Dag des Oordeels: General Midnight

Bertus Elings ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer General Midnight.

Men neme een zanger/bassist en een gitarist. Die laat je een kelder graven met daarin een studio. Als die af is, gooi je er een drummer bij in. Naar smaak voeg je nog een gitarist toe en iemand die hammondorgel speelt. Vervolgens laat je ze twee jaar in hun eigen sop gaarkoken. Soms, héél soms, komt er dan iets heel moois uit. Zo ook hier: General Midnight met een gelijknamig album.

Zodra je het album aan zet en de tonen van het eerste nummer, Moon, klinken, weet je min of meer instinctief dat je iets goeds in handen hebt. De bijbehorende videoclip ziet er trouwens net zo gaaf uit als het nummer klinkt. Hoewel de hierboven genoemde ingrediënten doen vermoeden dat General Midnight bestaat uit vijf leden, wordt de kern gevormd door Kneel van den Boom, Nick van der Aa en Peer Timmers. Ze maken stevige muziek die velen zal aanspreken. Het gitaarspel van Nick doet soms denken aan dat van Lenny Kravitz, zoals in Rollin’ Back, met een vleugje Jimmy Page (The Sinking Ship en Greater Low). De stem van Kneel heeft soms gelijkenis met die van Chad Kroeger (sorry?), maar ook met Robb Flynn. Tot zover de vergelijkingen.

Volgens de bio hebben de heren een plaat gemaakt met “een mix van donkere grunge en melodieuze desert-rock, met beukende riffs en fuzzy gitaarsolo’s”. Voor mij is het een plaat die je als rockliefhebber gewoon moet hebben.

Op 4 oktober a.s. speelt General Midnight de release-show in Merleyn in Nijmegen en 5 oktober in Luxor Live, Arnhem. Maar vanaf nu ook op de Luisterpaal!