Dag des Oordeels: Bootleg Betty - Left The Barn

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes en het zwarte goud. Deze keer de debuut ep van Bootleg Betty – Left The Barn.

De Muziek

Bootleg Betty is een all women roots band uit Nijmegen bestaande uit Karlijn Wolsing (zang), Anneke Zeegers (gitaar, zang), Imke Loeffen (gitaar, zang), Daphne Verlinden (contrabas, basgitaar,zang) en Merel van Oven (drums). Wie ze de afgelopen jaren al eens aan het werk zag, weet dat ze onweerstaanbare rockabilly met uitstapjes richting country, rock ’n roll en pop maken. Bestond hun repertoire eerst louter uit covers, nu presenteert de band vijf eigen nummers op de ep Left The Barn

Plus

Met openingsnummer `A Song Called Wanda’ schieten de dames uit de startblokken. Goeie lyrics met echte rockabilly termen zoals smokin’ dynamite, stoer gezongen. Niet alleen horen we een heerlijke gitaarsolo, ook wordt er flink getrokken aan de snaren van de contrabas en is er fraaie samenzang. Het tempo wordt iets omlaag geschroefd in `Raging Cadillac’, dat de luisteraar meeneemt naar diepst van de nacht met zwoele Chris Isaak gitaren. Zeer catchy (he ho) is `Push & Pull’, waarbij een meisje zich afvraagt wat ze toch met haar vriendje aanmoet. Hoogtepunt van de ep `Like A Wolf’ besluipt je met voorzichtige mondharmonicaklanken, maar wordt steeds heftiger, om uiteindelijk weer te verdwijnen in de nacht. Het laatste nummer `Ramblin’ is op en top rockabilly en laat je achter met een glimlach op je gezicht.

Min

Als je dit genre ook maar enigszins leuk vindt, dan moet je de ep van Bootleg Betty absoluut hebben. Left The Barn verschijnt zowel op cd als op 10” vinyl op het nieuw opgerichte platenlabel Kroese Records van de Gelderse popspeciaalzaak. Helaas zijn er maar vijf nummers en is het al naar een kwartiertje over met de pret. Hopelijk komt er snel meer materiaal van deze dames uit.

Het Oordeel

Bootleg Betty heeft met Left The Barn een visitekaartje afgegeven om trots op te zijn. In een overvol poplandschap is het moeilijk om op te vallen, maar dit getalenteerde Nijmeegse vijftal heeft alles mee. Niet alleen zijn er niet zoveel bands die enkel uit dames bestaan en al helemaal niet die ook nog rockabilly spelen.

 De releaseparty van Left The Barn is zaterdag 25 april in Merleyn in Nijmegen.