Dag des Oordeels: Shaking Godspeed – Welcome Back Wolf

Matthijs Quaijtaal ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Shaking Godspeed - Welcome Back Wolf.

Zodra She’s Young begint te spelen zou je haast denken dat je The Libertines hoort. Niets is minder waar: het is toch echt Shaking Godspeed. Dat wordt na de eerste halve minuut ook nog eens duidelijk gemaakt als we mee worden gesleurd naar oosterse sferen, en als het ware op een surfplank door de woestijn heen ploegen. Tombstone Talk houdt het wat dat betreft een stuk dichter bij huis.
Shaking Godspeed durft op dit album te variëren, en maakt goed gebruik van de ‘nieuwe’ bezetting. Het geluid is minder rauw, maar zeker niet minder energiek. Op het Valkhof Festival bleek dit voor het publiek toch nog wat wennen te zijn. Minder orgel, meer gitaren, en heel veel ruimte. Met name het gitaarspel van Rocco Ostermann voegt enorm veel toe aan dit album.

The Lighthouse begint wel héél dik met een diepe basdrone. Geen nood, je subwoofer is niet kapot: het is Alexander van Damme die in dit nummer heel dominant mag laten horen wat hij kan: een heerlijke partij bassen. Titeltrack Welcome Back Wolf is psychedelisch, het is rock, het is een trip waarin de band ons meeneemt de deur uit op weg naar het onbekende. Waar je wakker wordt is maar weer de vraag, maar dat het een avontuur was, dat staat vast. Goodbye Poupon zou zomaar aan kunnen staan op weg naar dat onbekende, evenals Life On Planet Earth. Beide tracks hebben die kwaliteit van een ‘lekker onderweg’ nummer. De laatstgenoemde is samen met Future Boogie en Commando onderdeel van de ietwat rustigere nummers op de plaat. Future Boogie kenden we al van mei dit jaar, en Commando was tijdens de Vierdaagse al gespeeld door Wout en Rocco bij Roosmarijn op 3FM.

Bij Paronoia Blues mogen we weer lekker los. Dit is veruit het meest dansbare nummer van het album, en is het ook niet moeilijk om je voor te stellen hoe het publiek: “You’re in my room, you’re in my blood, you’re in my mind” meezingt. Het uitstekende gitaarwerk kruipt ook echt onder je huid, en voor je het weet kijk je zelf om je heen of er niet nog iemand achter in je kamer zit.

Welcome Back Wolf klinkt dik. Heel dik, en dat is hoe we Shaking Godspeed graag horen. Het is duidelijk dat de band een andere weg in is geslagen sinds hun vorige albums. Shaking Godspeed’s nieuwe album is echt een aanrader, voor zowel de oude schare als nieuwe fans.
 

Winnen!

Wil jij het nieuwe album winnen? Maak om te winnen een video van jezelf luisterend naar Tombstone Talk, upload hem en stuur de link vóór 10 september naar info3voor12gelderland@gmail.com. Niks is gek genoeg…

Luister hieronder vast naar Tombstone Talk