Op zaterdag 27 september 2014 trapt de Nijmeegse Kunstnacht het nieuwe culturele seizoen af. Stichting Kunstvat organiseert de vijfde editie van de Kunstnacht. In deze nacht vol unieke cross-overs laten bijzondere Nijmeegse kunstinstellingen zien wat ze in huis hebben. 3voor12 gelderland licht het muziekprogramma uit.

Opening

De Kunstnacht wordt om 19:30 uur feestelijk geopend op het Honigcomplex door Memphis Maniacs. Dit mash-up-collectief zal in combinatie met visuals en installaties van kunstenaar Florian Krepcik een show geven.

Red Shoe Sessions @ Stadsschouwburg
Dat optredens ook een persoonlijke beleving kunnen zijn voor het publiek en de artiest is vanavond extra goed voelbaar. Vanuit een ongebruikelijk perspectief bekijk je met Red Shoe Sessions het podium en het theatercafé van de Schouwburg: op gelijke ooghoogte met onder andere pianiste Yukiko Hasegawa, La Corneille, Nosoyo, livebeats van J'lectroniq en dromerige triphopband Ode to the Quiet.

Billy @ BREBL

Bij BREBL (Honigcomplex) gaan de voetjes van de vloer bij een extra editie van het alom bekende Billy In Bottendaal-festival. Voor de gelegenheid omgedoopt tot BILLY IN BREBL! De dames van de Nijmeegse female R&R-band Bootleg Betty zullen de mannen eens laten zien wat echte rock 'n roll is. De heren van The Mariños gaan er tegenaan met hun surfmuziek. Tussen de twee bands door draait DJ Johnny Smoke opzwepende en obscure plaatjes om de dansvloer flink te laten roken.

Overige muzikale activiteiten tijdens de kunstnacht


Port of Call
en Choirboy Invisible zullen de bezoeker muzikaal begeleiden bij een voor deze Kunstnacht speciaal geselecteerde elpeehoezen-tentoonstelling in het Besiendershuis.  La très illustre compagnie du Chat Noir zal optreden in een geheel Frankrijk-georiënteerde Zeester. Indie-folkband In-Orbit zal spelen in Expoplu.

In Merleyn ben jij deze avond de artiest. De stagemanager loodst je door het gebouw en laat je plekken zien waar normaal alleen artiesten komen. Onder andere Lea Kliphuis en Roy Santiago zijn er bovendien te beluisteren.

In een spannende mix van het geluid van Doornroosje en de stilte van de bibliotheek worden in Bibliotheek Mariënburg nieuwe grenzen opgezocht, met onder andere een serie spraakmakende remixen van luisterboeken door producers van  Nieuwe Electronische Waar.

In de St. Nicolaaskapel ontmoeten oeroud en hypermodern elkaar. Binnen de eeuwenoude muren van de kapel experimenteren Cultuur op de Campus en de Valkhofvereniging met een vervreemdende high-tech mix van geluid en optische illusie.
 

Overig programma

De verrassende mix van organisaties biedt een afwisselend programma van beeldende kunst, muziek, film, theater, literatuur, interactieve installaties, multimedia en dans op diverse culturele locaties in Nijmegen. De Kunstnacht daagt je uit voor onverwachte ontmoetingen langs de route! Zo kun je deze editie het Honigcomplex ontdekken, een jonge en ruige omgeving waar veel culturele partijen hun creatieve vleugels hebben uitgespreid, koop je ‘blind’ kunst bij een kunstveiling in het muZIEum of bezoek het speelse programma in LUX waar jonge kunstenaars van de ArtEZ academie interactief werk presenteren. Langs de route zijn er op originele plekken interactieve installaties en kunstige acts te zien en staan er cateraars die je voorzien van een hapje of oppeppend drankje.

Nachtfeest

De Kunstnacht sluit vanaf 00:00 uur spetterend af met een Nachtfeest in De Lindenberg. De Tropen en Het Zusje van Debbie zorgen voor fijne deuntjes en visueel plezier.

De locaties bieden een doorlopend programma van 20:00 uur tot 01:00 uur. Je kunt zelf je route samenstellen. Download de Kunstnacht-app en kijk op de website voor het volledige actuele programma.

Een Kunstnacht passe-partout kost € 15 in de voorverkoop.