RSD15: verslag van Record Store Day Arnhem

Bertus Elings, Daan Vos en Esmee Ottema ,

Kort voor aanvang van het eerste optreden bij Kroese Arnhem is het nog redelijk rustig in de zaak. Een enkeling heeft al een plekje gezocht voor het hoger gelegen gedeelte van de platenzaak dat vandaag dienst zal doen als podium.

Staan er 's ochtends al rijen in de Randstad, de mensen in Arnhem stellen zich wat bescheidener op. Maar al gelijk bij Zamora uit Nijmegen staan mensen aandachtig te luisteren nadat zij hun tasjes weer rijkelijk gevuld hebben. De nummers van Zamora zijn speciaal voor Recordstore Day uitgekleed. "Tijdens onze releaseshow 1 mei gaan we weer los!'', zegt zanger Cyril.

Er zijn vandaag veel mensen die een platenzaak normaal nooit van binnen zien. Uitzondering is André Hofman, die hier bijna wekelijks komt. Vandaag laat hij vol trots een poster van Typhoon zien, die speciaal voor vandaag bij het album Lobi Da Basi uitkwam. "Voor mijn zoon.''

Muziekzaak Kroese heeft recentelijk een eigen platenlabel opgericht. Henk Visser kondigt vol trots de eerste plaat aan die van het label af komt: Left the Barn van de band Bootleg Betty. De Nijmeegse dames geven een furieus optreden, dat belooft wat voor hun releaseshow 25 april. De winkel staat lang niet meer zo vol als bij charmeur Emil Landman, even eerder. Ook bij Akward I wordt het weer wat rustiger. Sven Hammond schudt eind van de middag nog even iedereen wakker, zanger Ivan laat mensen meezingen- en klappen. Voor iedereen wat wils vandaag, dat pakt goed uit.
 

The Hubschrauber, met net een nieuwe ep, gaat naakt. Kasper neemt een shaker in de hand in plaats van zijn basgitaar, zanger Otto houdt een akoestische gitaar vast. Het slaat aan, mensen die langs lopen worden aangetrokken om binnen te kijken. Van zeer jong tot oud. Heuse signeersessies vinden vandaag plaats.

Met het optreden van Nouveau Vélo loopt Waaghals Arnhem ook lekker vol in het begin van de middag. De band is goed op elkaar ingespeeld, en ook het geluid staat nu goed. Dat is in het verleden (Le Guess Who 2014) ook weleens anders geweest. Het publiek fungeert als geluidsteam; de frontman checkt regelmatig met het publiek of alles goed staat afgestemd.

Bij Waaghals Arnhem is volgens de eigenaren vooral vinyl van Foo Fighters en U2 populair. Blijkbaar hadden sommige muziekliefhebbers niet genoeg aan een gratis U2 album op hun iPhone. Echte fans willen toch die gelimiteerde versie.

Dat de Arnhemse Waaghals wat krap is merk je vooral wanneer Janne Schra later op de middag een akoestisch optreden geeft. "Wow mama, deze winkel staat helemaal vol!”, merkt een jongetje op als hij langsloopt net aan het einde van een nummer. Toch ontbreekt er nog iets aan deze editie van de Record Store Day. Wat dat is? Het antwoord komt van de afsluiter van de middag, de punkers van Oude Jeugd. In onvervalst Arnhems spuwt de zanger het in de microfoon: Hou je bek trut / ik heb geen zin in jou / je maakt m'n ballen blauw. Daar had het publiek nog even behoefte aan.