#valkhof15: Unknown Mortal Orchestra leeft gedesoriënteerd in het nu

“Mijn emotie bepaalt ontzettend het gevoel van het album, ik ben op een veel betere plek nu”

Thijs Schamp ,

Ruban Nielson is het creatieve brein en de zanger/gitarist van de van oorsprong Australische psychedelische rockband Unknown Mortal Orchestra. Hij voelde zich wat gedesoriënteerd in Nijmegen. Een openhartig gesprek over het verliezen van paspoorten, Cafe Jos, muzikale keuzes in stijl, drank en persoonlijkheid volgde.

Een fikse tour achter de rug en inmiddels beland in Nijmegen, dat ging niet zonder slag of stoot.

Ruban: “Nee inderdaad. Een paar dagen geleden waren we in Lissabon en de tas van onze drummer werd gestolen met daarin zijn paspoort. Het is voor ons al weken aan één stuk vliegen, spelen en weer vliegen en we beginnen de vermoeidheid aardig te merken. Het was ook erg vervelend dat we onze drummer (Riley Geare) achter moesten laten in Lissabon, maar gelukkig kon hij via de Ambassade vandaag hier arriveren. We zijn daarom vandaag maar met de band naar Cafe Jos (Nijmegen) gegaan. Dat is echt een van mijn favoriete plekken, ze hebben daar echt al mijn favoriete bieren trouwens. Tripel Karmeliet drink ik graag, maar ook Pauwels Kwak en Leffe Blond is erg lekker.” 

 

Jullie nieuwe album Multi Love is uit. Hoe zijn de reacties?

R: “Eigenlijk had ik totaal niet verwacht dat het zo druk zou zijn. Het lijkt ook alsof we nieuwe fans erbij hebben gekregen. Maar de drukte eist ook wel zijn tol. Als iedereen minder gefocust raakt, zie je toch dat er dingen fout gaan. Zo zijn we ook een gedeelte van de drumkit kwijt geraakt.”

Die drummer van jullie heeft het wel flink getroffen of niet?

R: “Het was mijn drumkit, die heb ik ook altijd bij me. Maar gelukkig huren we die en zijn we ervoor verzekerd. Uiteindelijk lachen we er maar beetje om.”

Om terug te gaan naar je eerdere opmerking: je geeft aan dat je totaal niet had verwacht dat het zo druk zo zijn.

R: “We zijn gewoon veel drukker geweest dan bij het vorige album. Het vorige album II bracht ons een mooie tournee, waardoor we ook in de VS steeds bekender worden.” 
 

Album II kan je wellicht zien als jullie doorbraakalbum?

R: “Ja eigenlijk wel. Mensen hebben ons via die plaat leren kennen. Nu was het doel om nog meer te spelen en vooral op verschillende plaatsen, zoals Azië, de VS en Europa natuurlijk. Op sommige optredens verdienen we ook nog niet echt. Laatst hebben we bijvoorbeeld in Vietnam en andere Aziatische landen gespeeld. We kunnen dan ‘break-even’ spelen en zien het vooral als een mooie ervaring en een soort van reis naar een nieuwe bestemming. Ik houd van reizen, dus vind het niet erg om er zelfs geld op te verliezen.”

Multi-Love lijkt in de basis een ander album dan II. Er zijn meer invloeden van Soul en Funk.

R: “Ik wilde een gewichtiger album maken. II was eigenlijk een vrij droevig album. Dit album is wat vrolijker en daar richtte ik me ook op bij het maken van songs. Ik schrijf eigenlijk veel zelf en dat werken we dan wel uit met elkaar.”

Zie je jezelf als het creatieve brein in de band?

R: “Nou dat vind ik nogal pretentieus. Ik werk graag samen met mensen, mijn broer heeft bijvoorbeeld veel drums gespeeld in het album. En daarnaast wil ik in de toekomst ook graag met een producer werken. Ik had voorafgaand aan dit album het idee dat wij een onderdeel waren van een nieuwe vlaag aan psychedelische bands zoals Tame Impala, Temples en Foxygen die allemaal vrienden van ons zijn. Het was voor mij belangrijk om een ander geluid te brengen dan zij. We zijn op het nieuwe album meer beïnvloed door muziek van bijvoorbeeld Stevie Wonder, Sly and The Family Stone, wat meer op soul en funk gericht. Maar wel zonder onze eigen sound te verliezen.”

Waarom is dit nieuwe album veel vrolijker ten opzichte van II? Heeft dat iets autobiografisch?

R: “Ik heb het idee dat ik nu in een prettigere plek ben dan ten tijde van II. Ik zorgde niet echt goed voor mezelf en raakte verstrikt in drugs en werd daardoor depressief. Nu ik me goed voel is het ook veel prettiger om aan een album te werken. Als ik een album maak dan lijkt het voor mij een surrealistische abstractie te hebben, maar later kom ik erachter dat het erg veel betrekking had op mijn gevoel en fase van mijn leven. Nu voel ik me veel prettiger en ben ik op een betere plek.”
 

Dan zal je wel op je gemak zijn hier op het Valkhof Festival. Wat verwacht je van je show vanavond?

R: “Nederland is zeker een van mijn favoriete landen om te spelen. Ik voel me altijd erg op mijn gemak hier. Het was een van de eerste landen waarin we realiseerden dat we echt een band waren, dus ik kijk erg uit naar vanavond. Maar ik ga eerst een klein beetje aangeschoten raken denk ik. Want ik ben nogal nerveus voordat ik het podium op ga.”

Geeft drank je meer controle over je gevoel?

R: “Ja, er is een fase in dronken worden waarin je jezelf geweldig voelt. Bovendien ben ik een vrolijke dronkaard en ik heb het idee dat ik er strakker van speel. Ik drink dan graag om meer in mijn onderbewustzijn te komen.” 

Er is een dunne lijn tussen aangeschoten zijn en goed spelen en de controle volledig verliezen. Kan je de rem wel op tijd vinden?

 R: “Het is zeker een kunst om op tijd te stoppen. Tot nu toe gaat het goed, dus ik klop dat voor de zekerheid maar even af.”

Na het optreden van Unknown Mortal Orchestra spreken we Ruban Nielson nog even. Het was niet zijn beste dag vandaag, dus hij overweegt de volgende keer minder Tequila te drinken. Maar hij belooft er niks over.