Jungle by Night speelt met icoon Mulatu Astatke

Felabration overbrugt culturen en generaties

Adriaan de Jonge ,

Het nieuwe Doornroosje, het pasgeboren kindje van de Nijmegense muziekscene, is net een week oud maar ging afgelopen vrijdag al terug in de tijd: het jaarlijkse Felabration festijn, waarbij de geboorte van Fela Kuti op 15 oktober 1938 centraal staat, vond voor het eerst in Nijmegen plaats. Jungle by Night nodigde het Duitse Karl Hector & the Malcouns en Mulatu Astatke, “the father of Ethio-jazz”, uit om de hele avond Afrobeat te vieren.

Aan het Nijmeegse publiek is niet af te zien dat deze avond in het teken staat van een Afrikaanse muziekstijl die ontstond in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Net als de origanisatoren, de bandleden van Jungle by Night, zijn de bezoekers namelijk overwegend jong en blank. Fela Kuti's muzikale erfenis, de Afrobeat, bewijst in 2014 nog steeds springlevend te zijn. En hoe kan dat beter gevierd worden dan met een jonge generatie Afrobeat-fanaten? Jungle by Night, de band waarvan we hopen dat ze nooit volwassen hoeven te worden, demonstreert de onsterfelijkheid van Afrobeat met overweldigend enthousiasme.

Karl Hector & the Malcouns opent de avond met een repertoire dat door zowel Afrikaanse funk als Duitse rock geinspireerd wordt. Met enthousiasme maar nogal ingetogen podiumuitstraling warmen zij het publiek op voor Mulatu Astatke. Deze charmante 71 jaar oude veteraan in de Afrikaans georienteerde muziek maakt al jaren invloedrijke muziek over de hele wereld. Astatke bespeelt met geroutineerde overuiging de vibrafoon en de rhodes piano, en gooit er ook nog een uitgebreide percussiesolo tegenaan. Hij neemt bovendien een fenomenale band mee. We horen spannende jazzy composities met cello en contrabas in de hoofdrol maar ook exotische ritmes met knallende blazerspartijen.

Maar het energiepijl bereikt de top pas echt als de huisband van de avond aan de beurt is. Jungle by Night: strakke, rauwe grooves met conga en djembé, daarbovenop een funky laag toetsen, gitaar en bas en een volle – dit keer vierkoppige – blazerssectie. Zodra de longen zich volzuigen, komt er een oneindige adem vol krachtige, dansbare muziek uit dit collectief. Trompetist Bo Floor lijkt bovendien daadwerkelijk een grenzeloze adem te hebben: hij luidt zijn solo in met een schijnbaar eindeloze noot. Hoewel er eigenlijk geen duidelijke bandleader is, presenteren twee bandleden zich toch als showmannen. Percussionist Gino geeft ons dansles en trombonist Ko weet de energie in de zaal als geen ander op te pompen. We krijgen veel nummers van het succesvolle laatste album The Hunt te horen en de avond wordt afgesloten met een 'Fela classic'. 

Geen enkele bezoeker kan de aanstekelijke Afrobeat weerstaan en Jungle by Night geniet gelukkig zelf net zoveel, of misschien nog wel meer, van de avond. De jongens staan op het podium en in de zaal het hardst te dansen van allemaal. Het is duidelijk dat Felabration een viering is van inspiratie en passie. Deze samenkomst van generaties is tegelijkertijd een bewust eerbetoon aan de grondleggers van het genre die de weg gebaand hebben én erkenning van jong talent dat de stroming de komende jaren zal doorzetten.