn ze ook creatief in alles om hun muziek heen, zoals de wereldrecordpoging liveshows op één dag. Ik ben benieuwd naar Donnerwetter Day dat ze 14 mei 2016 in Luxor Live organiseren, een avond én nacht om de release van hun nieuwe album te vieren."

Wat mogen we in 2016 van je/jullie verwachten?

"Veel! Met Bootleg Betty werken we aan nummers voor een nieuw album en we gaan weer een mooie tour maken. Eén heel erg vet festival is inmiddels al bevestigd. Ondertussen broeien er bij mij allerlei ideeën, onder andere om meer te gaan doen met het nieuwe label Kroese Records. Ook ben ik sinds dit jaar bestuurslid popmuziek bij het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, een tijdelijke functie die in het leven is geroepen om de popwereld meer te betrekken bij het fonds. Nu is het vaak nog lastig voor bandjes of muzikanten om aan te vragen, omdat de infrastructuur er simpelweg niet naar is. In 2016 wil ik een plan maken om ondersteuning van het cultuurfonds voor de popmuziek in Gelderland toegankelijker te maken. Ideeën zijn welkom!"

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar