Ska-boeker van Nederland Jasper Bax nieuwe programmeur bij Luxor Live Ska-boeker van Nederland Jasper Bax nieuwe programmeur bij Luxor Live

Huidig programmeur Bert Dondorff: "de uitdaging was groot maar ik ben trots op wat we hebben neergezet"

, Rik de Winter en Aukje Verstegen

Ska-boeker van Nederland Jasper Bax nieuwe programmeur bij Luxor Live

Huidig programmeur Bert Dondorff: "de uitdaging was groot maar ik ben trots op wat we hebben neergezet"

Rik de Winter en Aukje Verstegen ,

Bert Dondorff was sinds 2008 hoofdprogrammeur bij Luxor Live. Nu neemt Jasper Bax zijn positie over en gaat Dondorff bij de P60 in Amstelveen en het Dordtse Bibelot programmeren. 3voor12 Gelderland sprak beide heren in de kelder van het monumentale pand in Arnhem.

Bert heeft bij Luxor Live een spannende tijd achter de rug, die begon met de opening van het gerenoveerde rijksmonument, zes jaar geleden. De opstartfase was stroef en de uitdaging was groot: het opzetten van een nieuw poppodium in Arnhem. De organisatie leed in het begin nog enorme verliezen. "Het is een vast gegeven dat je altijd tegen meer kosten aanloopt dan je had begroot." Dat ze de crisis uitkomen als gezonde organisatie geeft hem het idee dat ze goed bezig zijn geweest de afgelopen jaren.
Bert werkte hiervoor ruim vier jaar als programmeur bij de Mezz in Breda maar was toe aan iets anders. Dat is bij Bert een terugkomend verschijnsel: "Als ik ergens vier á vijf jaar werk ben ik wel benieuwd hoe het ergens anders gaat." Ook nu is voor Dondorff die tijd weer gekomen, maar hij kijkt met trots terug op Luxor Live in het algemeen, maar ook op de samenwerking met andere initiatieven in de stad, zoals de Willemeen en de Jacobiberg. "De popscene was zes jaar geleden nog erg versnipperd, maar nu is er meer cohesie." 

Bert Dondorff zoekt zijn eigen bijdrage als programmeur vooral in wat hij de 'scherpe randjes' noemt. De opdracht van Luxor is om breed te programmeren voor het publiek. "Er zijn grote acts die je hier móét neerzetten omdat er in Arnhem publiek voor is, maar in een stad als deze, met een kunstacademie, moet je ook scherpe randjes zetten bij dat programma." Volgens Bert is het belangrijk om te weten hoe het Arnhemse publiek eruitziet. Toch schuwt Bert het woord 'doelgroep'. "Mensen identificeren zich niet als doelgroep."
Als laatste tip geeft Bert nog mee dat een laagdrempelige dansavond op donderdagavond in Arnhem niet meer geprobeerd hoeft te worden. 

Jasper Bax kennen we als oprichter van boekingskantoor Boombax (Def P, Che Sudaka e.a). Een uit de hand gelopen hobby. In het begin combineerde hij zijn werkzaamheden met een publiciteitsfunctie bij de Melkweg, maar daar nam hij twaalf jaar geleden ontslag. Hij richtte zich alleen nog op Boombax, maar zat op een gegeven moment tegen het plafond. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging. 
Bax heeft via zijn boekingskantoor veel contacten opgedaan. De baan van programmeur is hem dan ook komen aanwaaien via zijn netwerk. Ondanks de strenge selectieprocedure is hij uiteindelijk toch de nieuwe programmeur bij Luxor Live geworden. Tegen zijn verwachting in, want de laatste keer dat hij solliciteerde, was voor zijn baan in de Melkweg, veertien jaar geleden. Aan zijn cv heeft hij sinds die tijd niets meer gedaan. "Ik weet niet wat er aan de hand is, maar de sterren staan goed." Op het MadNes festival sprak hij met de drie organisatoren die vol enthousiasme drie vierde van zijn Boombax over wilden nemen, waardoor het mogelijk werd om programmeur van Luxor te worden. De baan bij Luxor behelst dertig uur. "Maar zoals dat vaak gaat binnen de muziekscene weet je dat het daar niet bij zal blijven." 

Hij wil graag voortzetten wat er al is opgebouwd de afgelopen jaren. "Op korte termijn zal je niet veel merken van mijn persoonlijke invloed." Jasper heeft door de jaren heen de stempel van ska/reggae-boeker van Nederland opgedrukt gekregen. "Er zijn natuurlijk al heel veel mensen die grapjes maken dat ik hier vooral ska en reggae zal boeken." Maar dat is een misverstand want Bax is begonnen als boeker voor diverse muziekstijlen. Voorlopig zal hij niet afwijken van de koers die door Bert is uitgestippeld. 

Hij verwacht als programmeur vast wel op zijn bek te gaan, maar dat hoort bij het vak. Bert sluit zich aan bij die uitspraak. Programmeren voor Luxor ziet Bax vooral als een kans. Bax zou het liefst iets neerzetten wat in Arnhem eigenlijk onmogelijk wordt geacht, maar wat dat precies gaat worden wil hij nog niet loslaten. De Stones rolden als suggestie nog over de tafel, maar dat moest eerder als grapje worden opgevat. 
Bax maakt zich geen zorgen over de dubbele pet die hij op heeft als boeker van bandjes. Hij geeft wel aan dat het best kan voorkomen dat hij een bandje programmeert uit zijn eigen stal. Het zou volgens Bax raar zijn om zijn succesvolle bandjes bij Luxor buiten de deur te houden om belangenverstrengelingen te voorkomen. 

Bert Dondorff is niet nostalgisch van aard en zal niet treuren als Jasper totaal overboord gooit wat Bert met hart en ziel heeft opgebouwd. "Ik vind dat je als poppodium ernaar moet streven dat je het ieder jaar weer een beetje beter, interessanter, spannender doet dan het jaar ervoor, en ik hoop dat Jasper dat voortzet". De mannen houden contact want er is altijd een open houding naar collega's onder programmeurs. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland