In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan Jaap van den Berg, bassist bij de Nijmeegse Southern rockers Black Bottle Riot, een band die eind december in Nijmegen hun laatste optreden in de huidige bezetting geeft.

Black Bottle Riot

Black Bottle Riot vindt zijn roots in de omgeving van Nijmegen en bestaat uit Simon Snel (zang, gitaar, bluesharp), Mike Sedee (gitaar), Jaap van den Berg (bas) en Pieter Hendriks (drums). Hun debuutalbum verscheen in november 2011, opvolger Soul in Exile in oktober 2013 en III: Indigo Blues kwam in september van dit jaar uit. Die plaat is een grillig, intens en persoonlijk album waarop de band bezeten en gedreven klinkt. Live speelt de band als een TGV die vergeten is zijn Ritalin in te nemen. Recentelijk maakte drummer Pieter Hendriks bekend te stoppen bij de band. 27 december is in Doornroosje het laatste optreden van Black Bottle Riot in de huidige bezetting.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"Voordat ik in Black Bottle Riot ging spelen, maakte ik al meer dan 10 jaar muziek. Dat was allemaal in de (punk)hardcore scene en erg underground. Toen we met BBR de planken opstapten, verliet ik die undergroundscene min of meer. Opeens vonden meer mensen iets van de band waar ik in speelde, en op een manier die ik niet kende. Bij punk- en hardcore-recensies merkte ik duidelijk dat de recensenten volledig op de hoogte waren van alles binnen die scene. Ze schreven vaak treffend en wisten precies waar ze het over hadden."

"Bij 3voor12 is dat anders, omdat het een breder platform is. Daardoor mis ik soms wel de verdieping. Soms denk ik 'misschien kan deze schrijver iets beter zijn huiswerk doen'. Mijn associatie is daarom niet altijd positief. Maar zodra er een strakke eindredactie gevoerd wordt die objectiviteit en goede journalistiek belangrijk vindt, kan het naar een hoger niveau getild worden. Wat ik zelf leuk vind aan jullie site? Interviews en fotoreportages klik ik weleens aan."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Nijmegen, Arnhem en de Achterhoek vormen in mijn ogen het kloppend hart van. In dit gebied gebeurt veel wat betreft shows en festivals en er komen bands vandaan die lekker bezig zijn. Kortom: als muzikant en muziekliefhebber zit ik hier super op mijn plek. Waar jullie aandacht aan moeten besteden? Ik vind het goed dat jullie (nieuwe) bands steunen door artikelen te schrijven en fotoseries te publiceren."

"Wat ik ook erg goed vind: de 3voor12 Gelderland-avonden. Die kunnen wat mij betreft vaker voorbijkomen. Misschien dat jullie hierin een faciliterende rol kunnen spelen en bands als packages aanbieden, met uitwisselingsavonden naar andere provincies. Bands zonder boekingskantoor kunnen hier enorm veel aan hebben. Zo vorm je namelijk een pact en krijg je veel meer voor elkaar. Positief, gefocust samen voor het hogere doel gaan: geweldige muziek en gave shows! Ik denk dat de kracht vooral daar zit. Het is eenvoudig om bands/artiesten af te bekken en negatieve recensies te schrijven. Daar zou ik geen energie in willen steken. Help ze verder en steun elkaar. Bands en artiesten moeten groeien en dat kan alleen door veel op de planken te staan."

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"In Nijmegen mis ik wel wat. Wij zijn nu bezig met een tour waarbij we alleen maar spelen in onze favoriete rock- of bluesclubs. In een intieme sfeer, maar met een goed podium en een goed geluid. 100 tot 150 man, karaktervol interieur en een geweldige programmering! Wel gitaargericht, maar dat is mijn persoonlijke smaak. De Witte Bal in Assen, De Noot in Hoogland, Maloe Melo in Amsterdam, ik noem er een paar... Die clubs voelen als een warme deken. Zodra we de bandbus uitstappen, zijn we eigenlijk weer thuis. Zoiets lijkt me heerlijk om hier in de buurt te hebben. In Nijmegen ken ik zoiets niet. Misschien begin ik er zelf wel een keer eentje. Of met de bandieten van BBR, dat lijkt me wel wat."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Oei, daar vraag je me iets waar ik me liever niet mee bezighoud. Awards voelen voor ons een beetje als wedstrijden. Ik ben behoorlijk competitief aangelegd, maar in de muziek vind ik dat daar geen plaats voor mag zijn. Wij hebben ons als band daarom altijd zoveel mogelijk afzijdig gehouden van wedstrijden."

Wat is je muzikale hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar?

"Was het Rockin' Park, één van onze drie releaseshows, De Zwarte Cross, support voor ZZ Top, toeren in Spanje, DWDD, Kirk Windstein van Down/Crowbar die zingt en speelt op onze laatste plaat, ons eigen bier? Ik kan niet kiezen. De afgelopen 8 jaar die ik met BBR bezig ben, was een verzameling van hoogtepunten. De band heeft me zoveel moois gebracht. Ik heb geweldige mensen leren kennen, vriendschappen gesloten, plekken bezocht in binnen- en buitenland, 3 full length albums gemaakt, shows gespeeld, versterkers opgeblazen en bier gedronken. Teveel om op te noemen, maar gaaf was het wel! En dat is nog lang niet voorbij, want er staan al weer hele gave dingen op stapel!"

Wat mogen we in 2016 van jullie verwachten? Welke bijzondere projecten staan er bijvoorbeeld op de planning?

"In 2016 gaan breekt er voor ons een nieuwe tijd aan. Na 7 jaar stopt Pieter Hendriks als drummer. De band en zijn privéleven zijn niet meer te combineren. Pieter blijft wel nauw bij de band betrokken. Vooral op de laatste plaat heeft hij veel bijgedragen aan de teksten. Dat wil hij graag blijven doen en dat vinden wij ook heel gaaf."

"Vanaf 2016 volgt de nieuwe drummer hem op. Dat is een bad-ass drummer, met andere kwaliteiten dan Pieter. Dat kan de band weer verder helpen. Ook is hij een geniale zanger, gitarist en hij kan ook op toetsen uit de voeten. We zijn ervan overtuigd dat hij onze muziek helpt verder te verdiepen en te verbreden. Ook live kunnen we daardoor nog gavere dingen doen. Een Kapelsessie hebben we bijvoorbeeld tot op heden niet gedaan, maar met zijn komst klinkt een akoestisch optreden in de St. Nicolaaskapel in het Valkhofpark opeens niet meer als een idioot idee."

Welke Gelderse act gaat het helemaal maken in 2016?

"Wat is 'het helemaal maken?' Bij DWDD spelen? Een plekje op Noorderslag? Dik geld verdienen? Mooie muziek maken? Gave avonturen beleven. Vrienden maken? Ik weet het niet hoor. Wanneer heb je het gemaakt? Het klinkt alsof je er daarna mee kan stoppen. Lijkt me geen doel op zich. Wij vinden het proces belangrijker. Steeds beter worden als band, zodat je voor je eigen gevoel vooruit gaat. Dat is in ieder geval ons hogere doel. En wie het gaat maken in 2016? Tsja... Dat mogen jullie zelf verzinnen."

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar