Dag des Oordeels: Het Brandt - Suf Eind Der Geschiedenis

Patrick Schimmel ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Dit keer Suf eind der geschiedenis, de eerste full-length van de Nijmeegse folkbluesband Het Brandt, dat zowel op vinyl (12") als cd verschijnt.

De Muziek

De eigenzinnige Nijmeegse formatie rond frontman Harko Wubs, die met zijn snijdende stem, ondersteund door een verfrissend banjo-geluid, een intrigerend verhaal vertelt. Denk aan een rauwe versie van Mumford & Sons. Tijdens hun shows maken ze indruk, doet de plaat, die vanaf 4 april verkrijgbaar is, dat ook? 

Plus

De vocalen van Wubs zijn inmiddels al berucht, maar ook zeker de meerstemmige stukken zijn in positieve zin opvallend. Het is overigens niet zo dat het alléén maar om de zang draait. De contributies van bandleden Tim de Beer (banjo, accordeon), Bart Boonen (drummer) en Erik Sarna (bassist) zijn eveneens van zeer hoog niveau en dragen bij aan bijzondere sfeer in de nummers. Doe je ogen dicht en je kunt je wanen op de prairie, voor goed begrip wel op de Nederlandse prairie. De kracht van Suf eind der geschiedenis is dat de band en zanger elkaar gevonden hebben.

Met subtiele middelen een opzwepend geluid creëren is een kunst. Een kunst die Het Brandt als géén ander elk nummer weer tentoonstelt. De titeltrack is daar een uitstekend voorbeeld van. 

De lyrics zijn zeer origineel, maar op een ironische manier heel herkenbaar. Het album staat vol met kwinkslagen die de test van de tijd gaan doorstaan. Het Brandt weet wat er fout is aan de wereld en het is prettig dat zij dit met ons willen delen. ‘Zo zal het zijn als de pleuris uitbreekt.'

 

Min

Op een kort album valt het altijd op als er enkele tracks niet bij het geheel passen. Stof lijkt in dit geval de boot te missen. Het nummer bevat wederom uitstekende lyrics, maar mist de dringendheid en de intensiteit die de band zo typeert om mee te komen met de rest van de nummers. De nummers lijken soms door te slaan in hun poging een bepaalde sfeer te bereiken. Dit, samen met de confronterende en ontnuchterende lyrics, maakt het dat de muziek wat stug overkomt. Alsof de band zijn toegankelijkheid van zich af speelt.

Het Oordeel

De oneffenheden in het eigen uitgevonden geluid van Het Brandt zijn zowel de kracht als het potentiële struikelblok van hun eerste langspeler. Al met al is dit voor Neerlands begrip een uniek plaatje en de geschiedenis is er een stuk minder suf op geworden.