RSD15: Wim's Muziekkelder Doetinchem

Nr. 1 platenzaak van 2014 extra gedreven om zich te bewijzen

Gino van Zolingen en Egbert Middelink ,

In het kader van Record Store Day 2015 is er een bijzonder gevuld programma in Wim's Muziekkelder Doetinchem. In totaal zullen er veertien(!) bands spelen. De aftrap om 9.00 uur werd verzorgd door Casual Live.

Al om 7.15 uur stonden de eerste bezoekers Sebastiaan Henrix en Edgar Nahuis voor Wim's Muziekkelder in Doetinchem. En niet zonder reden. Ze waren doelgericht uit op de luxe uivoering op vinyl van Songs of Innocence van U2. 
Sebastiaan: "Het is een gelimiteerde oplage van 5000 stuks. In Nederland zijn er maar 150 van. Wij hadden van tevoren van Wim Vriezen begrepen dat hij twee exemplaren in zijn zaak had. Dat was het wel waard om heel vroeg naar Wim's Muziekkelder te komen." De beide heren houden het album netjes in het cellofaan voor de eigen collectie. Met blije gezichten wandelden de mannen met hun vangst stevig geklemd onder hun arm de winkel uit.

Yellow Suitcase verzorgt de aftrap op het buitenpodium. De band bestaat uit Roos van den Broek (zang), Dayenne Wielheesen (bas, zang) en Joël Groen (zang, drums, toetsen).
Ze spelen een akoestische set, met eigen nummers en een cover van Jack Johnson 'Waiting Wishing'. De band is nu 2 1/2 jaar bij elkaar. Hun debuutalbum Maze of Mind is vorig jaar uitgekomen.

Roos: "De laatste tijd worden we veel gevraagd voor huiskamerconcerten en kunstgalleries. Dan spelen we vaak akoestisch. Maar we vinden het ook fijn om volledig versterkt met toetsen en drums uit te kunnen pakken." We hebben een aantal vrolijke nummers gehoord met een sterke samenzang en frisse composities, die goed passen bij de opkomende ochtendzon.

Rond half elf is het in Wims Muziekkelder goed vol! The SPaX speelt een gezellige akoestische sessie binnen in de kelder. Het driemanschap speelt rechttoe rechtaan Rock-'n'-Roll, southern blues in zijn puurste vorm. Rik Kup op contrabas leidt de nummers, zoals 'Bad Boy' en 'Traffic Jam', met anekdotes in.

Record Store Day gaat hier de hele dag door. We zijn nu halverwege. We polsen even bij eigenaar Wim Vriezen wat hij tot nu toe van de Record Store Day vindt.

Wim Vriezen: "De sfeer zit er goed in. Ongeveer zestig mensen zijn geheel belangeloos betrokken om van deze dag een succes te maken. Zowel binnen in de zaak als buiten bij het buitenpodium is het goed gevuld met volk. We hebben ook veel geluk met het zonnige weer. Dit is toch elk jaar weer voor mij een heugelijke dag."

Inmiddels speelt op het buitenpodium de band The Claptunes. De band speelt muziek zoals de naam doet vermoeden: geïnspireerd vanuit Eric Clapton en zijn bands en invloedssferen. Een eigen versie van JJ Cale's Cocaïne speciaal voor RSD15: het nieuwsgierig winkelend publiek blijft er voor stil staan.

De uit Duitsland afkomstige Silver Falcons zijn aan de beurt in de Kelder. Zangeres Christin Bastijans en gitarist Marco Launert spelen akoestische soul-/pop-nummers. Launert beschikt over een fijne slag waar zangeres Christin met haar warm stemgeluid overheen circuleert.

Op het buitenpodium speelt The Mieters. Deze band komt uit Noord-Holland. Het lijkt een Noord-Hollandse versie van The Kik. Een jaren '60 gestylde band met vrolijke Nederlandstalige nummers.

Yvon Mocking speelt in de Kelder: een krachtige soul- rockstem, die sterk doet denken aan Anouk. Met alleen de begeleiding van akoestische gitaar spat de power van Yvon in de intieme maar inmiddels volgelopen kelder van Wim Vriezen.

"Ik heb een missie," roept Yvon tussen de nummers door, "meer power chicks on stage!" Vervolgens zet zij met veel kracht een nummer van Beth Hart in.

Ondertussen staan ook veel vaste bezoekers te zoeken in de goed gevulde bakken van Wim, waaronder ook Eddie Hendriks (rechts). "Ik kom eigenlijk nooit om te zoeken, maar om te vinden" zegt Eddie op filosofische toon. "Het leuke van Wim Vriezen is dat zijn aanbod erg breed is georiënteerd, hoewel hij ook een sterke focus heeft op West Coast."

Speciaal overgekomen uit België is de folkrockband Blunt. "Hebben jullie zin in een streepje rock n roll?" Het antwoord is duidelijk: ja! Opvallend maar vooral onderscheiden is het gebruik van de viool. Het geeft met de toetsenist de sound dat vleugje folk binnen de rocknummers.

Van de drukke winkelstraat naar beneden in de kelder. Daar is The Silverfaces uit Amsterdam klaar voor de volgende instore. In deze setting heeft de band nog nooit gespeeld. Het is binnen erg druk en de band krijgt zowaar iedereen stil. Kleine, lieve tweestemmige popliedjes met een vleugje psychedelica die steevast na afloop worden getrakteerd op een wel gemeend warm applaus. Een belofte!

Na The Silverfaces gaat het buiten direct door met Donnerwetter. De band heeft er zin in en tijdens het optreden wordt altijd alles gegeven.
 
Beneden staat er na Donnerwetter iets speciaals: Paulusma. De voorman van het voormalige Daryll-Ann, Jelle Paulusma, weet met begeleiding van zijn broer, een gitarist en een pianist, een intieme sfeer te creeren in de kelder. Het nieuwe album 'Pulling Weeds' is uit. Het geluid heeft veel weg van The Jayhawkes. Na het optreden hier in Doetinchem gaan ze snel op weg naar Deventer ('daar gaan we veel te laat aankomen...!') En zo gaat dat bij de instores op RSD15. Een schema is er om van af te wijken. En door...!
 
Buiten staat namelijk al de volgende band weer klaar: #1408. Op het eerste gezicht lijkt het of er gewoon erg stevige heavy metal gespeeld, totdat je wat beter luistert: het wordt in het Nederlands gezongen. Recht voor z'n raap gezongen teksten als 'Monddood' geven dat wel aan.
De laatste band van deze Record Store Day 2015 bij Wim's Muziekkelder in Doetinchem is Bökkers. De liedjes op gitaar en piano gaan over alledaagse frustraties, feestelijkheden en situaties in de moedertaal van de band: het Sallands. Naast oud materiaal ook nieuwe nummers van het album 'Bliksem Elixer' wat op 14 mei uit komt. Deze afsluitende band weet het publiek mee te krijgen in het meezingen van het refrein. 
 
Met Bökkers komt er een eind aan een succesvolle Record Store Day 2015 in Doetinchem. Een geslaagde dag? 'Dacht het wel!', zoals Wim het zelf stelt. Tot volgend jaar!