#valkhof15: Janne Schra verandert Valkhof in een huiskamer

Zangeres en band verwarmen regenachtig Valkhof Festival

Tekst: Patrick Struijker Boudier l Foto's: Matthijs Quaijtaal ,

Het was een speciaal optreden. Niet omdat ondanks de regen de opkomst deze vroege zondagmiddag hoog was. Wél omdat het voorlopig het laatste optreden van Janne Schra was in haar thuisstad voordat ze uitvliegt naar andere steden voor haar tournee. Een intiem en warm optreden dat, wellicht mede daardoor, ook iets melancholisch had.

Het concert
Janne Schra, Arc, zondag 19 juli 2015

De act
Janne Schra was tot 2010 zangeres bij Room Eleven en debuteerde daarna met haar nieuwe band Schradinova. Sinds 2012 treedt ze op onder haar eigen naam. In januari 2013 kwam haar debuutalbum Janne Schra uit, gevolgd door Ponzo eerder dit jaar. Dat album nam ze samen op met haar partner Torre Florim van De Staat, die het album ook produceerde.

Het moment
Talloze. Wellicht het moment dat Janne tijdens ´Place To Run From´ een stukje happy hardcore invoegt in de song en het omtovert tot een jazzy onderdeel van het nummer? Of dat Torre Florim van De Staat mede gitaar speelt tijdens ‘Carry On’, de laatste song van de set? Nee. Iets trivialers (en tegelijkertijd júist niet): de liefdevolle kus van Janne aan Torre na het laatste nummer is het moment. Het straalt niet alleen de liefde en verbondenheid naar elkaar uit, maar ook naar het publiek en de muziek.


Het publiek

Misschien dat het publiek de zondagslaap nog niet helemaal kwijt is, maar het begin van het optreden is lauw in reacties. Publiek en band moeten duidelijk nog warm worden, wat niet helemaal meevalt in de miezerregen. De band en Janne Schra waarderen het zeer dat er zo veel bezoekers zijn gekomen. “Wauw, jullie zijn er gewoon,“ stelt Schra met verwondering vast aan het begin. Na onder meer een prachtig a capella intro van ‘Everything I Do Ooh Ooh’, een meeslepende ‘The Ditch’ en een kippenvelversie van ‘Speak up’ (er stonden huilende mensen in het publiek tijdens dit nummer) zijn de band, Janne én het publiek echter warm. Met elk liedje wordt het Valkhof meer en meer een intieme huiskamer en minder een park met een podium.

Het oordeel
Een regenachtig optreden in het begin dat zonniger wordt naarmate het weer, de band en het publiek opklaren. Halverwege de set breken de bezoekers, de zon en Janne Schra open en is er volop interactie. Toetje is Torre Florim die op het eind de gitaar ter hand neemt en met het slotnummer meespeelt. Een stroef begin, dat uiteindelijk een speciaal en intiem optreden wordt.