Dag des Oordeels: Zamora - Waves

Bertus Elings ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud. Dit keer Waves van Zamora.

Men neme een blender. Daarin stopt men een voormalige zanger van Celestial Season (Cyril Crutz) die de afgelopen jaren nogal veel heeft meegemaakt, samen met een begenadigd gitarist die eveneens uit die band voortkomt (Pim van Zanen). Men voegt daarbij een bassist die zijn sporen onder andere heeft verdiend bij Suimasen (Nick Sanders). Op zich zouden die ingrediënten al tot een mooi staaltje muziek moeten leiden. Als er dan ook nog eens een vrouwelijke drummer (Isabel Poyck) bij wordt gedaan, krijgt het geheel een heel goede smaak. Wanneer een en ander vervolgens wordt afgemaakt met het prachtige spel van de toetsenist van The Gathering (Frank Boeijen), dan ontstaat Zamora. En Zamora brengt half april een debuutalbum uit, genaamd Waves. Smullen!

Wie, bij namen als Celestial Season en The Gathering, denkt met Waves een flink staaltje metal in huis te halen, is wellicht ietwat teleurgesteld. Mensen die voelen voor een tocht door de donkere nacht, waarbij soms het ochtendgloren nog zó ver weg lijkt, worden op hun wenken bediend.

Waves is geen album dat je even op zet als je op zoek bent naar een beetje afleiding of achtergrondmuziek. Het is echt een album dat het beste tot zijn recht komt als het in zijn geheel wordt beluisterd. Dat doet er trouwens niet aan af dat nummers als ‘Interstellar’, ‘Halo’ of  ‘Two Anchors’ ook afzonderlijk lekker klinken.

Zamora maakt, althans op dit album, geen mainstream rockmuziek. De ‘breed georiënteerde alternatieve rockband’ maakt hier veel diepere muziek, waarbij bijna kerkorgelachtige klanken in ‘New Years Day’ worden afgewisseld met de onheilspellende sfeer van ‘Are You Lost’, waarna de luisteraar via een gesprek met een overleden vader in ‘Line Of Faith’ (wat een heerlijke opbouw trouwens) wordt meegenomen naar een nieuwe dag in ‘Bonafide’. Wie er even 40 minuten voor gaat zitten, wordt getrakteerd op een fijne trip met een goed einde!

Waves komt op 15 april a.s. uit en op 1 mei is de releaseshow in Doornroosje in Nijmegen.