#valkhof15 Heerlijk grooven op Give it Dub

Club Voerweg epicentrum van nog altijd springlevende dancestijl

Harold Broedelet ,

Ingeklemd tussen ‘grote broer en zus’ Matrixx at the Park en Matrixx Live aan de Kade programmeert het Valkhof Festival op het veldje onderaan het Valkhof het dancepodium. Door de navelstreng verbonden aan het festival in het Valkhofpark kunnen liefhebbers via de trap afdalen naar het walhalla van de betere dance. Maandagavond was het thema ‘Give it Dub’. Bekende namen als Shiverz B2B & Lost, DBS aka Da Booty Shaker, BeeVee en FLOZ stonden achter de draaitafels en apparatuur om iedereen los te schudden.

"Kom, we gaan naar het dancepodium, naar die hippies,"zegt een veertigplusser tegen zijn vrouw. Als hij goed had gekeken, zou hij gezien hebben dat er een gemengd publiek op deze dub-avond was af gekomen. Die komt voor een heerlijke avond drum and bass, beats en hiphop. De winnaar van de Give it Dub DJ contest, FLOZ, trapt af. Het duurt even voordat de stemming erin komt op de houten vloer. De organisatie heeft een kleine, intieme dansvloer gecreëerd. Voor een intense dub-beleving zijn de boxen in de twee torens tegenover het podium en die naast het podium tegen elkaar gericht. Dansers op de dansvloer, hangers daaromheen, heeft de organisatie gedacht. En daarin zijn ze goed geslaagd.

DBS gaat naadloos verder waar FLOZ is gebleven. Da Booty Shaker krijgt steeds meer booties in beweging met zijn gevarieerde set. Het begint rustig met een diepe baslijn, gevolgd door de drumcomputer, samples en dub vocals. Het geluid van een ziekenhuismonitor waarop de rechte lijn een hartstilstand vertoont, zorgt voor een illuster effect. Maar het dance-ritme loopt gelukkig verder.

BeeVee lost DBS af en gooit er gelijk meer beats en gesamplede hiphop-vocals tegenaan. Het wordt steeds lekkerder. "Dit is lekker chillen. De groove nodigt uit om te dansen," zeggen drie vijftigplussers. En meteen gaat het richting dansvloer. Daar staan dansers in allerlei soorten en maten los te gaan. Jonge gasten die vanaf de Matrixx lijken te zijn gekomen, dubliefhebbers van het eerste uur en toevallige passanten, het danst er allemaal.

Als uitsmijter verschijnen Shiverz B2B & Lost achter de knoppen. De energie spat ervan af. De lange en eindeloos lijkende set is een uitdaging om in mee te gaan, maar dat is voor de danceliefhebbers totaal geen probleem. Het tempo is moordend, maar de diehards houden vol tot aan het eind. Niet voor niets is de bijnaam van Shiverz ‘Dabutcher’. Gesloopt maar voldaan druipt iedereen af.