Zaterdag aanstaande wordt het smullen in de Arnhemse Brigant voor mensen met liefde voor stevige bluesrock, barbecue en bier. De line up van het minifestival bestaat uit Black Bottle Riot, Thee Hämmer, The Heat, Of Stone And Fire en Raw Flowers. Organisatoren Daniël Schilling van De Klankfabriek en Eric Veltink van SPIJKERROK vertellen met Wout Kemkens (Thee Hämmer) hoe ze er via een anarchistische samenwerking en aanpakken-mentaliteit in zijn geslaagd Klankfest te organiseren, en tevens door te laten gaan.

Hoe is de samenwerking tussen De Klankfabriek, SPIJKERROK en Brigant tot stand gekomen?

Daniël vertelt: “Oorspronkelijk was het de bedoeling om een minifestival ‘Klankweide’ te organiseren met bands van Collectief De Klankfabriek. Dit zou onderdeel zijn van het Park Open programma op de Ronde Weide in het Park Sonsbeek dat was geprogrammeerd op zondag 16 augustus. De Park Open organisatie kreeg echter de kans om voor die zondag de hiphop fanfare Youngblood Brass Band uit Brooklyn te boeken. Maar niet getreurd, Klankfest kon wel naar zaterdag 15 augustus worden verplaatst en als mooie aanvulling dienen op de Sonsbeek Theater Avenue. Ten minste, dat kon tot anderhalve week geleden, toen bleek dat het Park Sonsbeek ‘onvoldoende capaciteit’ heeft voor de combinatie van de twee evenementen.”

Met een prachtig programma op zak, maar zonder locatie dreigde het hele Klankweide niet door te gaan. Dat was niet te verteren voor SPIJKERROK-organistor Eric Veltink, waarop Daniël en Eric de uitdaging zijn aangegaan en Brigant bereid vonden mee te werken.

Hoe zijn jullie er in korte tijd in geslaagd het festival door te laten gaan?

Eric: “We zijn afgelopen maandagavond bij elkaar gaan zitten en hebben de barbecue (ook vegetariërs van harte welkom), bier en cocktails aan het programma toegevoegd. Dinsdag konden de persberichten eruit en hebben we de al gemaakte poster aangepast. Zo hebben we de beer-met-mensenbenen-en-gitaar vervangen door de Brigant-rat met een gitaar in zijn staart. Daarnaast hebben we de huisstijlkleuren van Brigant toegepast.” Daniël vult aan: ”Woensdag bleek dat we Black Bottle Riot aan het programma konden toevoegen, waardoor we de poster weer konden aanpassen en nieuwe persberichten moeten rondsturen.” Met een grote glimlach: “Dat neemt niet weg dat we erg blij zijn met deze nieuwe afsluiter trouwens”. Eric concludeert: “Zonder de snelle en pragmatische aanpak hadden we het wel kunnen vergeten. We zijn erg blij dat Brigant en de bands die zaterdag spelen snel wilden meewerken en de posters wilden verspreiden via de media.”

Waarom moeten alle bluesrock- en barbecueliefhebbers zaterdag naar Brigant komen?

Daniël: “Er zijn niet zo veel evenementen met een dergelijke line up van bluesrock georiënteerde bands uit Arnhem en omgeving. En zeker niet in combinatie met een barbecue. Waar vind je namen als Black Bottle Riot, Thee Hämmer, Raw Flowers, The Heat en Of Stone and Fire zomaar even op een zaterdagmiddagse barbecue als aanloopje naar de Theater Avenue?” Wout denkt na en vult aan: “De term bluesrock dekt misschien niet helemaal de lading. De meeste bands in het programma kunnen stevig voor de dag komen. Het is geen jazz-blues festival zonder jazz en je kunt beter je dancing shoes mee nemen dan je luie stoel…”

Klankfest vindt aanstaande zaterdag 15 augustus plaats in en op het terras van Brigant in Arnhem, onderaan de Apeldoornseweg vlakbij Park Sonsbeek. De eerste band start rond 15:00 uur en de barbecue gaat om 21:00 uur uit. Na afloop kan er nog gedanst worden tijdens de Multiculturele Afrikaanse dansavond met DJ Sagna en Jacob.