Dag des Oordeels: zomer special

Erik Damen ,

In de afgelopen zomerperiode is het druk geweest waardoor een aantal nieuwe platen van Gelderse artiesten nog niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen. In deze speciale Dag des Oordeels proberen we de schade in te halen door ze in één keer te behandelen; AbART, Oude Jeugd, Dear Mr Man, The Press and the President, Lottie Mae Jones, Skeletor, Goats On The Ceiling en Basilisk.

AbART - Ernsthafte Musik

Helemaal niet verkeerd en volledig autonoom is het Duitse kwartet AbART. De muziek is slechts onderdeel van een totaalervaring waarin ook theater en kunst een belangrijke plaats innemen. De dames, zangeres Élénie Wagner en violiste Judith Döhn, en heren, bassist Christoph Chudaska en percussionist Leo Binas, leerden elkaar kennen op ArtEZ, de Arnhemse hogeschool voor de kunsten. Sindsdien is Arnhem hun standplaats. De live opgenomen ep Ernsthafte Musik bevat 5 nummers en een remix van ‘Oxytocin’ door Kizler. Wat direct opvalt is de krachtige stem van de Nederlandse, maar volledig tweetalig opgevoede Élénie Wagner. Een perfecte uitspraak van de Duitse taal en met enorm vocaal bereik. Muzikaal is AbART te vergelijken met Wir Sind Helden en niet alleen vanwege de Duitse taal, terwijl de beat onder ‘Die Schüssel’ lijkt gestolen van Notorious B.I.G.’s classic ‘Hypnotize’. Er worden volwassen thema’s aangesneden, zoals in ‘Oxytocin’ dat handelt op scheikundige wijze over eenzaamheid. Ernsthafte Musik is een sterke ep en laat horen dat AbART over enorme potentie beschikt.

Oude Jeugd - Nooit Of Niet

Een plaatje waar we heel blij van worden is Nooit Of Niet van de Arnhemse punkband Oude Jeugd. Hun sound is een onweerstaanbare ouderwetse mix van punk en ska en bovendien Nederlandstalig. De band bestaat uit zanger/bassist Joey Pechler, Jaap Boonstra op gitaar en zang en Paul Koens op drums. De plaat begint met het verkeerd inzetten van een akkoord dat wordt gevolgd door een smerig “godverdomme”. De toon is gezet. Dit plaatje brengt je terug naar de ranzige kraakpunktijd met hanekammen en maatschappijkritiek. Niet alleen lekker rauw, maar ook muziek waar op je op kunt dansen, zoals de ska van ‘S(ex)’. “Donder op met je fruit” schreeuwt de band in ‘Geen Trek’ en dat soort sterke oneliners heeft Oude Jeugd meer; “Ik ben een mongool, ik-ik kan er niks aan doen, vergeleken met mij ben jij nog wel te doen” (uit ‘Mongool’). Energieke plaat waarbij de stoelen aan de kant moeten.

Dear Mr Man - One Way

Deze Arnhemse band debuteerde drie jaar geleden met het album Art Gallery For The Blind. 3voor12 Gelderland concludeerde toen dat het viertal zanger Bas Janssen, toetsenist Raoul van Herpen, gitarist Tobias Kerkhoven en drummer Nicky Jurgens stuk voor stuk prima muzikanten zijn, maar dat er iets te netjes binnen de lijntjes werd gemusiceerd. De band heeft op hun tweede album One Way duidelijk geprobeerd hun new-vintage soul geluid verder uit te diepen. Hierdoor klinkt Dear Mr Man op de beste momenten als het jongere broertje van Sven Hammond. Vanaf het tweede nummer ‘Perfect Getaway’ gaan de remmen los en laat de band horen te zijn gegroeid. Vooral de Hammond-orgel van Van Herpen drukt een stempel op One Way, hoewel Kerkhoven de gitaar in ‘Exit Through The Gift Shop’ ook lekker laat gieren.

The Press And The President – The Passage Of The Iron Rod Through The Head ep

The Press and the President is een electro poppunk band uit Nunspeet en Oldebroek, die in korte bestaan al veel hebben bereikt. Zo stonden ze op het podium met grote acts als Kensington en Jett Rebel, brachten al eerder twee ep’s uit en hun muziek werd zelfs al opgepikt door 3fm. Het drietal, bestaande uit Alwin van der Knijff (gitaar/synths/backing vocals), Stefan Bonestroo (vocals/synths)  en drummer Nathan Reinds, maakt muziek voor de nieuwe generatie. Daar horen professionele clips bij, zoals bij het hitgevoelige ‘The Recovery’ van hun nieuwe ep The Passage Of The Iron Rod Through The Head. De vijf nummers kunnen zo naast het werk van bands als Imagine Dragons, 3OH!3 en Owl City. De muziek van The Press and the President klinkt dan misschien anders dan de gemiddelde band, gelukkig kan de band ook live prima uit de voeten.

The Press And The President treedt op tijdens de Popronde in Nijmegen 17 september in bibliotheek de Mariënburg.

Lottie Mae Jones - Butterflies In Grey Skies

Ook alweer een tijdje uit is het debuutalbum Butterflies In Grey Skies van de Nijmeegse zangeres Lottie Mae Jones. Zij werkte hiervoor samen met niet de minsten; producer George Konings die ook de gitaren en de toetsen voor zijn rekening nam, drummer Hans Eijkenaar, cellist Jonas Pap, contrabassist Jan Paul van der Hoeven en een blazerssectie bestaande uit Paul Elshout, Frank van Hassel en Peter Smaal. Dat levert een prima pop/rockplaat met soul (met name in haar stem), waarbij je soms denkt naar Anouk te luisteren. Naast 7 persoonlijke nummers staan er ook er 3 live opgenomen nummers op, waaronder het nummer ‘Teddies’ dat het tijdens 3fm Serious Request tot Demo van de Dag schopte.

Skeletor - Bastards Of The Universe

Niet alleen met het typische jaren 80 strip artwork, maar ook met de toegevoegde retro computerspelgeluiden in het trashgeluid laat de Wageningse band Skeletor meteen blijken dat ze niet al te serieus moeten worden genomen. Zelf hebben ze het ook over “silly songtitles”, maar vreemder dan Enter The Dragon en The Clit Commander wordt het niet.  Hoorbaar geïnspireerd door zo’n beetje alle bands tussen Anthrax en Pantera. In een aantal nummers laat Skeletor horen niet alleen trash metal te spelen, maar dat ze ook groove metal onder de knie heeft. Bastards Of The Universe is het eerste nieuwe werk sinds het titelloze album uit 2010. Het bevat 7 nummers en is niet alleen digitaal te koop voor 5 euro op bandcamp, maar is ook verschenen op vinyl.

Goats On The Ceiling - Ep#1

Nog een band uit Wageningen is Goats On The Ceiling. Deze vier studenten hebben niet alleen de liefde voor muziek gemeenschappelijk, maar er is ook een collectief zwak voor geiten. De band ontstond twee jaar geleden op de Gelderse universiteit en dit is hun eerste 4-track ep. De band bestaat uit gitarist Felix, Koen op bas, Oriana op drums en zangeres/gitariste Svenja. De muziek is het best te omschrijven als alternative, waarbij de band duidelijk is geïnspireerd door de jaren 90. Beste nummer is opener ‘Blindness In My Backyard’ met catchy hooks en een lekker gitaargeluid. Zangeres Svenja heeft een donkere stem, die af en toe doet denken aan Carol van Dijk van Bettie Serveert, met name in het laatste nummer van de ep ‘Common Comfort Zone’.

Basilisk - Into The Cockpit ep

De vierkoppige sludge/stoner formatie Basilisk uit Arnhem beschrijft hun muziek zelf als oer-stoner. Muzikaal werd de band beïnvloed door Amen Ra, Alice In Chains en Rage Against The Machine. Hun eerste ep verscheen in 2011, vorig jaar april verscheen Original Stoner en slechts 13 maanden later is de band terug met de vijf nummers tellende Into The Cockpit ep. Zanger Erwin Schaars heeft een behoorlijk zware stem, die goed past bij het trage tempo van de nummers. Ook de gitaar van Thomas Terlouw en de bas van Jaap van Diek zijn lekker lag afgestemd, zoals het hoort in dit genre. Achter de drumkit doet Jelle Dijkstra precies wat van hem wordt verwacht. Het songmateriaal is misschien niet bijster origineel, maar geen enkele sludgeliefhebber zal deze vijf track ep eerder afzetten.