Nieuw Doornroosje bijna geopend: oplevering kleedkamers

Kleedkamers ingericht door vijf jonge kunstenaars

Aukje Verstegen ,

In maart verscheen het bericht dat Doornroosje op zoek was naar interieurontwerpers om de vijf kleedkamers van het nieuwbouwpand karakter te geven. Er werden een aantal voorwaarden gesteld: het ontwerp moest binnen het budget passen, duurzaam en gemoedelijk zijn en praktisch doch relaxed zijn. Vloerkleden waren niet gewenst, tweedehandse meubels werden wel toegestaan. Ook moest er ruimte zijn voor een aantal essentiële faciliteiten zoals een zitplek, koelkast en een kapstok.
Uit de inzendingen werd een selectie gemaakt en hieruit zijn de vijf meest aansprekende ontwerpen gekozen. Ook niet onbelangrijk: de kunstenaars moesten het ontwerp wel zelf uitvoeren. In juli werd het startschot gegeven en gingen de verkozen vijf als duizendpoten aan de slag: schuren, timmeren, schilderen, you name it. Er is zelfs een ingewikkelde freesmachine gebouwd om de klus te klaren.
Vrijdag 5 september was de oplevering waarbij directeur Toine Tax een ceremonieel momentje hield voor de kunstenaars en het personeel van Doornroosje. 3voor12 gelderland was erbij en nam een kijkje.

Kleedkamer 1

Omdat veel bezoekers van Doornroosje met de komst van het nieuwe gebouw nostalgisch van aard zijn heeft Jordan Artisan (ja, dit is zijn artiestennaam) elementen uit het oude pand overgeheveld naar het nieuwe. Zo vinden we fresco’s (zoals Jordan ze zelf noemt) van het oude Roosje, een klein barretje en een heuse inbouwkoelkast. Jordan was nogal gespannen om de deadline te halen. Dit had deels te maken met het gecompliceerde ontwerp voor de inbouwkoelkast waarvoor er eerst een speciale freesmachine gefabriceerd moest worden. Aan de machine heeft hij een half jaar gewerkt. Daarna was de kleedkamer aan de beurt. Binnenkort kunnen de bezoekers nog een mooie stamtafel verwachten in het café, die bestaat uit stukken oude graffiti. De oude lagen beton worden dan verwijderd zodat er een mooie compositie ontstaat.

Kleedkamer 2

Voor grote gezelschappen in Doornroosje moest er ook een ruime kleedkamer komen. Deze kleedkamer biedt plek aan zo’n zestien personen. Dergelijke aantallen zorgen geheid voor hectiek en dan wil je elkaar niet voor de voeten lopen, zal interieurontwerpster Roos Hessels gedacht hebben. Ze heeft daarom gekozen voor een multifunctionele ruimte die overzicht en rust creëert. Aan allerlei praktische zaken is gedacht: voor het geval de afterparty in de kleedkamer wordt gehouden, zijn de zitkussens bestand tegen vocht en vlekken. De muren zijn vrij kaal maar bieden de artiesten gelegenheid hun creativiteit erop los te laten. “Voor dat soort dingen moet je de ruimte laten”, aldus Roos die mogelijk heeft gedacht ‘daar moet je niet aan willen beginnen’.

Kleedkamer 3

Anne van Midden is concept vormgever/stylist. Haar idee was om van de kleedkamer een bohemiaanse sfeer te creëren met vintage meubels. Een loft-gevoel maar dan in het klein; industrieel en ruimtelijk, doch warm en knus.
“De lampen werken nog niet helemaal maar hier wordt aan gewerkt”, verontschuldigt Tax zich nog even.
De kast in de kamer heeft Anne van een personeelslid uit een ziekenhuis gekregen. Voor het geval er artiesten zijn die een carrièreswitch willen maken; in de kast staat een autobiografie van Robbie Williams. Kalken op de muren? “Risico van het vak”.
 

Kleedkamer 4

‘A working class hero is something to be’. Een artiestenleven is niet altijd seks, drugs en rock-’n-roll. Het kan ook behoorlijk zwaar zijn. Ze zijn vaak lang van huis, altijd onderweg en zullen door hun drukke bestaan geen tijd hebben om het ‘pure’ Nijmegen te ontdekken. Jet Westbroek bedacht hier een oplossing voor. Bij kleedkamer 4 word je warm onthaald door het echtpaar Bennie en Hennie voor typische Nijmeegse gastvrijheid. In een soort van ‘Airbnb constructie’ stellen ze hun woning beschikbaar compleet met een schilderij van het koningshuis, koekjestrommel en kat.
Eenzaam hoef je je hier niet te voelen want als je op de deurbel drukt zegt Hennie: “Hi, I’m Hennie, we’re hope you feel at home in our ‘kossie’ living room. We wish you a lot of succes. Bye bye!”
De kamer is authentiek aan de woning van Hennie en Bennie een paar straten verderop. “Ze vonden het heel leuk om mee te werken”, aldus Jet. “Ze waren even bang dat ze bij ieder concert aanwezig moesten zijn voor het echte ‘live’ gevoel maar waren opgelucht toen ik ze vertelde dat ze slechts in het behang zijn verwerkt”.
 

Kleedkamer 5

In deze kleedkamer voor tien personen van Ronald Jonkman spreekt het klassieke sprookje niet langer tot de verbeelding. Het verhaal wordt verteld aan de hand van prachtig gekleurde muurschilderingen inclusief haar en spinnewiel. De artiest die het in z’n harses haalt deze muren te bewerken moet wel van hele goede huize komen wil hij het traditionele sprookje doorbreken om de schone slaapster te doen ontwaken uit haar honderdjarige slaap.
Om niet dagelijks naar Zwolle te hoeven rijden had hij voor een slaapplek zijn autobus in de expeditieruimte gestald.
 

Het moge duidelijk zijn: Doornroosje heeft er goed aan gedaan om dit concept toe te passen. De kunstenaars hebben iets unieks weten neer te zetten en menig artiest zal zich hier zeker op z'n gemak voelen. Nu maar hopen dat de schoonmakers hen niet de volgende dag vriendelijk hoeven te verzoeken de kleedkamer te verlaten.