#valkhof15 interview: Acid Baby Jesus verheerlijkt niet alleen de snor

“Wij zeggen ‘ja’ tegen schaamhaar”

Ateke Willemse ,

Van een band als het Griekse Acid Baby Jesus valt nog veel te leren. Niet alleen hoe je er fysiek uit kan zien alsof je rechtstreeks uit de jaren zeventig bent weggelopen, maar ook wat wel en niet kan in het leven. Wel: onder meer christelijk geweld, schaamhaar en pasgeboren gazelles. Niet: aubergines en heroïne. Al peukies bietsend vertellen psychrockers Noda (zanger), Dale (gitarist), Marko (drums) en Tili (bassist en snorremans) meer over hoe zij de wereld zien.

Wat is jullie favoriete Bijbelpersonage of -verhaal?

Noda: “Ik vond de passage mooi waarin Jezus in een hagedis verandert en vervolgens over water loopt, of eerder: rent. Hieruit is onze band voortgevloeid.”
Dale: “Zelf ben ik vooral fan van het Oude Testament, daar gebeurt tenminste wat in. Het wrede ervan spreekt me aan. Weg met die hippiebenadering, wij pleiten voor christelijk geweld.”    
N: “Verder is Mark een interessant personage. Hij doet me denken aan onze drummer Marko, beiden staan voor solide drumpartijen.”
 

Opdracht: jullie hebben een nummer geschreven met de inspirerende titel ‘Old Fart’. Leef je uit en teken een oude scheet.

Marko wordt direct verkozen tot tekenaar. Driftig neemt hij de voorgelegde stiften ter hand.

Zijn jullie voor of tegen lichaamsbeharing?

N: “Tegen al het mogelijke haar! Borsthaar is echter het allerbelangrijkst, dat moet omarmd worden.”
M (al tekenend): “Dat laatste is het enige dat mannen van vrouwen onderscheidt.”
D: “Een doorlopende wenkbrauw is ook fantastisch.”

Inmiddels is het kunstwerk van Marko af. Het is naar eigen zeggen een perfecte combinatie geworden van een oude scheet en een lsd-trip: “Deze man is pissig en duwt een leeuwachtig figuur naar buiten. Hij beweegt zichzelf door de ruimte met behulp van zijn kontlucht.” De overige bandleden lachen schaapachtig. 

Welke groente zou van de aardbodem moeten verdwijnen?

D: “Aubergines mogen worden afgeschaft.”
Alle anderen in koor: “Dat vind ik wel lekker!”
N: “Dit is een moeilijk vraagstuk. Is dit een strikvraag?”
 
Voordat deze discussie goed en wel op gang komt, start de vuurwerkshow bij de Waalkade. De band kijkt verbaasd op en geniet even. Terwijl het knallen doorgaat, vervolgt het gesprek.
 

Gezien de bandnaam hebben jullie vast iets met rock-’n-roll junkies. Wie is jullie lievelingsrockster?

D: “Keith Richards en Billy Holiday.”
N: “Ik ga ook voor Keith.”
T: “Nico.”
N: “Wij staan overigens niet voor heroïne, mensen mogen wel water drinken.”

In de film ‘Trainspotting’ flipt de hoofdpersoon de pan uit wanneer hij tijdens het afkicken een dode baby over het plafond ziet kruipen. Vinden jullie baby’s ook zo eng?

T: “Baby’s zijn geweldig, overleden exemplaren dan hè.”
D: “Pasgeboren kinderen handelen heel instinctief en zijn superschattig. Ik geniet van het fenomeen baby’s. Schrijf maar op dat Marko dit heeft gezegd, dan krijg ik geen problemen met vrouwen die iets van me willen.”
T: “Jonge dieren zijn ook top.”
D: “Een luiaardjong is mijn favoriet.”
N: “Gazelles krijgen ook mooie kroost. Een half uur na de geboorte raken de kleintjes verveeld en gaan ze aan de wandel. Mensenbaby’s doen er veel te lang over om te leren lopen. Ze zijn compleet nutteloos.”